Pri stolpu Vinarium v Dolgovaških goricah poslej še Zipline Vinarium

Jože Gabor Jože Gabor
16.04.2022 20:30

Pol kilometra adrenalinskih užitkov na dveh jeklenicah. Prva sta se po ziplinu spustila smučarski skakalec Cene Prevc in lendavski župan Janez Magyar.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odprtje zipline Lendava 
Vanesa Jaušovec

Pri razglednem stolpu Vinarium v Dolgovaških goricah so predali namenu adrenalinsko turistično atrakcijo Zipline Lendava. 

Po dveh jeklenicah sta se nekaj več kot petsto metrov prva spustila smučarski skakalec Cene Prevc in lendavski župan Janez Magyar, potem pa še lanska najboljša športnika Občine Lendava Nika Bedič in Kristijan Horvat. Pred odprtjem sta obiskovalce nagovorila predsednik Turistične zveze Lendava vabi Janez Somi in lendavski župan Janez Magyar. Z ziplinom bo upravljala Turistična zveza Lendava vabi. Slovensko, madžarsko in evropsko himno je ob slovesnosti zapela Tjaša Šimonka

Odprtje zipline Lendava 
Vanesa Jaušovec

Cene Prevc je pred spustom povedal, da ima načrt, kako priti do cilja pred županom in da je navajen na vetrovne razmere, tako, da je tudi to njegova prednost. Do cilja je sicer prišel prvi župan Magyar, na drugi vožnji pa najboljši lendavski športnik Kristijan Horvat pred najboljšo športnico Niko Bedič, kar potrjuje, da nekoliko hitreje pridejo do cilja tisti, ki so težji. 

Župan Janez Magyar je povedal, da nova pridobite pomeni nadaljevanje turistične zgodbe o Vinariumu, ki se je začel pred šestimi leti in pol. Ta vključuje še razpršeni hotel Vinarium, ki povezuje ponudnike nočitev med vinogradi, kulinariko, kolesarstvo, kuhanje prekmurskega bograča za Guinnessovo knjigo rekordov in drugo: "Občina Lendava daje poseben poudarek razvoju zelenega turizma. Okolico razglednega stolpa Vinarium v zadnjih letih nadgrajujemo in dopolnjujemo z različnimi turističnimi in razvojnimi projekti." Z novimi turističnimi produkti, ki ponujajo bolj aktivna in raznolika doživetja želijo povečati zanimanje za stolp, gostom pa ponuditi čim boljšo, kakovostnejšo in nepozabno izkušnjo: "Stolp Vinarium Lendava je v šestih letih postal metafora prelepih razgledov ter zgodba o lendavskem uspehu, saj je generator turističnega razvoja v naši lokalni skupnosti ter stičišče in prizorišče različnih dogodkov in aktivnosti." 

Zipline Lendava 
Vanesa JauŠovec

Ljubitelji adrenalinskih aktivnosti se spustijo z lesenega stolpa pri najvišji točki Lendavskih in Dolgovaških goric, ki jo imenujejo Piramida, zaključek spusta pa je pri razglednem stolpu Vinarium, so povedali ob odprtju. Nekaj več kot 500 metrov dolgi jeklenici na najhitrejši točki omogočata spuščanje med 50 in 60 kilometri na uro. Naklon je šest stopinj, višinska razlika pa 32 metrov. Zipline Vinarium je nova pridobitev na področju mehkega adrenalinskega turizma in je primerna za vsakogar. Turistična atrakcija pomeni novost v slovenskem prostoru, saj sta prvič z izhodiščne točke do končne točke speljani dve vzporedni jeklenici, kar omogoča sočasen spust dveh oseb. Največ jeklenic je v Sloveniji postavljenih v goratem predelu, spust po jekleni vrvi v Dolgovaških goricah pa bo prvi v vzhodnem delu države. Z adrenalinskim spuščanjem po jeklenici Občina Lendava lokacijo razglednega stolpa v Dolgovaških goricah nadgrajuje s ponudbo, pisano na kožo mlajšim in predvsem tistim, ki si želijo adrenalinskih doživetij. S tem želi povečati zanimanje za razgledni stolp, ki ga je od odprtja pred nekaj več kot šestimi leti obiskalo že več kot pol milijona obiskovalcev. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta