Skrb za zdravje v Murski Soboti: več veš, hitreje ukrepaš

Pomagajo pri hujšanju, opuščanju škodljivih navad, svetujejo pri povišanem krvnem tlaku, holesterolu ali sladkorju, pri spopadanju s stresom ali tesnobo. Vse dejavnosti so brezplačne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodelavci in strokovnjaki Centra za krepitev zdravja na delavnicah pomagajo pri ozaveščanju in skrbi za zdravje.  
Aleš Cipot

Za izboljšanje zdravja ne pomagajo le tablete ali obisk pri zdravniku, veliko lahko naredi že vsak sam z zdravim življenjskim slogom ter odpovedovanjem slabim navadam in tveganemu vedenju. S preventivnimi programi in delavnicami pomagajo in svetujejo ljudem tudi v Centru za krepitev zdravja (CKZ), ki deluje pri Zdravstvenem domu (ZD) Murska Sobota. Različni strokovnjaki pomagajo pri hujšanju, opuščanju škodljivih navad, kot je kajenje, spremljajo telesno zmogljivost, svetujejo pri povišanem krvnem tlaku, holesterolu ali sladkorju, pri spopadanju s stresom ali tesnobo.
Vse dejavnosti so brezplačne, namenjene različnim skupinam, v centru omogočajo individualna svetovanja in skupinska srečanja, udeležiti pa se jih je mogoče samoiniciativno ali po napotitvi zdravnika. Kot nam je povedala Sandra Gaber Flegar, vodja murskosoboškega CKZ, želijo spodbujati posameznike, da sami poskrbijo za svoje zdravje, in jih naučiti različnih oblik samopomoči. "Več veš, hitreje ukrepaš, krajše in učinkovitejše je zdravljenje," trdijo. Delavnice in svetovanja za odrasle, ki potrebujejo motivacijo in oporo pri spremembi svojega vedenja, povezanega z zdravjem in dejavniki tveganja, izvajajo medicinske sestre, fizioterapevti, psihologi, dietetik in kineziolog. Krajša svetovanja, ki so povezana s skrbjo za zdravje, trajajo uro in pol ali dve uri, posamezniki pa se jih udeležijo brez napotitve zdravnika. Ker nekatere težave zahtevajo bolj poglobljeno obravnavo, imajo programe tudi zanje. Nanje lahko posameznike napotijo izbrani zdravniki ali diplomirana medicinska sestra iz ambulante družinske medicine ali psihiatri.

Stresne situacije lahko obvladamo

V svetovalnicah o zdravem življenjskem slogu ljudje pridobijo veščine in znanje o zdravem načinu prehranjevanja, pomenu gibanja in telesne pripravljenosti ter o zdravem hujšanju. Gaber Flegarjeva poudari, da so delavnice hujšanja namenjene osebam, ki imajo indeks telesne teže vsaj 27,5, ne pa tistim, ki bi radi izgubili kilogram ali dva. Posebno pozornost namenjajo tudi obvladovanju sladkorne bolezni in pomagajo pri opustitvi kajenja.
V svetovalnici za duševno zdravje zagotavljajo oporo pri spoprijemanju z depresijo in tesnobo, za to je sicer potrebna napotitev, medtem ko na delavnico spoprijemanja s stresom ali za opuščanje kajenja lahko pridejo ljudje sami. Posebno pozornost namenjajo spoprijemanju s stresom, kajti stresu se danes ne moremo izogniti, njihovi strokovnjaki pa pomagajo, da se ljudje različne stresne situacije naučijo obvladati, pravi.

Sandra Gaber Flegar: "Naše delo ni le za zidovi zdravstvenega doma, ampak med ljudmi, ki nas potrebujejo."
A. Nana Rituper Rodež

Povezava z lokalnim okoljem

"Ne moremo le čakati, da ljudje pridejo k nam. Naše delo ni samo za zidovi zdravstvenega doma, ampak med ljudmi, ki nas potrebujejo," razloži sogovornica. V okviru omenjenega projekta je tudi patronažna služba okrepila svoje aktivnosti, med drugim po vaških domovih skupaj pripravljajo delavnice in svetovanja ter opozarjajo na pomen rednega samopregledovanja in odzivanja na preventivne presejalne programe, sodelujejo z občinami, v katerih ugotovijo najbolj pereče zdravstvene težave ljudi, in delavnice prilagodijo potrebam. "Včasih v dvorani sedita dva, trije, ampak naslednjič jih je že več. Ne smemo obupati, vemo, da le vztrajnost in kontinuiteta obrodita sadove, najboljša reklama pa je, če se dober glas širi od ust do ust." Čeprav smo v Pomurju še vedno med najslabše odzivnimi v programu Svit, je zaznati velik napredek v odzivnosti glede na pretekla leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta