Še brez dogovora o odkupni ceni slovenske pšenice

Mlinarji menijo, da kmetje glede na razmere na trgu zahtevajo preveč, ti pa nasprotno trdijo, da je bila že cena ječmena sramotna, in se bojijo podobnega scenarija pri pšenici

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Medtem ko je dobro letino ječmena zasenčila nizka odkupna cena, si kmetje prizadevajo, da bi za pšenico dosegli boljši dogovor.
Jure Zauneker

Pomurski pridelovalci pšenice bodo predvidoma ta konec tedna ob ugodnem vremenu začeli žeti letošnji pridelek, potem ko so ječmen že poželi. Dogovora o letošnji ceni pšenice pa za zdaj z odkupovalci še niso dosegli. Dober pridelek ječmena je zasenčila nizka cena, za tono bodo namreč iztržili le 120 evrov.

Franc Küčan, vodja komisije za odkup in prodajo žit: "Zadružni sistem organiziranosti je optimalen za slovensko kmetijstvo."
Jure Zauneker

Mlinarji se ozirajo čez mejo

Direktor Mlinopeka Karel Pojbič meni, da kmetje zahtevajo preveč glede na trenutne tržne razmere doma in v sosednjih državah. "Za takšne cene je namreč treba najti kupce, mi tega ne moremo spraviti v izdelke in nato še prodati. Moramo gledati tudi na to, kaj počne konkurenca ob meji. To pšenico sicer lahko odkupimo, vendar ne vem, kaj bomo potem z njo počeli." Pred dokončno določitvijo letošnje odkupne cene, glede katere naj bi po Pojbičevih pričakovanjih dosegli dogovor predvidoma v ponedeljek, bodo, kot pravi, pogledali tudi, kakšne so razmere glede odkupa na Hrvaškem in Madžarskem. Mlinopek letno odkupi okoli deset tisoč ton pšenice od domačih pridelovalcev, pri tem imajo po besedah Pojbiča danes že šest tisoč ton zalog, kar bi jim zadostovalo do februarja prihodnje leto. Trenutno njihova proizvodnja dosega 80 odstotkov zmogljivosti, med največjo krizo zaradi epidemije koronavirusa pa je promet padel celo za 40 odstotkov, pravi.

Karel Pojbič, direktor Mlinopeka: "Pri dogovoru o odkupni ceni se bo treba ozirati tudi na razmere na hrvaškem in madžarskem trgu."
Nataša Juhnov

V prihodnje drugačna pogajanja

Komisijo za odkup in prodajo žit sestavljajo člani Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, Zadružne zveze Slovenije in Sindikata kmetov Slovenije. A je bilo še tik pred letošnjimi pogajanji o odkupni ceni negotovo, ali se bo o ceni pogajala komisija, saj naj bi se po novem pridelovalci žit z mlinarji o odkupni ceni pogajali v okviru tako imenovane organizacije proizvajalcev, ki pa je kmetje na področju pridelave žit še niso ustanovili. Direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota Franc Režonja pojasnjuje, da to narekujejo težnje po uskladitvi z evropsko uredbo, ki določa organizacije proizvajalcev kot tiste, na katerih temelji osnovna pridelava. "Pri nas je situacija drugačna, saj to funkcijo že opravljajo zadruge."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta