Ocenjevanje vin v Gornji Radgoni: Pozna se dobra roka kletarja

Ines Baler Ines Baler
26.07.2019 15:47

Po nekaj letih se je število vzorcev povečalo, izbrali tudi prvake vinskoturističnih cest, velika zlata medalja za 26 vin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šampioni so bili izbrani v devetih kategorijah. 
Nataša Juhnov

V Gornji Radgoni je pred sejmom Agra potekalo 45. ocenjevanje vin pod blagovno znamko Vino Slovenija. Komisija je cenila 678 vzorcev vina vinarjev iz petih držav. Kot je ocenil predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec, je to najpomembnejše ocenjevanje vin v širši regiji med Dunajem, Novim Sadom in Verono. "Ocenjevanje je bilo v nekem smislu prelomno. Po nekaj letih smo ponovno doživeli povečanje števila vzorcev, bilo jih je za 20 odstotkov več kot lani, uvedli smo novo kategorijo, in sicer mednarodno ocenjevanje tramincev, uvajamo tudi priznanje Stanka Čurina za najbolje ocenjeno vino," je dejal Erjavec. Čurin je eden najpomembnejših utemeljiteljev sodobnega vinogradništva in vinarstva v Sloveniji, bil pa je tudi reden udeleženec ocenjevanja v Gornji Radgoni in prejemnik številnih priznanj. "Na Pomurskem sejmu smo se odločili, da v čast legendi slovenskega vinogradništva podelimo nagrado Stanka Čurina za najvišje ocenjeno kapljico Vina Slovenija Gornja Radgona," so pojasnili. To bo 27. avgusta na dnevu vinogradnikov in vinarjev v sklopu sejma Agra prejela Vinska klet Prus za renski rizling ledeno vino 2016.

Rezultate ocenjevanja vin so predstavili Mojmir Wondra, predsednik celotnega ocenjevanja, direktor Pomurskega sejma Janez Erjavec in projektni vodja Andrej Slogovič (od desne proti levi). 
Nataša Juhnov

Traminec s svetlo prihodnostjo

Predsednik ocenjevanja Mojmir Wondra je pojasnil, da zadnji letnik vin ne spada med najboljše v zadnjem desetletju, saj so vina zaradi slabših vremenskih razmer v fazi dozorevanja grozdja nekoliko tanjša in z alkoholom šibkejša, vendar pa so sortno lepo izražena. "Vsekakor pa se poznajo dobra roka kletarja, znanje in večje možnosti uporabe tehnologije," je dodal in od tega izpostavil zorenje na drožeh, kontrolo alkoholnega vrenja, hlajenje, vodeni biološki razkis ter hladno maceracijo belih vin.
V novi kategoriji, ocenjevanju tramincev, je sodelovalo 25 vinarjev z 49 vzorci. Od pomurskih je velika zlata medalja pripadla dišečemu tramincu in znamki Steyer Vaneja (oba vina Steyer iz Apač). Dušan Brejc, predsednik ocenjevalne komisije tramincev, je izpostavil, da ima sorta svetlo prihodnost. "Z uporabo protektivne tehnologije, ki še bolj jasno izpostavi aromatski profil, in širitvijo zares suhih tramincev, ki zato vstopijo v gurmanske kombinacije z jedmi, pa se je zanimanje za to imenitno sorto bistveno povečalo, kot se je tudi prepoznavnost."

Ocenjena tudi bio vina

Ocenjenih je bilo prav tako 30 bio vin, od pomurskih le renina Pet-nat iz Radgonskih goric, ki je dobila zlato medaljo. V splošnem ocenjevanju vin je sodelovalo 174 vinarjev iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Severne Makedonije. Od vin, ki so jih pridelali pomurski vinarji in vinogradniki, so veliko zlato medaljo prejeli laški rizling LV Vladimirja Kupljena, sauvignon NT Vin Krampač in chardonnay LV Vin Kupljen. Sicer pa je bilo na 45. ocenjevanju z oceno več kot 90 točk, kar prinaša veliko zlato medaljo, ocenjenih 26 vzorcev vin. Komisija je izbrala tudi prvake držav in vinskoturističnih cest. Na Jeruzalemski vinskoturistični cesti sta to chardonnay Seven Numbers in bela zvrst 34 Puklavec Family Wines, na Radgonsko-Kapelski Steyer Mark dišeči traminec exclusive vin Steyer, prvak vinskoturistične ceste Goričko je sivi pinot družine Jerič iz Murske Sobote, Mariborske vinskoturistične ceste diona brut nature iz Hiše vin Doppler, Gornjeslovenskogoriške sauvignon iz Vin Valdhuber, Haloške pa arhiva sauvignon iz Ptujske kleti. Najbolje ocenjeno vino Bizeljsko-Sremiške ceste je modra frankinja iz Kmečke zadruge Krško, Gornjedolenjske penina Albiana brut iz Vinske kleti Žaren, Belokranjske pa svetovno vino - zvrst 2 iz Vinske kleti Prus. Sivi pinot iz Mora Vipolže je prvak Briške vinskoturistične ceste, merlot Posestva Ferjančič vipavske, merlot iz Vinske kleti pri Starčih - Tavčar pa Kraške ceste. Na Istrski vinskoturistični cesti je prvak capris cabernet sauvignon iz Vinakoper.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta