Osebna asistenca: Invalidi niso ostali brez pomoči

Majda Horvat, Vestnik
09.04.2020 16:04

Osebna asistenca, ki jo organizira Društvo paraplegikov Prekmurja in Prlekije, poteka še naprej. Vsi delajo zavzeto in odgovorno in skušajo prebroditi težke čase, poudarja Stanko Novak, predsednik društva

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Invalidi pomoč najbolj potrebujejo ravno v času epidemije. 
Nataša Juhnov

Pomoč invalidom pri vsakdanjem življenju v obliki osebne asistence zaradi epidemije ni zastala. "To je naša dolžnost in to je naše delo. Še posebej zdaj moramo držati skupaj in si pomagati," je povedal Stanko Novak, predsednik Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije, ki organizira in vodi osebno asistenco za blizu 200 ljudi. A to v zdajšnjih razmerah sploh ni lahko. Ljudje so pod pritiskom, v izolaciji in zato veliko bolj občutljivi, pove Novak, zato je treba z njimi ravnati še posebej z občutkom. Gre pa tudi za ranljivo skupino ljudi, kajti če jih okuži svojec ali asistent, ki prihaja v hišo, bo invalid, ki ima slabši imunski sistem ter morda še težave s pljuči in srcem, težko prebolel bolezen. "Vsi skupaj zato delamo še bolj zavzeto in odgovorno ter skušamo prebroditi te za vse težke čase," je dejal Novak.

Čas, ko morajo veliko delati

Invalidi torej niso ostali brez pomoči, saj asistenti svoje delo opravljajo naprej. V društvu, ki je največji ponudnik storitve osebne asistence v Pomurju, izvaja pa jo tudi v drugih regijah, jih je okrog 300, ob članih družine tudi 90 zunanjih, torej takih, ki prihajajo na dom uporabnika. "Nekaj težav je z zaščitno opremo," pravi Novak, na srečo so nekaj opreme imeli v zalogi in razen razkužil, ki jim jih najbolj primanjkuje, jim druga zaščitna oprema zadošča do konca meseca. O tem, kako so pri društvu založeni z opremo, so jih že povprašali v civilni zaščiti murskosoboške in razkriške občine, pa tudi ministrstvo za delo. "Nekaj opreme nam za konec meseca obljublja tudi naš stalni dobavitelj. Je pa težko, če imaš prazno skladišče in asistentom nimaš česa dati," je povedal sogovornik.

Osebna asistenca za 160 ljudi

Konec lanskega leta je bilo v Pomurju do osebne asistence upravičenih 160 oseb, storitev pa se izvaja pri 133 upravičencih. Dvajset upravičencev ima pravico do 24-urne pomoči na dan vse dni v tednu, vendar jo v celoti uveljavljata dva, preostali pa v manjšem obsegu od odobrenega.
Na izdajo odločbe o pravici do osebne asistence čaka deset vlagateljev, vendar zaradi tveganja za okužbo komisija, ki mora predhodno opraviti obisk na domu, ne pripravlja novih mnenj o vsebini in obsegu pravice. "Večino nerešenih vlog smo prejeli pred razglasitvijo epidemije, vendar ne dovolj zgodaj, da bi lahko izvedli obiske komisij. Smo pa neposredno pred razglasitvijo epidemije v marcu izdali 15 odločb, v letu 2020 pa skupaj 79," je povedal Branko Petovar, koordinator invalidskega varstva v Centru za socialno delo Pomurje. S tem, da komisij trenutno ne imenujejo, so seznanili tudi nove vlagatelje. Večina je to sprejela z razumevanjem in se tudi strinja, da je smiselno počakati na čas po epidemiji. Večina ima zagotovljeno pomoč svojcev ali drugih že od prej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta