Spet pobuda za preimenovanje nedavno preimenovane ulice v Radencih

Marina Vrbnjak
08.01.2021 18:25
Občinski svet je z odlokom preimenoval Titovo cesto v Cesto osamosvojitve Slovenije. Mnogi temu nasprotujejo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dva dni po postavitvi nove table je bilo novo ime ulice že prebarvano. Foto: FB Romana LELJAKA
Fb Roman Leljak

Radenski občinski svet je na zadnji seji v letu 2020 sprejel odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o imenovanju ulic, trgov in naselij ter z njim preimenoval dosedanjo Titovo cesto v Cesto osamosvojitve Slovenije. "Preimenovanje je sprejeto ob 30-letnici samostojne Slovenije in 30. obletnici plebiscita, s katerim smo odločili, da bo Slovenija samostojna država. Občina Radenci se je tako pridružila mnogim mestom in krajem, ki so ta del zgodovine iz poimenovanja javnih cest, ulic in trgov umaknili v muzeje in zgodovino," je odločitev pojasnil župan Roman Leljak.

Za Leljaka zadeva končana

Nenadna odločitev občinskega sveta je razburila Civilno iniciativo Radenci, ki se že več mesecev bori proti preimenovanju. Z vnovično namero preimenovanja ulice namreč niso bili seznanjeni, saj je bila dodatna točka na dnevni red uvrščena na predlog župana šele na seji. "Nesprejemljivo je, da je župan onemogočal tako prvi referendum kot drugega, ki ga je predlagal sam občinskemu svetu in ga na torkovi seji preklical ter hkrati sprejel odlok o preimenovanju Titove ceste," pravi njihov predstavnik Franc Vukajč. Predlog župana za preimenovanje ulice je podprlo devet svetnikov, štirje so bili proti, eden pa vzdržan.

Vseh 14 prisotnih svetnikov je še prej potrdilo preklic akta o razpisu svetovalnega referenduma, na katerem bi občani odločali o šestih vprašanjih: preimenovanju Titove ceste, zmanjšanju števila svetnikov v občini Radenci na 13, spremembi načina zagotavljanja javne službe oskrbe s pitno vodo, gradnji javnega kopališča v Radencih, priključitvi zasebnih vodovodov v občini na javno vodovodno omrežje in gradnji nove vežice na pokopališču na Kapeli. "Vse smo preklicali, referenduma ne bo, odločili smo o novem imenu in zadeva je končana! Občinski svet in župan občine Radenci se s problematiko Titove ceste ne bosta več ukvarjala," je poudaril Leljak.

Boj bodo nadaljevali

Enaintridesetega decembra je bila tabla z novim imenom ulice postavljena, vendar so jo že dva dni kasneje našli poškodovano oziroma prebarvano. Župan je ob tem dejanju na družabnem omrežju zapisal, da za tem dejanjem stoji civilna iniciativa Franca Vukajča, kar pa je ta zavrnil.

"S prebarvanjem uličnih tabel osebno nimam popolnoma nič. Tega, česar me obtožuje župan, nisem storil, bo pa za to izjavo moral odgovarjati pred sodiščem, ker je s tem storil kaznivo dejanje po kazenskem zakoniku," je povedal in dodal, da, poznavajoč člane radenske civilne iniciative in njen način delovanja, lahko utemeljeno sklepa, da s prebarvanjem table nima nič tudi nobeden od drugih članov civilne iniciative. "Pri tem poudarjam, da v civilni iniciativi nimamo formalnega vodstva in delujemo kolektivno. Sam torej nisem vodja civilne iniciative, kot se večkrat omenja, ampak njen aktivni član."

Boj za Titovo cesto bodo nadaljevali. "V tem trenutku imamo zbranih dovolj podpisov za pobudo oziroma razpis referenduma. Ustavno sodišče pa je danes že prejelo pobudo za začetek postopka za presojo ustavnosti oziroma zakonitosti spornega odloka," je Vukajč še povedal v ponedeljek. Radenski župan je v četrtek na družbenem omrežju sporočil, da je pobuda, da Cesta osamosvojitve Slovenije ostane Titova cesta, vložena. "Žal mi je, da je prišlo do takšne aktivnosti. Upam, da se bo vse končalo letos, v nasprotnem bodo stanovalci ostali brez vrnjenih stroškov za zamenjavo dokumentov. V proračunu za leto 2022 teh sredstev ni v proračunu," je zapisal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta