Po desetletju pitna voda iz sistema B pomurskega vodovoda do vseh

Majda Horvat Majda Horvat
03.10.2020 06:25

Za več kot štiri tisoč prebivalcev v letu 2023. Arso umaknil največjo oviro, zahtevo po presoji vplivov na okolje za celoten projekt

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župani občin v mreži vodovoda sistema B so ob zadnjih potezah agencije bolj zadovoljni.
Nataša Juhnov

Za nadgradnjo vodovodnega sistema B ne bo treba izvesti presoje vplivov na okolje za celoten projekt, kar je z uredbo, izdano decembra lani, zahtevala Agencija za okolje (Arso) in s tem posredno ogrozila pridobitev evropskih sredstev za izvedbo projekta še v tej finančni perspektivi. "Zdaj se je končno razjasnila odločitev, da gradbena dovoljenja, ki so veljavna in sestavni del vloge, ne morejo biti deležna presoje za nazaj," je povedal Alojz Glavač, predsednik sveta pomurske razvojne regije in pobudnik odločilnega sestanka, ki je bil prejšnji teden na ministrstvu za okolje in prostor (MOP).

Glavač je namreč o okoljski oviri, ki je upočasnila nadaljnje postopke, pisal Andreju Vizjaku, ministru za okolje in prostor, ter prosil za prednostno obravnavo, pismo pa v vednost poslal tudi predsedniku vlade Janezu Janši. Kmalu so imeli sestanka, na katerem so bili od države Bojan Dejak, vede generalnega direktorja direktorata za vode in investicije, pravniki in strokovnjaki za evropsko kohezijsko politiko, državni sekretar Damijan Jaklin in poslanec NSi Jožef Horvat, iz regije pa murskosoboški župan Aleksander Jevšek, beltinski Marko Virag, rogašovski Edvard Mihalič, moravskotopliški Alojz Glavač in Bojan Kar, direktor Razvojnega centra Murska Sobota.

Nosilka projekta Nadgradnja vodovoda sistema B je Občina Rogašovci, sodelujoče občine pa Beltinci, Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Murska Sobota, Puconci, Rogašovci, Tišina in Šalovci, združene v sistemu B pomurskega vodovoda. Večina občin je za izvedbo projekta že pridobila gradbeno dovoljenje, zaradi prvotnega sklepa Arsa, da je presojo vplivov na okolje treba izvesti za celoten projekt, pa ga še vedno nimajo občine Moravske Toplice, Cankova in Murska Sobota.

Pogodba še letos

Namen pogovora je torej bil preveriti, ali je projekt pripravljen do te mere, da ga bo mogoče izvesti v okvirih te finančne perspektive. Po razjasnitvi omenjenega okoljskega vprašanja in s pospešenim odpravljanjem drugih nejasnosti je tako vedno bolj verjetno, da bo vloga popolna, da bo stekla priprava protokola in bo še v tem letu sklenjena sofinancerska pogodba.

Naslov - Vsebina1857 4410 Skupaj 472 1438 Tišina 629 1657 Rogašovci 30 76 Puconci 506 745 Moravske Toplice 91 170 Kuzma 129 324 Cankova Št. stanovanjskih objektov Št. prebivalcev Občina Prebivalci in objekti brez priključka Vir IzrisalaNatalija Jurše

Brez tega dogovora bi se izvedba projekta zagotovo prenesla v naslednjo finančno perspektivo, v kateri pa se pogoji financiranja bistveno spreminjajo. Za izvedbo projekta nadgradnje vodovodnega sistema B, vrednega približno 33 milijonov evrov, je finančni okvir že sestavljen, opredeljeni so tudi deleži financiranja. MOP naj bi okvirno prispevalo pet milijonov evrov. V novi perspektivi bi bil vprašljiv prav sofinancerski delež okoljskega ministrstva in direkcije za vode.

Revizija ni ovira za razpis

Ob tem spomnimo, da je bilo že aprila letos objavljeno javno naročilo za izbiro izvajalca del, in to v treh sklopih. To kasneje ni bilo oddano, prav tako je bila sprožena revizija postopka, ki pa, tako Edvard Mihalič, ne vpliva na nadaljnje postopke v zvezi z izvedbo projekta. Pri prvem in drugem sklopu, ki zajemata večino gradnje vodovoda pri ponudbah, ni bilo problema, je pa bilo nekaj težav glede cene pri tretjem sklopu, vodarni pri Fazaneriji.

"Mislim, da je povsem realno, da bo pogodba o sofinanciranju podpisana še letos, glede na naše zagotovilo, da bo gradnja končana v letu 2023. Vsaj na papirju ne bi smelo biti več nobenih ovir. Po desetih letih prizadevanj bo zdaj, vsaj mislim tako, zadeva izpeljana," pove Mihalič. Nadgradnja vodovoda B ostaja prednostni razvojni projekt regije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta