Zasedenost ponekod polna, tudi zaradi turističnih bonov

Marina Vrbnjak, Vestnik
09.07.2020 06:09

Pomurski ponudniki turističnih nastanitev zadovoljni z unovčevanjem bonov. Zagovarjajo ukrepe, saj ti zagotavljajo varno in sproščeno okolje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Zasedenost je do začetka jeseni stoodstotna, so pa rezervacije že tudi do konca leta," pravijo v Biotermah.
Natasa Juhnov

Ukrep unovčevanja turističnih bonov, ki jih je država omogočila prebivalcem Slovenije, ponudniki turističnih nastanitev v Pomurju pozdravljajo in ocenjujejo, da je spodbudil povpraševanje na domačem trgu in po pomladnem zatišju znatno pripomogel k izboljšanju situacije.
"Vsako leto smo imeli v tem letnem času povečano povpraševanje po rezervacijah, saj je to čas poletnih počitnic. Letos je povpraševanje še poraslo in menimo, da je k temu pripomogla možnost izkoriščenja turističnih bonov," je povedala Jožica Polajnko iz Bioterm Mala Nedelja. Možnost unovčitve bonov je pri njih omogočena v vseh nastanitvenih kapacitetah. "Do sedaj smo unovčili že več kot dvesto bonov. Zasedenost kapacitet je do začetka jeseni stoodstotna, rezervacije pa naraščajo tudi vse do konca leta," je dodala.
Razni ukrepi, ki jih je sprejela vlada, sicer znatno vplivajo na povečanje stroškov v zvezi s poslovanjem in zagotavljanjem varnosti za njihove goste. "Nekaterih storitev ob upoštevanju predpisanih ukrepov sploh ne moremo ponuditi ali pa jih lahko ponudimo le s predpisanimi omejitvami, kar povzroča izpad določenega dela prihodkov. Vsekakor pa smo zagovorniki ukrepov, saj ti zagotavljajo varno in sproščeno okolje za goste vseh nastanitvenih kapacitet in za dnevne goste," je še pojasnila Polajnkova.

Zanimanja je veliko

Da so turistični boni močna spodbuda za nadaljnji razvoj turizma in bodo izboljšali letošnje rezultate, menijo tudi v Panonski vasi. "Poletno obdobje je vsako leto podobno - nastanitve so od junija do konca septembra praktično zasedene. Večina naših gostov prihaja iz Slovenije, tako da je trenutna situacija podobna kakor leta prej. Vsekakor pa verjamemo, da bi glede na trenutno situacijo epidemije bilo manj povpraševanja, če ne bi bilo bonov za turizem. Z boni smo tako prišli na lansko zasedenost, če pa jih ne bi bilo, ocenjujemo, da bi bili manj zasedeni," je pojasnila Sanja Zelko. Kapacitete so za naslednje mesece praktično zasedene, z izjemo krajših oddihov, z eno prenočitvijo, unovčili pa so nekaj več kot 60 bonov.
Pri Terasse Jeruzalem Resortu, ki ponuja nastanitev na dveh lokacijah v Prlekiji, so trenutno skorajda razprodani. "Vendar ne moremo reči, da so k temu pripomogli prav turistični boni, saj so bile naše kapacitete polno zasedene tudi v preteklih sezonah," je povedala Renata Feuš. Tudi letošnja sezona je bila hitro zakupljena s strani tujih gostov, a pozneje so sledile odpovedi, nove rezervacije pa so prihajale od domačih gostov. Večina gostov se odloči za izkoriščenje turističnih bonov. "Smo pa opazili pri nekaterih gostih, da so zaradi turističnih bonov pri nas bivali več dni kot običajno," je dodala Feuševa. Do sedaj je bilo pri njih izkoriščenih 20 turističnih bonov, v celoti ali deloma. "Naše mnenje je, da so turistični boni obojestransko pripomogli k zadovoljstvu domačega prebivalstva in kot pomoč turističnim namestitvam, ki smo utrpele velik izpad dohodka," še meni.

Zasedenost večja tudi med tednom

Veliko zasedenost prav tako beležijo v objektih Village Jurka v Križevcih pri Ljutomeru. Gostje so pri njih unovčili že več kot 30 bonov, deloma ali v celoti. "Tudi zasedenost v prihodnjih mesecih vsak dan narašča, in to tudi čez teden, ne samo za vikende," je pojasnil Marijan Ferlin. Gostom ponujajo bivanje v apartmajih, sobah in glamping hišicah.
Manjši ponudniki nastanitvenih kapacitet so enako zadovoljni z ukrepom, ki je pripomogel k zagonu turizma. Goran Tesić, ki je svojo dejavnost začel lani in gostom ponuja nastanitev v apartmaju Kokoro v bližini znamenite Plečnikove cerkve v Bogojini, pravi, da so prvi turistični bon unovčili že takoj naslednji dan po uredbi. "Zanimanja je veliko, verjamem, da so k temu pripomogli boni. Lani je bilo Prekmurje precej medijsko izpostavljeno, zato tudi domači turisti iščejo nekaj novega, neraziskanega," opomni. Trenutno so z rezervacijami zasedeni vse do konca avgusta, sprejemajo pa prijave za september. "Moje mnenje je, da je ta ukrep začasno pripomogel k zagonu turizma, ne bo pa rešil problemov. Za začetek bi država morala prva pokazati zgled in izplačati bone naslednji dan po unovčitvi," še meni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta