Odločitev o referendumu v Radencih bo znana v torek

Marina Vrbnjak, Vestnik
27.06.2020 07:20

Nasprotujejo preimenovanju Titove ceste v Cesto osamosvojitve Slovenije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pobuda je formalno korektna, o njeni usodi bo odločal občinski svet.
Vestnik

Na 15. redni seji Občine Radenci je župan Roman Leljak občinske svetnike seznanil s pobudo za referendum, ki jo je kot prvi podpisani vložil Franc Vukajč. Po začetnih zapletih je skupina 127 občanov, kot je ocenil župan, vložila formalno pravilno napisano pobudo. "V osmih dneh oziroma do torka bomo sprejeli odločitev o nadaljnjem koraku, o tem pa bom obvestil občinski svet in podpisnike," je še povedal na občinski seji in dodal, da je zoper vsako odločitev mogoča pritožba oziroma je mogoče pravico iskati na upravnem sodišču in drugih institucijah.
Referendumsko vprašanje na pobudi se glasi: "Ali ste za to, da se razveljavi Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o imenovanju ulic in naselij v zdraviliškem kraju Radenci, ki ga je občinski svet sprejel 28. 5. 2020. Z navedenim odlokom se je Titova cesta preimenovala v Cesto osamosvojitve Slovenije." Pobudniki so tudi razložili, zakaj ne želijo preimenovanja. "Ker je Titova cesta zgodovinsko dejstvo, na katerem smo do sedaj in bomo lahko tudi v bodoče gradili svojo bodočnost. Ker je in bo v bodoče v Radencih dovolj ulic, ki se bodo lahko poimenovale Cesta osamosvojitve Slovenije, in pri tem ne bo nihče oškodovan. Ker menimo, da gre za popolnoma nepotrebno provokacijo župana," je zapisano med drugim.
"Zapleta se popolnoma po nepotrebnem. Vse to nam bo vzelo veliko časa, nepotrebno pa nastaja tudi precej osebnih žalitev," o vsem tem meni župan Leljak. Kot je povedal, je zoper Vukajča vložil kazensko ovadbo zaradi blatenja imena. "Na svoje stroške sem svojim odvetnikom naročil, naj spremljajo vse, kar se dogaja na družbenih omrežjih," je povedal in dodal, da bo vse, ki ga bodo označevali za ustaša ali pošiljali čez mejo, ovadil. "Nihče nima pravice žaliti nekoga, ki je z večino glasov občanov izvoljen za župana," je poudaril.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta