Petnajst stanovalcev Doma starejših občanov Ljutomer preselili v Bioterme

Majda Horvat, Vestnik
03.04.2020 15:50

Okuženih 39 stanovalcev in tri zaposlene, do zdaj je bilo njihovo zdravstveno stanje po večini dobro.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bioterme Mala Nedelja so postale začasna karantena.  
Nataša Juhnov

Iz Doma starejših občanov (DSO) Ljutomer so 15 stanovalcev preselili v hiške turističnega kompleksa Bioterme Mala Nedelja. Gre za stanovalce, ki niso okuženi in so samostojni pri skrbi zase. Tam bodo vsi ostali v karanteni.
S to preselitvijo so v domu sprostili deset sob, ki jih bodo uporabili za oskrbo stanovalcev, ki ostajajo. Včeraj so potrdili okužbo še pri sedmih stanovalcih in eni zaposleni, skupaj imajo tako okuženih 39 stanovalcev in tri zaposlene. Do zdaj je bilo njihovo zdravstveno stanje dobro, bolnišnično zdravljenje pa je v času izbruha okužb v domu potrebovala ena bolnica, vendar izvorno ne zaradi okužbe, ki pa je bila pozneje prav tako potrjena. Ob tem je treba poudariti, da so bile vse na novo odkrite okužbe zasejane že veliko prej in torej ne gre za rast, ki bi bila posledica neučinkovitosti varovalnih ukrepov. Po pričakovanju strokovnjakov se bo njihov učinek poznal čez nekaj dni, zagotovo pa okoli 10. aprila.

Žal jim je, da se to ni zgodilo prej

Bioterme je kot primerno lokacijo za selitev neokuženih stanovalcev potrdila komisija v sestavi predstavnikov NIJZ in Doma starejših občanov Ljutomer. "Žal nam je, da se to ni zgodilo že prej," je ob tem izjavil podžupan ljutomerske občine Niko Miholič. Selitev sta opravila DSO Ljutomer in ZD Ljutomer, dogovorili pa so se tudi, da če bi bilo potrebno, bi pri tem priskočili na pomoč civilna zaščita in gasilci.

Pomembni informiranost in varnost

Občina Ljutomer je že od prejšnjega petka, ko so potrdili prve okužbe, vodstvu DSO Ljutomer ponujala pomoč in ga pozivala, da jim poda več informacij. Kajti, tako Miholič, "tudi mi imamo odgovornost do občank in občanov, da jih informiramo, kaj se dogaja". Ob informiranju pa je tudi pomembno, da se zagotovi varnost vseh. "Že v soboto smo ponudili alternativno kuhinjo, ki bi kuhala za oskrbovance zunaj doma za ostarele, kot tudi lokacijo za preselitev stanovalcev, in sicer Bioterme. Vendar to ni bilo sprejeto, prav tako smo imeli skope informacije vse do torka, ko smo se na naše vztrajanje prvič sestali," je dejal Miholič. "Po vseh prizadevanjih pa nam nekateri politiki in stranke očitajo, da se gremo neke politične igrice. V tako resni situaciji govoriti o politiki je skrajno neresno in sprevrženo dejanje. Delamo vse, kar je v naši moči, da zajezimo širjenje okužb," je še dejal Miholič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta