Spet ugotovili kršitve pri izrabi geotermalne vode

Janko Votek Janko Votek
01.01.2019 12:51

V ospredju še vedno izkoriščanje, ne pa tudi varovanje vodonosnika

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V ospredju je še vedno samo izkoriščanje, ne pa varovanje vodonosnika.
Andrej Petelinšek

Inšpektorat za okolje in prostor je konec lanskega leta izvedel nadzor nad 18 večjimi koncesionarji za rabo vode iz globokih termalnih in mineralnih vodonosnikov, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor. Nadzor je bil načrtovan, saj obstaja tveganje, da dobro količinsko stanje vodonosnikov Murske in Krške kotline ne bo doseženo.
Z akcijo so hoteli preprečiti čezmerne odvzeme vode. Vodonosniki z geotermalno vodo se obnavljajo izredno počasi, termalna voda Murske kotline je na primer pleistocenske starosti več kot 20.000 let. S čezmerno rabo bi ogrozili dejavnosti, ki danes potrebujejo termalno vodo, poleg tega bi oškodovali tudi desetine prihodnjih generacij.

Izdane odločbe

Inšpekcija je v lanskem nadzoru preverjala količine odvzete vode, izpolnjevanje zahtev v zvezi z odvajanjem odpadne vode ter izkoristkom toplotne energije odvzete podzemne vode. Preverjali so tudi skrb za objekte in naprave ter plačevanje okoljskih dajatev za uporabo vode v skladu z zakonom o vodah. Gre za nadaljevanje inšpekcijske akcije, ki se je začela lani. Takrat je bil izveden nadzor nad spoštovanjem zahtev enajstih koncesijskih uredb, s katerimi se dovoljuje raba vode za potrebe kopališč, stekleničenje in ogrevanje za trideset vrtin. Ugotovili so, da je samo eden od pregledanih zavezancev izpolnjeval vse predpisane zahteve, ki so se preverjale, eden pa je kršitve odpravil med inšpekcijskim postopkom. Glede na velik obseg kršitev so inšpektorji v lanski akciji nadaljevali nadzor teh zavezancev in dodali še sedem novih.

14. maj 2013 - Sebeborci - Moravske Toplice - obmocje novega zdravilisca Rimska Carda - obmocje namenjeno izgradnji zdravilisca specializiranega za zdravljenje kozne bolezni ? luskavice oziroma psoriaze in spremljajocih objektov - vrtina - Zdravljenje se bo izvajalo s pomocjo termomineralne vode iz obstojece vrtine M t ? 2, ki je bila obnovljena in dodatnih vrtin za ta namen (odsek iz Odloka o lokacijskem nacrtu za obmocje novega zdravilisca Rimska Carda) - Desk: _Notranja - Afere - Gospodarstvo - Mesta - Zdravje -
Andrej Petelins_ek

Kršijo več zahtev hkrati

Ob preseganju dovoljenih količin je skrb vzbujajoče ravnanje z industrijskimi odpadnimi vodami. Kar deset zavezancev od 18 krši zahteve v zvezi z ravnanjem z industrijsko odpadno vodo. Nekateri kršijo tudi več zahtev hkrati. Inšpektorji so v akciji nadzora ugotovili sedem kršitev prekoračitve z okoljevarstvenim dovoljenjem (OVD) dovoljenih količin odpadnih voda, dve kršitvi s koncesijsko uredbo dovoljenih količin in štiri kršitve odvajanja industrijske odpadne vode brez OVD. Ti zavezanci so že oddali vlogo za pridobitev OVD na Agenciji RS za okolje. Inšpekcijski postopki v zvezi s kršitvami pri odvajanju odpadnih voda v devetih primerih še potekajo. Vsi zavezanci izpolnjujejo svoje obveznosti v zvezi s plačilom vodnega povračila in koncesnine ter zagotavljajo vzdrževanje in sanacijo raziskovalnih vrtin. Redno tudi odstranjujejo plavje in odvzemajo naplavine na območju izpusta odpadne vode, kjer je to potrebno. Inšpektorat ne objavlja konkretnih podatkov, očitno pa je, da problem izkoriščanja geotermalne vode ostaja.

Velika neskladnost pri zagotavljanju monitoringa in nepreseganju količin ostaja.
Nataša Juhnov

Odpadna voda v okolju

Poseben problem je ravnanje z izrabljeno termalno vodo, o kateri uporabniki spet modro molčijo. Ugotovljeno je bilo, da se dobro stanje vodonosnikov ohranja, kadar odvzem vode bistveno ne presega nenaravnega ali antropogenega napajanja sistema. Žal pri sedanjem izkoriščanju termalne vode ni več tako.

V ospredju je še vedno samo izkoriščanje, ne pa varovanje vodonosnika.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta