Zdravstveni dom Ljutomer: "Borili smo se za vsakega in dali svoje srce"

Majda Horvat, Vestnik
18.06.2020 06:10

Sašo Duh, zdravnik, ki je zdravil okužene stanovalce ljutomerskega doma, se je vprašal, ali bo še kdaj kak zdravnik v podobni situaciji pripravljen stopiti izza varnega ozadja in delati v prvi vrsti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravstveni delavci ZD Ljutomer, ki so v času epidemije delali v DSO Ljutomer, Mojca Halabarec, Sandi Škrlec, Štefan Maučec, Dominik Močnik, Klementina Špindler, Daša Kapun, Maša Kaučič, Martina Zorko. Manjkajo Jožica Kosi, Renata Kosi in Martina Miljuš. 
Majda Horvat

Direktor Zdravstvenega doma (ZD) Ljutomer Đorđe Šiškin je zaradi upokojitve predčasno končal svoj mandat. To je napovedoval že pred pričetkom epidemije, a nato ostal na položaju do njenega konca. Ob tej priložnosti se je zahvalil vsem sodelavcem in zaposlenim v ZD za izjemno delo, ki so ga opravili v času epidemije tako v ZD kot v Domu starejših občanov Ljutomer. "Pokazali so se v svoji vrhunskosti, za kar jim izrekam vse priznanje, mislim pa tudi, da jih je delo v času epidemije še bolj povezalo med seboj," je dejal Šiškin. Bil je tudi zelo kritičen do vseh pritiskov, ki se vrstijo tudi preko medijev, iz vrst nekaterih politikov in dela javnosti na zdravstvene delavce, in do tega, da se morebitne nepravilnosti pri delovanju v času epidemije pripisujejo tistim, ki so opravili največje delo. Pri tem pa žrtvovali svoje življenje in tvegali, da bodo še sami zboleli. "Ta situacija bi morala marsikaj naučiti vse nas. Zame ni normalno, da nas šele pandemija pripelje do tega, da razmišljamo o nečem, kar bi moralo biti urejeno že prej," je še povedal Đorđe Šiškin.

Zdravnik Sašo Duh: "Izbirali smo najboljše načine zdravljenja za vsakega posebej."
Majda Horvat

O težkih razmerah in požrtvovalnosti

Med najbolj obremenjenimi zdravstvenimi delavci v Ljutomeru med epidemijo je bil družinski zdravnik Sašo Duh. Zaradi dela, ki ga je opravil pri zdravljenju okuženih stanovalcev doma, se je tudi sam znašel pod težo raznih obtožb. Zbranim sodelavcem je spregovoril o težkih razmerah, v katerih so morali delati, in o požrtvovalnosti vseh. Delo v času epidemije je bila zanje izjemna življenjska izkušnja, toda dogajanje po njem ga je zelo prizadelo. "Če bi še enkrat moral doživljati vse te pritiske, bi se verjetno tudi sam prej umaknil v ozadje," je še povedal. Ob trpkem spoznanju pa so vendar tudi zelo dobri občutki, ko je deležen hvaležnosti pacientov in njihovih svojcev, pa tudi zahvale in priznanja sodelavcev za opravljeno delo. "V času epidemije smo se borili za vsakega pacienta in za to dali svoje srce. Izbirali smo najboljše načine zdravljenja za vsakega posebej in se o tem dogovarjali sproti. V teh izrednih razmerah morda ni bilo vse idealno, zagotovo pa je bilo največ, kar smo v dani situaciji lahko naredili. Glede tega imam mirno vest. Ponosen sem tudi na naše zdravnike, na našo ekipo in vem, da smo naredili dobro delo in priskočili na pomoč," je še povedal Sašo Duh.

Zdravstveni dom Ljutomer 
Marina Vrbnjak

Skrbi jih, da bi zdravniki odšli drugam

Dogodka, ki ga je organiziral direktor ZD Ljutomer, se je udeležil tudi Niko Miholič, podžupan občine Ljutomer. Zdravstvenim delavcem se je zahvalil za izjemno delo, ki so ga opravili v času epidemije, in poudaril, da se lokalna skupnost zelo dobro zaveda, kako dobro ekipo zdravnikov in zdravstvenih delavcev ima v javnem zavodu."Vsak dan smo sodelovali pri reševanju situacije in videli, koliko so se žrtvovali in čemu vse so se odrekli zato, da so lahko pomagali. Prepričani bodite, da brez pomoči ZD tu rešitve še danes ne bi bilo," je poudaril Miholič. Priznal je tudi, da vodstvo lokalne skupnosti zdaj najbolj skrbi, da bodo zaradi vseh pritiskov, ki so jih deležni zdravniki in zdravstveni delavci, ki so največ prispevali za zdravje okuženih stanovalcev v ljutomerskem domu starejših, ti zapustili to okolje. "Vedno bom govoril njim v prid, saj so opravili veliko delo," je še poudaril Miholič in napovedal, da bo tako tudi, če bi kdo zoper njih sprožil kakšne postopke.
Zahvalo vse sodelavcem, ki so v času epidemije opravili izjemno delo, so izrekle tudi predsednici sindikata Fides ter sindikata zdravstva in socialnega varstva Višnja Munđer in Ana Gruškovnjak ter zaupnica delavcev Mojca Lorenčič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta