Pomurci v prvi svetovni vojni: preživel bitke, umrl doma

A. Nana Rituper Rodež A. Nana Rituper Rodež
25.09.2019 21:12

Vojna zaznamovala življenja vseh družin v Prekmurju. V petih letih dve razstavi, več monografij in zgoščenka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šestkrat odlikovani vodnik telegrafskih enot Jožef Toplak iz Dolnje Lendave
Arhiv Pokrajinskega Muzeja Murska Sobota

Prvi svetovni vojni se nikoli ni posvečala velika pozornost, o dogajanju na frontah niso veliko govorili niti vojaki in tako so spomini tonili v pozabo. Pred stoto obletnico začetka vojne pa so v Pomurskem muzeju Murska Sobota temu posvetili celovit projekt Prišo je glas - Prekmurci v vojni 1914-1918. K sodelovanju so povabili druge ustanove in zunanje sodelavce. V minulih petih letih so raziskovali in preučevali arhive po Sloveniji, Avstriji in na Madžarskem, časopise ter delali na terenu.
Na podlagi spoznanj in predmetov so nastali dve razstavi o Prekmurcih in Porabcih v vojni in spremljajoče publikacije, tematski zbornik, več monografij ter zgoščenka s posnetkom nove izvedbe marša Gustava Feiferja Juli 1917, posvečenega 83. cesarsko-kraljevemu pehotnemu polku, v katerem se je borilo in padlo največ Prekmurcev. Predvsem pa so prišli do spoznanj, s katerimi so zapolnili sivo liso vedenja o tem poglavju v zgodovini, in razkrili, kako je ta vojna drastično posegla v življenje družin.
24. zbornik soboškega muzeja so posvetili temam o prvi svetovni vojni. Mark Krenn je napisal pregleden članek o prekmurskih vojakih. Objavljeni so spominska zapisa Geze Bačiča o pripovedovanjih njegovega dedka in vojaka Petra ter dnevnik vojnega ujetnika Štefana Korpiča. Miklos Melega piše o solidarnosti in požrtvovalnosti zaledja, Gordana Šövegeš Lipovšek o vojnih invalidih, Gabor Kiss o spolno prenosljivih boleznih med vojaki, Tadeja Andrejek o narodnem prebujanju, o politično in družbeno razburkanem obdobju po vojni in dramatičnem letu 1919 pa razmišlja Laszlo Göncz. Objavili so tudi popis spominskih znamenj Franca Küzmiča. Elizabeta Bernjak je primerjala umetnostni besedili, romana Prežihovega Voranca Doberdob in Mateja Zalke Doberdo, Metka Fujs, tudi urednica zbornika, je dodala prispevek o Porabcih.

Odlikovancev še več

S temo odlikovancev in prejemnikov medalj se je v projekt vključil Attila Kovacs in nastala je monografija Odlikovanci: "Prvotno sem hotel za razstavo pripraviti pregled odlikovanj, ob raziskovanju v vojaškem arhivu na Dunaju in v Budimpešti pa sem prišel do virov, ki so mi odprli nove dimenzije. Odkril sem matično knjigo odlikovancev 83. polka, v kateri je bilo skoraj tisoč imen ljudi, rojenih v Prekmurju, in takrat se mi je porodila ideja, da sestavim celoten seznam."

Šestkrat odlikovani vodnik telegrafskih enot Jožef Toplak iz Dolnje Lendave
Arhiv Pokrajinskega Muzeja Murska Sobota

Obrazi vojakov

Mark Krenn, ki se že dlje posveča vojaški zgodovini, hkrati pa zbira gradivo in dokumentacijo, je avtor monografije Fotografije s podnaslovom Tou maš moj szpomenek kda szam sze dolzeo. Na podlagi fotografij spoznamo zgodbe 128 prekmurskih vojakov. Največ je portretnih fotografij iz fotografskih ateljejev, posnetkov pred vojašnicami, z bojišč, skupaj z drugimi vojaki, so pa še druge. Na mnogih vidimo obraze vojakov, ki so odhajali na bojišča. "Vpoklicane fante so pripeljali v večja madžarska mesta na usposabljanje. Tu so jih ujeli fotografi in naredili fotorazglednice, ki so jih skupaj z besedilom poslali domačim. Najbolj travmatični del pa je, da so bili kmalu za tem poslani na bojišča in da se je zgodilo, da so tam padli. Telegram o njihovi smrti pa je prispel še pred fotorazglednico," pripoveduje Krenn.

Ivan Žitek iz Rakičana je bil pilot. Sestrelili so ga nad Karpati, a se je kmalu vrnil na bojišče.
Osebni Arhiv Zsuzsane Zsitek.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta