Radenski župan Roman Leljak prepovedal odnašanje kosil iz šol, zaposleni in sindikat ogorčeni ob poniževanju

Rok Šavel, Vestnik
22.04.2022 15:20

"Afera Kantice", kot jo je Leljak poimenoval sam, naj bi se bila končala s pogovorom z obema ravnateljicama. Leljak zdaj pričakuje še izredni inšpekcijski nadzor šol.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V zadnjih tednih je župan občine Radenci Roman Leljak s svojimi objavami na facebooku sprožil pravo gonjo proti izvajanju tržne dejavnosti obeh osnovnih šol v občini - OŠ Kajetana Koviča Radenci in OŠ Kapela. 
Vida Toš

V zadnjih tednih je župan občine Radenci Roman Leljak na družbenem omrežju Facebook s svojimi objavami sprožil pravo gonjo proti izvajanju tržne dejavnosti obeh osnovnih šol (OŠ) v občini - OŠ Kajetana Koviča Radenci in OŠ Kapela. Razlog? Prenizke cene kosil, kar naj bi po besedah župana na račun otrok oziroma njihovih staršev izkoriščali učitelji in kosila v menažkah oziroma kanticah za celo družino nosili domov.

Afera Kantice, kot jo je sam poimenoval, naj bi se bila končala s pogovorom župana z obema ravnateljicama, na katerem je bilo sklenjeno, da se prodaja kosil za domov ustavi, šoli pa bosta pripravili nove cenike. O tem se je na dopisni seji izrekel tudi občinski svet in sprejel naslednje sklepe: lansko izgubo OŠ Kajetana Koviča Radenci iz tržne dejavnosti v višini 11.707 evrov pokrije občina, začasno se ustavi izvajanje tržne dejavnosti kuhanja kosil za trg in zaposlene v delu, kjer se hrana naroča za domov, osnovni šoli morata do konca maja pripraviti nov cenik, na katerem bodo cene pokrivale vse odhodke, občina pa bo zagotovila subvencioniranje kosil za vse učence tako, da bodo plačevali za kosilo največ en evro.

Za razumevanje afere, ki je vzbudila tudi pozornost glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) Slovenije Branimirja Štruklja, je treba poznati sistem šolske prehrane v Sloveniji, ki ima večdesetletno tradicijo in izvira še iz obdobja nekdanje skupne države. Slovenija namreč sodi med države, ki imajo šolsko prehrano urejeno na nacionalni ravni. Vzgojno-izobraževalni zavodi morajo organizirati vsaj en obrok dnevno, ceno malice pa vsako leto določi minister, pristojen za šolstvo.

V tem šolskem letu je cena za osnovnošolce 0,90 evra, prav tako je urejeno subvencioniranje glede na materialni položaj otrok oziroma njihovih staršev. Blizu 100 odstotkov vseh osnovnošolcev prejema malico, pri kosilu pa je ta delež okoli 80-odstoten. Tudi kosila so subvencionirana, a njihova cena ni regulirana, zato se od šole do šole razlikuje - predvsem glede na triado. V povprečju se giblje med 2,50 in 3 evri, višja pa je za zaposlene in zunanje odjemalce, kar je po definiciji tržna dejavnost šole. Cena kosila za zaposlene in zunanje odjemalce na OŠ Kajetana Koviča Radenci je 4,1 evra.

Ena izmed značilnosti slovenskega sistema je tudi to, da šole v veliki večini pripravljajo in razdeljujejo šolske obroke v lastni režiji, saj razpolagajo z lastno kuhinjo. Toda pri razmejevanju tržne dejavnosti in javne službe prihaja do različnih definicij, na kar v letnih poročilih opozarjajo tudi posamezne šole.

Odjavili zaradi poniževanja

Šole s prihodki iz tržne dejavnosti med drugim financirajo plače zaposlenih, radenska občina je tako OŠ Kajetana Koviča zagotavljala financiranje delovnega mesta kuharja, a je to Leljak z letom 2021 ukinil. Opredelitev tržne dejavnosti pa je pomembna tudi, ker so javni zavodi pri oblikovanju tržnih cen dolžni upoštevati zakonitosti trga. Že računsko sodišče je leta 2018 v reviziji ravnanja s hrano na šestih osnovnih šolah ugotovilo, da predpisi na področju delovanja vzgojno-izobraževalnih zavodov ne določajo dovolj jasno načina oblikovanja cen obrokov šolske prehrane. "Ne glede na to pa mora cena obroka, ki ga pripravi šola za učence in zaposlene ter morebitne zunanje uporabnike, nedvomno pokriti najmanj vse stroške, ki pri pripravi obrokov nastajajo šoli," so takrat zapisali državni revizorji in šole opozorili na potrebo po izračunu cene posameznih vrst obroka.

Afera Kantice, ki jo je sprožil radenski župan Roman Leljak, je postavila pod vprašaj način organiziranja tržne dejavnosti v šolah. 
Facebook Roman Leljak

Na obeh omenjenih osnovnih šolah priznavajo, da cenika že več let niso spreminjali, to bodo torej sedaj storili, sta pa vodstvi šol kritični do ravnanja Leljaka. Kot nam je dejala Andreja Strmšek, ravnateljica kapelske osnovne šole, so se zaposleni odjavili od kosil že zaradi poniževanja, ki so ga bili deležni ob Leljakovih objavah, podobno pravi tudi pomočnica ravnateljice OŠ Kajetana Koviča Nataša Lipič. Na obeh šolah so v skladu s sklepom občinskega sveta ustavili iznos kosil. "Tega ni nikjer, da bi župan to prepovedoval. Šole morajo stremeti k več prihodkom iz tržne dejavnosti," je prepričana Lipičeva in poudarja, da učitelji niso krivi za nastali primanjkljaj iz tržne dejavnosti. Proti ukinitvi tržne dejavnosti in prepovedi iznosa kosila se je izrekel tudi svet staršev.

Zagrozil z inšpekcijo

Zaradi ravnanja radenskega župana je protestiral, kot že omenjeno, prvi šolski sindikalist Štrukelj in od župana zahteval opravičilo za "žaljiva podtikanja". Ob tem je Sviz poudaril še, da župan ne more prepovedati tržne dejavnosti, saj to dopuščajo ustanovni akti šol, in mu, če ne bo prenehal, zagrozil s posledicami. Leljak je opravičilo zavrnil in vztraja, da nikjer v ustanovnih aktih šol ni navedena tržna aktivnost kuhanja kosil za zunanje izvajalce. Šoli imata sicer v ustanovitvenih odlokih kot dejavnost zavoda poleg osnovnošolskega splošnega izobraževanja navedeno še storitev menz.

"Nič nismo prekinili, nič nismo kršili, nobenega ustanovnega odloka. Kje pa piše, da mora šola kuhati kosila za trg?" se še sprašuje radenski župan in poudarja nujo, da imajo čim nižjo ceno kosila otroci, ne zaposleni. Pravi še, da sam ne nasprotuje temu, da šola izvaja tržno dejavnost, a da naj naredi cenik, ki bo pokrival stroške. "Kot politik bom državi predlagal, naj takšnega početja ne dovoli, saj šole na ta način predstavljajo nelojalno konkurenco gostilnam, ki pripravljajo malice po tržnih cenah," je poudaril Leljak, ki meni, da učitelji tako neposredno "uničujejo gostinstvo".

Roman Leljak je napovedal tudi, da bo zaradi "iznosa kantic" obvestil inšpektorat in zahteval izredni pregled obeh osnovnih šol. Na inšpektoratu za šolstvo in šport so nam pojasnili, da ne vodijo nobenega postopka, povezanega z radensko ali kapelsko osnovno šolo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta