Pomurske lekarne: Soboška občina naj položi račune

Timotej Milanov Timotej Milanov
28.02.2020 16:46

Ivan Zajc dobil podporo za direktorski mandat, Mestna občina Murska Sobota pa vztraja pri ustanovitvi novih lekarn, če ne bo sprememb.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Pomurskih lekarnah je spet zaostreno. 
Nataša JUHNOV

Vsi člani sveta zavoda Pomurskih lekarn razen predstavnice soboške občine so na četrtkovi seji potrdili Ivana Zajca za direktorja. Kot smo že poročali, se je Zajc tudi letos kot edini kandidat prijavil na razpis za to mesto. Gre že za četrti razpis v zadnjih štirih letih. Odlok o ustanovitvi javnega zavoda namreč določa, da mora dobiti kandidat za direktorja tudi podporo mestne občine, na katero so preostale občine ustanoviteljice prenesle izvrševanje ustanoviteljskih pravic, povezanih z imenovanjem. Zajc tega soglasja v zadnjih treh letih, ko ga je svet zavoda prav tako potrdil za direktorja, potem ko se je kot edini kandidat prijavil na razpis, ni dobil zaradi nasprotovanja vodstva soboške občine, ki si prizadeva za menjavo na čelu lekarn. Očitajo mu namreč nespoštovanje pravil javnega naročanja pri nabavi zdravil. Zato je svet zavoda Zajca vselej za obdobje enega leta imenoval za vršilca dolžnosti direktorja.
Predstavnica Mestne občine (MO) Murska Sobota v svetu zavoda Milena Vöröš je povedala, da bo soboška občina nadaljevala ustanavljanje novega javnega lekarniškega zavoda, ki bo edini lahko opravljal lekarniško dejavnost na območju mestne občine, če Pomurskih lekarn ne bodo upravljali v skladu z njihovimi zahtevami. Predstavnik beltinske občine Igor Adžič pa meni, da MO to ne bo uspelo, saj izpostavlja, da bo za to potrebno tudi soglasje preostalih občin ustanoviteljic.Želijo vedeti, za kaj so porabili denar
Po vroči razpravi med predstavnico MO in nekaterimi člani sveta zavoda, ki je sledila predstavitvi letnega poročila za 2019, so med drugim potrdili sklep, da mora MO Murska Sobota do naslednje seje sveta pripraviti specifikacijo porabe izplačanega presežka iz poslovanja Pomurskih lekarn. Gre za sredstva, ki so jih po odločitvi pomurskih občin leta 2017 Pomurske lekarne po kriteriju števila prebivalcev nakazale občinam ustanoviteljicam in občinam, ki so nastale po ustanovitvi zavoda. Skupno je bilo med občine razdeljenih 1,8 milijona evrov presežka prihodkov nad odhodki, ki so ga v Pomurskih lekarnah ustvarili v letih pred tem, od tega je največ dobila MO Murska Sobota. Iz zaključnega računa mestne občine za leto 2017 izhaja, da so iz tega naslova prejeli 307 tisoč evrov, na seji sveta zavoda so sicer govorili o znesku 380 tisoč evrov, ki naj bi jih bili dobili Sobočani.

Ivan Zajc je po pričakovanju spet dobil podporo v svetu zavoda. 
Aleš Cipot

Načeloma le za zdravstvo

Vodstvo Pomurskih lekarn, ki takrat sprva ni privolilo v delitev denarja, je kasneje po omenjeni odločitvi pomurskih občin moralo popustiti, zato so najprej predlagali, da se denar nameni za regijski projekt. Vodstvo MO je predlagalo, da ves razpoložljivi denar namenijo za projekt Soboškega jezera, kar so v drugih občinah zavrnili, posledično so denar razdelili med občine. Sprejetje sklepa je predlagal predstavnik zaposlenih v svetu zavoda Damir Domjan, ki izpostavlja, da bi lahko občine ta sredstva porabile le za zdravstvene dejavnosti, česar po njegovem mnenju soboška ni storila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta