Odgovorno do razstavljavcev odpovedali sejem Agra

Marina Vrbnjak, Vestnik
03.07.2020 06:09

Med mesnimi izdelki najboljša Kodilova pašteta z bučnimi semeni. Velika zlata medalja tudi sadjarstvu Ficko iz Rogašovcev za naravni kutinov sok

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Doslej so izvedli ocenjevanje kakovosti mesnih in mlečnih izdelkov, brezalkoholnih pijač in embalaže.
Marina Vrbnjak

Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra v Gornji Radgoni letos zaradi novega koronavirusa ne bo, saj razstavljavcem ne more nihče zagotoviti, da njihove priprave ne bodo zaman, organizator pa ne želi ogrožati zdravja ne razstavljavcev ne obiskovalcev. "Odločitev je v ponedeljek sprejel programski svet sejma, po zadnjih ukrepih vlade, to je omejitvi števila ljudi, ki se lahko združujejo na enem mestu, namreč sejma ne moremo organizirati, saj bi bilo to preveč tvegano in neodgovorno do razstavljavcev," je povedal predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec.

Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma: "Skrbi nas za razstavljavce, obiskovalce in drugo osebje, ki skupaj zagotavljajo uspešnost sejemskih srečanj. Želimo jim varnost, zdravje, poslovne in strokovne uspehe. Za vse to pa je potrebna gotovost."
Marina Vrbnjak

V oceno več kot doslej

Junija je potekalo 41. mednarodno ocenjevanje kakovosti mesa in mesnih izdelkov. "Tokratno ocenjevanje mesnih izdelkov na Agri je po številu ocenjenih izdelkov preseglo pretekla leta. Število sodelujočih podjetij pa se je zmerno zmanjšalo, predvsem na račun podjetij iz tujine," je povedal predsednik ocenjevalne komisije Božidar Žlender.
Sodelovalo je 34 podjetij iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije s 325 izdelki. Kot je še povedal Žlender, je bilo nagrajenih 97 odstotkov izdelkov, kar kaže na do sedaj najvišjo raven kakovosti mesnin.

Nagrajen ekosocialni sirup

Potekalo je tudi 24. mednarodno ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod. Sodelovalo je 27 podjetij iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Italije. Kot je povedala članica strokovne komisije Majda Barbara Povše, so odličja podelili po kategorijah, in sicer za sadni sok, sadni nektar, sirup, zelenjavni sok, pijačo in embalirano vodo.
Z naslovom šampion kakovosti so nagradili pet izdelkov, nektarje podjetij Fructal in Presad. Kar 38 izdelkom so podelili veliko zlato medaljo. Kot je poudarila Povšetova, sta po okusu izstopala grozdni sok teranovka proizvajalca Vinska klet Štok iz Dutovelj in naravni sok iz mangostina proizvajalca Xan-Max iz Celja, oba prejemnika velike zlate medalje.
Med pomurskimi prejemniki velikih zlatih medalj je sadjarstvo Ficko iz Rogašovcev za naravni kutinov sok, zlato medaljo pa sta prejela tudi Ekosocialna kmetija Korenika iz Šalovcev za ekološki sivkin sirup in Radenska za radensko z okusom manga in limete.

Cenijo trud manjših mlekarn

Na 34. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov je sodelovalo dvajset podjetij iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije ter Bosne in Hercegovine. Strokovna komisija, ki ji je predsedovala Stanka Podkrajšek, je ocenila 193 vzorcev.
Prestižno priznanje za doseženo izjemno kakovost so podelili Mini Mljekari iz Hrvaške, pri tem pa poudarili, da cenijo trud manjših predelovalcev mleka, ki širijo svojo paleto izdelkov, pri čemer ohranjajo kakovost celotnega proizvodnega programa. Naslov šampion kakovosti so med drugimi podelili Pomurskim mlekarnam za čokoladno mleko, slovensko čajno maslo, posneto mleko v prahu in ananasov pinjenec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta