Štumpf: "Bolje je, da nas ni, kot pa da smo, pa si nismo dobri sosedje in prijatelji"

M.V.
17.08.2019 18:59

V Beltincih, kjer je pred sto leti potekal velik shod kristjanov in domoljubov, je pred cerkvijo svetega Ladislava potekala slovesna maša, ki je bila številčno obiskana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jure Zauneker

Na današnji slovesni maši so izrekli zahvalo Bogu za sto let povezanosti prekmurskih Slovencev z matično domovino in izpovedali prošnjo, da bi katoliška vera še naprej živela med ljudmi v tem razburkanem prostoru srednje Evrope in bi vsak zmogel ostati to, kar je. Slovenec še naprej Slovenec, Madžar še naprej Madžar, Hrvat še naprej Hrvat. Vsi udeleženci slovesne svete maše ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom so danes prejeli knjižico Skupaj čez Zlati most. "Po odločitvi mirovne konference v Parizu je 12. avgusta 1919 redna vojska kraljevine SHS vkorakala v Prekmurje. Ker Prekmurje še ni imelo dokončnih meja, je začasno ostalo pod vojaško upravo. V nedeljo, 17. avgusta 1919, je bila v Beltincih slovesna sveta maša in po njej pred cerkvijo veliko ljudsko zborovanje, na katerem se je zbralo čez dvajset tisoč ljudi iz vseh krajev Prekmurja. Na shodu se je izvršila tudi predaja vojaške oblasti civilni," je zapisano v njej.

Današnje slovesnosti so se udeležili visoki cerkveni dostojanstveniki. 
Jure Zauneker
Jure Zauneker
Jure Zauneker
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta