Otroci s posebnimi potrebami nič več izgubljeni v sistemu

A. Nana Rituper Rodež A. Nana Rituper Rodež
16.08.2019 15:34

Celostne obravnave otrok s posebnimi potrebami na enem mestu odslej tudi v regijski bolnišnici

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Strokovni tim razvojne ambulante, ki bo delal z otroki s posebnimi potrebami
Arhiv Sbms

Otroci s posebnimi potrebami imajo odslej tudi v Pomurju boljšo in kakovostno celostno obravnavo, starši pa so nekoliko manj prepuščeni samim sebi. Od sredine julija v Splošni bolnišnici Murska Sobota (SBMS) deluje razvojna ambulanta s centrom za zgodnjo obravnavo. Namenjena je otrokom in mladostnikom do 18. leta s posebnimi potrebami iz pomurske regije.

Strokovni tim razvojne ambulante, ki bo delal z otroki s posebnimi potrebami
Arhiv Sbms
Terapevti in starši morajo delovati kot ekipa. Foto A. Nana RITUPER RODEŽ
A. Nana Ritupr Rodež

Kaj je najbolj pomembno

Za otroka je pomembno, da zdravniki bolezen ali odstopanja prepoznajo čim prej in ga preusmerijo v razvojno ambulanto. Napotijo ga lahko iz porodnišnice, izbrani pediatri ali zdravniki specialisti, ki zaznajo odstopanja, posredno pa tudi iz vrtca ali šole, kjer podajo svoja opažanja otrokovemu pediatru.
Strokovna obravnava otrok s posebnimi potrebami v Pomurju doslej zaradi pomanjkanja strokovnega kadra ni bila organizirana in sistematična, bolj je bila odvisna od angažiranosti staršev. Regija je zaostajala v primerjavi z drugimi, očitno je bilo pomanjkanje kakovostnih in celostnih obravnav, pove Golobova. "Nekateri otroci obravnav sploh niso imeli, nekateri minimalno, nekateri starši pa so se znašli in otroku pomagali tudi s privatnimi terapijami in diagnostičnimi obravnavami v različnih ustanovah in pri različnih izvajalcih. Zdaj bo drugače."

Valentina Golob
A. Nana Ritupr Rodež

Želijo se približati družinam

"Vprašanje pomanjkanja zdravnikov in kadrov, ki delajo z otroki s posebnimi potrebami, smo kot regijska bolnišnica sprožili že pred 12 leti, vendar celovite rešitve ni bilo," pravi Daniel Grabar, pomočnik direktorja za poslovne zadeve v SBMS. "Sami smo se s posamezniki iz strokovnega tima pogovarjali že več let in tako se je zgodilo, da smo šele po večletnih prizadevanjih prišli do organizacije tega centra, kot je danes. Največ pa sta k temu prispevala nova zakonodaja in zakon o celostni zgodnji obravnavi otrok s posebnimi potrebami, ki je začel veljati z letošnjim letom," je dejal Grabar.
V okviru tega centra je predvidenih več možnosti, s katerimi se želijo približati otrokom in družinam. Omogočili bodo delo strokovnjakov zunaj ambulant, v vrtcu, šoli, koloniji ali na domu, kjer je še lažje spremljati, kako otrok funkcionira. "Želimo si tudi, da otrok v dopoldanskem času dobi čim več pomoči, saj se zavedamo, da popoldan ni več tako osredotočen in pripravljen sodelovati, poleg tega se s tem olajša življenje staršem, da se jim ni treba po službi voziti od terapevta do terapevta," razloži Golobova.

Valantina Golob
A. Nana Ritupr Rodež
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta