Po rekordnem letu 2018 pomursko gospodarstvo v koronakrizi

Majda Horvat, Vestnik
16.07.2020 06:12

Dobra podjetja ustvarila manj dobička, slaba zmanjšala izgubo. Zelo dobro poslovanje samostojnih podjetnikov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odransko podjetje Carthago ostaja na vrhu najuspešnejših v regiji.
Nataša Juhnov

Po izjemno uspešnem poslovanju v letu 2018 pomurskemu gospodarstvu v letu 2019 ni povsem pošla sapa. Rast se je sicer nekoliko umirila, a trend uspešnega poslovanja se je nadaljeval. To prikazujejo podatki, ki jih je na osnovi poslovnih poročil, ki so jih zaradi epidemije podjetja lahko oddala do konca maja, zbrala in analizirala murskosoboška izpostava Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Dobiček manjši

Gospodarske družbe so lani ustvarile dobrih 2,8 milijarde evrov prihodkov, kar je za tri odstotke več kot leta 2018. Prav tako so za tri odstotke porasli odhodki in so znašali 2,7 milijarde evrov. Kljub rasti prihodkov in odhodkov je bil končni izid poslovanja slabši kot leto prej. Po najvišji rasti neto dobička med vsemi statističnimi regijami v letu 2018 je bil ta lani manjši kot v letu prej za dve odstotni točki. Znašal je dobrih 99 milijonov evrov (neto čisti dobiček je razlika med višino čistega dobička in čisto izgubo). Ob tem je treba poudariti, da podatki o poslovanju pomurskih družb ne zajemajo poslovanja treh pomembnih podjetij v regiji: Save Turizma, Leka in Krke, ki imajo poslovne sedeže v drugih regijah.

Še vedno na repu

Pri temeljnih kazalnikih produktivnosti regija še vedno zaostaja za slovenskim povprečjem. Prihodki na zaposlenega so manjši za 16,5 odstotka (to uvršča Pomurje na šesto mesto med dvanajstimi statističnimi regijami), plače za 10,6 odstotka (enajsto mesto), neto dodana vrednost na zaposlenega za 21,5 odstotka (enajsto mesto) in čisti poslovni izid na zaposlenega za 34,3 odstotka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta