V Pomurju prva odpuščanja delavcev zaradi epidemije koronavirusa

Za zdaj manjše število odpovedi v kovinskopredelovalni industriji. Na področju najbolj prizadetega turizma sindikat z delodajalci išče rešitve, ki jih bodo predlagali vladi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Xalu v Murski Soboti se morajo prilagoditi novim razmeram tudi s prekinitvijo pogodb o zaposlitvi.
Nataša Juhnov

Potem ko smo v Sloveniji za zdaj precej uspešno zajezili širjenje okužb s koronavirusom, se resne težave začnejo kazati v gospodarstvu, kar je bilo tudi pričakovano. Do prvih odpuščanj je že prišlo tudi v pomurski regiji, za zdaj samo v eni od gospodarskih panog, vendar bi bil lahko to glede na nekatere napovedi komaj začetek večanja brezposelnosti.

Sindikati dvomijo o razlogih

V Sindikatu kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) imajo podatke o 19 odpuščenih delavcih v ljutomerskem Farmtechu in o ravno toliko odpovedih v obratu Xala v Murski Soboti, za zdaj neznano število zaposlenih naj bi odpustili tudi v odranskem Carthagu, kjer tega niso želeli komentirati. "Dokler jim je država še nekaj dala, delodajalci niso govorili o odpuščanjih, sedaj pa so hitro začeli odpuščati zaposlene," pravi pomurski predstavnik SKEI Robert Seršen. Poudarja, da je bila odločitev o podaljšanju ukrepa delnega povračila plače za delavce, ki so na čakanju na delo, sprejeta konec maja, ko so nekateri delodajalci že sprejeli odločitev o odpuščanju, potem ko so menili, da se s koncem tega meseca izteče tudi omenjeni ukrep.

V ljutomerskem Farmtechu so odpustili del zaposlenih, a te odločitve ne komentirajo.
Arhiv Podjetja

Za podaljšanje ukrepov

Pomurska predstavnica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Zdenka Bobovec pravi, da za zdaj v dejavnostih, ki jih pokrivajo, še ne zaznavajo odpuščanj, je pa nekaj delavcev še na čakanju. "Nekoliko smo se bali za podjetja v tekstilni dejavnosti, a so proizvodnje spet stekle. V tem trenutku se ukvarjamo predvsem s pogajanji za letne regrese, kjer kaže, da bodo zneski precej nižji kot v preteklih letih, zato bodo nadaljnja pogajanja zelo težka."

Stanislava Perčič
Aleš Cipot
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta