Paliativna oskrba v murskosoboški bolnišnici za dostojen iztek življenja

Majda Horvat Majda Horvat
10.07.2021 06:15
Bolnik bo deležen pomoči na domu v okviru bolnišnične mobilne skupine. Kakšne so razmere v bolnišnicah
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeprav že nekaj časa ni bil potrjen nov primer covida-19, bolnišnica še vedno ne dovoljuje obiskov. Foto: Vanesa JAUŠOVEC
Vanesa Jaušovec

Ob oblikah pomoči, ki jih že lahko prejmejo bolniki ob izteku življenja in njihovi svojci, bo bolnišnična mobilna skupina te dopolnila s storitvami, ki jih za dostojno umiranje omogoča zdravstveni pristop. Zdaj tudi v domačem okolju. "Ob tem toplo pozdravljamo pripravljenost zdravnikov iz osnovnega zdravstva, ki so že ponudili sodelovanje in se bodo vključevali v delo z obiski bolnikov na domu," je povedal Daniel Grabar, direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota (SBMS). V sodelovanju s primarnim zdravstvom bo torej bolnišnica pridobila pomembno nadgradnjo kliničnega dela.

Začne lahko le SBMS

Namen paliativne obravnave je izboljšati kakovost življenja pacienta in njegovih svojcev, lajšati trpljenje in simptome napredovale bolezni v skladu s kulturnimi in verskimi prepričanji bolnika in njegovih svojcev. V delo paliativne skupine, ki jo bo vodila Monika Dündek Celec, zdravnica specialistka interne medicine, se bodo vključevali zdravniki, farmakologi, medicinske sestre, psiholog in psihiater, ki so usposobljeni za to delo, prav tako prostovoljci. "Paliativna oskrba ni namenjena samo bolnikom z malignimi obolenji, ampak vsem, ki imajo napredovalo kronično neozdravljivo bolezen, kot so srčno popuščanje, demenca, kronična obstruktivna pljučna bolezen in druge. Tem bolnikom bomo s celostno oskrbo ne le lajšali fizične simptome, ampak tudi socialne, psihološke in duhovne stiske. Paliativa sprejema smrt kot del življenja, ga ne podaljšuje in ne skrajšuje," je povedala Dündek Celčeva.

Monika Dündek Celec Foto: Vanesa JAUŠOVEC
Vanesa Jaušovec

Pomoč strokovnjakov iz mobilne skupine bo zagotovljena bolniku in svojcem na predlog osebnega zdravnika in je brezplačna. Bolnik bo deležen pomoči na domu, če pa bo njegovo zdravstveno ali socialno stanje takšno, da ne bo mogel ostati v domači oskrbi, ga bodo lahko sprejeli v bolnišnici. SBMS ima namreč za ta namen že pripravljenih nekaj postelj.

Po besedah vršilke dolžnosti pomočnika direktorja za zdravstveno nego Nataše Kreft bodo zdaj tudi pomurski pacienti dobili ustrezno oskrbo. "Za paliativno oskrbo imamo ustrezno izobražen kader zdravstvene nege, ki bo skrbel za njeno kakovostno izvajanje z ustreznim dodatnim strokovnim znanjem, komunikacijskimi spretnostmi in empatičnim pristopom," je poudarila.

Na predstavitvi paliativne mobilne skupine je direktorica direktorata za zdravstveno varstvo Marija Magajne dejala, da skušajo na ministrstvu uvesti to obliko pomoči že nekaj časa, letos pa jim je uspelo za to nameniti tudi več denarja za več bolnišnic: "Od predvidenih širitev za področje paliativne oskrbe je samo SBMS sporočila, da lahko takoj začne opravljati dejavnost tako, kot je predvideno, in vidi se, da so se na to že dolgo pripravljali." Poudarila je, da so temeljne predpostavke delovanja mobilne paliativne enote, da izvaja obiske na domu, da je dosegljiva ves čas in da zagotavlja oporo bolnikom ob izteku življenja in njihovim svojcem, kot jo potrebujejo. SBMS je oblikovanje celostnega pristopa k paliativni oskrbi v regiji pokazala že ob izvedbi poskusnega projekta leta 2009, strokovne temelje za to pa je postavila zdravnica Maja Šeruga.

Kdaj preklic prepovedi obiskov

SBMS pa še ne dovoljuje obiskov pacientov. Direktor pojasnjuje, da je razlog nizek delež precepljenih ljudi v regiji, kar še vedno pomeni nevarnost za vnos okužbe z novim koronavirusom. Podobno razmišljajo tudi v drugih bolnišnicah, prav tako, da bi prepoved obiskov preklicali predvidoma sredi julija.

Torej, da bi počakali še na izkušnje iz UKC Ljubljana. "Mi se bomo prilagajali razmeram, vendar prej moramo vedeti, ali smo pred četrtim valom ali ne. Tega, da bi kdo prenesel okužbo v bolnišnico, se namreč zelo bojimo, saj SBMS ni več opredeljena kot bolnišnica za zdravljenje okuženih s covidom-19, kar pomeni, da bi te morali premeščati v Maribor. To pa bi bilo neprijetno," je še podčrtal Grabar. Izjeme glede obiskov pacientov so seveda možne že zdaj z dovoljenjem zdravnika. Ministrstvo za zdravje navodil bolnišnicam glede preklica prepovedi obiskov ni dalo, zato se torej te odločajo same - glede na strokovno presojo razmer v regiji in nasploh. Za to v SBMS skrbi strokovna ekipa za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta