Proračun v Murski Soboti pod streho, proti glasovala SDS in Desus

Timotej Milanov Timotej Milanov
27.02.2020 15:52

Župan poudarja, da gre za največji in investicijsko naravnan proračun, opozicija nasprotno meni, da bodo denar namenili za napačne stvari.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Največ proračunskih sredstev, 3,7 milijona evrov, bodo namenili za nadaljnjo prenovo mestnega središča.  
Nataša Juhnov

Soboški mestni svetniki so tudi v drugi obravnavi potrdili proračun za letošnje leto, ki na prihodkovni strani znaša 25,4 milijona evrov, na odhodkovni pa slabih 27 milijonov evrov. Razliko bo občina pokrila z brezobrestnim zadolževanjem pri državnem proračunu. Največ denarja bodo namenili nadaljevanju prenove mestnega središča (3,7 milijona evrov), nadgradnji vodovoda sistema B (2,2 milijona evrov), vzdrževanju in gradnji cest, vključno z vzhodno obvoznico (1,8 milijona evrov), ter trajnostni mobilnosti - za kolesarske steze, krožišča in pločnike (1,1 milijona evrov). Proračun je podprlo 17 svetnikov, proti jih je bilo sedem, med drugim svetniki iz vrst SDS in Desusa.

Slavic: To ne bo moglo trajati v nedogled

Predsednik občinskega odbora za proračun in finance Anton Slavic je povedal, da člani odbora tudi s predlogom proračuna v drugem branju niso bili povsem zadovoljni, predvsem ker je premalo investicij, prav tako se po njegovih besedah ne lotevajo ustrezno vprašanj stanovanjske problematike in obnove cestne infrastrukture. Vendar so se na koncu v odboru odločili, da mestnemu svetu predlagajo sprejetje proračuna, saj ta poleg investicij ureja tudi druga področja življenja v mestni občini (MO), zato z morebitno zavrnitvijo niso hoteli povzročiti dodatnih težav. "A kot predsednik odbora poudarjam, da to ne bo moglo trajati v nedogled," pravi Slavic. Svetnik SDS Bojan Petrijan je med drugim povedal, da proračun ne odgovarja na demografske izzive in da ima MO vedno manj prebivalcev, v začetku lanskega leta samo še 18.730. "Če se s tem ne bomo soočili, bo v prihodnosti še slabše." V SDS menijo tudi, da je v proračunu premalo denarja za podporo malemu gospodarstvu. "Predlagali smo milijon evrov, na voljo pa je 30 tisoč evrov za razvoj malega gospodarstva." Kot še pravi, se občina po njihovem mnenju ni pravilno odločila glede težav z onesnaženostjo zraka s prašnimi delci. "Smo druga najbolj umazana občina v Sloveniji glede na prašne delce, ki nastanejo z onesnaževanjem s kurilnimi napravami in tovornim prometom. S tem, da stavbe oblačimo v fasade, bomo resda izboljšali kakovost bivanja, težav s prašnimi delci pa ne bomo rešili."

Jevšek: Demografskih težav ne moremo rešiti s proračunom

Župan Aleksander Jevšek meni, da je proračun, ki je zaradi predvidenih sredstev iz celostnih teritorialnih naložb največji v zgodovini mestne občine, investicijsko usmerjen, saj je kar 45 odstotkov proračunskih sredstev namenjenih investicijam. Pri tem je še enkrat poudaril, da je proračun nastajal v težkih razmerah za slovenske občine. "Zaradi vladnega nespoštovanja zakonskih določil o povprečnini dobi MO Murska Sobota milijon evrov na leto manj." Na očitek Slavica, da občina nima več primernih zemljišč, ki bi jih lahko ponudila potencialnim investitorjem, Jevšek odgovarja, da je že v pripravi druga faza ureditve Severne obrtno-industrijske cone, potem ko so v obstoječi obrtni coni prodali vsa zemljišča. "Ni župan kriv, da hodijo ljudje delat v Avstrijo in Ljubljano, to so stvari, na katere z občinskim proračunom ne moremo vplivati. Če boste jutri pripeljali podjetje, ki bo zaposlilo tisoč ljudi, jim bomo hitro našli zemljišče, večja težava bo, kje najti 50 delavcev, da bi jih lahko tam zaposlili," pravi Jevšek, ki dodaja, da je ena od težav tudi socialna politika države, zaradi katere se, kot pravi, marsikomu bolj izplača biti doma kot delati.
Svetniki so potrdili tudi sklep o lokacijski preveritvi, s katerim bodo omogočili investitorju - družbi Gradbeno podjetje Drava - nadaljevanje projekta gradnje novega poslovnega objekta na mestu stare stavbe kirurgije v Ulici arhitekta Novaka v Murski Soboti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta