Zmajar Franc Marič iz Noršincev najstarejši pomurski letalec

Ines Baler Ines Baler
28.12.2018 15:58

Po upokojitvi uresničil napoved, da se bo dvignil pod oblake. Za uresničitev želja ni nikoli prepozno

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z vnukom Jakom sta že večkrat zajadrala nad prekmursko ravnico.
fotografija osebni arhiv

Ko enkrat poskusiš leteti, imaš vse življenje oči obrnjene v nebo, pravi Franc Marič iz Noršincev. Letalstvo ga je zanimalo že kot mladostnika, čas in priložnost, da se tudi sam začne ukvarjati s tem, pa je dočakal leta 2000, ko se je upokojil.

Ob Frančevem abrahamu je nastal ta družinski portret.
fotografija Osebni Arhiv

Uredil svoje letališče

Njegova navdušenost se je takrat le še stopnjevala. Kot je pripovedoval, je bil vešč opravil v hiši in okolici, doma je znal marsikaj postoriti, in tako se je lotil tudi izdelave hangarja ter vozička za zmaja. V okolici Moravskih Toplic si je uredil še vzletno-pristajalno stezo.
"Kmetijo smo v tistem času opustili, njive dali v najem, nekaj pa sem jih pustil, jih preuredil in tam postavil zabojnik, registriral dejavnost in začel leteti. To je bila zame atrakcija, za to sem živel," zavzeto opisuje tiste čase. V najbolj aktivnih letih je preletel tudi po 50 ur na leto, vozil je padalce, sovaščane, prijatelje, pogosto pa so bile vožnje z zmajem tudi rojstnodnevna darila. Skupno je preletel okrog 800 ur. Aktiven je še danes, čeprav priznava, da čedalje manj. Zadnji polet je opravil 13. novembra, ko smo ga obiskali, pa je čakal inšpektorja, da preveri dokumentacijo in mu podaljša dovoljenje.
K Maričevi vzletno-pristajalni stezi prihajajo tudi mladi. Je namreč član Modelarskega kluba Ftič in Društva modelarjev Pomurja. "Ko prirejajo tabore, pridejo otroci in mentorji k meni na letališče in imajo praktične ure. Pridružijo se mi še kolegi z letalom, balonom in helikopterjem. Takrat se imamo res lepo," pove nekdanji vodja Večerove podružnice v Murski Soboti.

Z vnukom Jakom sta že večkrat zajadrala nad prekmursko ravnico.
fotografija osebni arhiv
Franc Marič
fotografija Osebni Arhiv

Redno se srečujejo

Kako pa je s strahom? "Vedno je čutiti tisti pozitivni strah, sploh če peljem sopotnika. Pred poletom se je pomembno zbrati, si dejati, verjamem, da se mi ne bo nič zgodilo, vem, da bom dober. Čeprav ... toliko prijateljev mi je že umrlo, da jih ne morem prešteti le na prste obeh rok," pojasnjuje Marič.

Vnuki in dedek radi skupaj preživljajo čas.
fotografija osebni arhiv

Dolgoletni večerovec

Življenje in skrb za družino sta Franca naučila delavnosti. Odraščal je v Krogu, družino pa sta si z Marijo ustvarila v Noršincih, od koder izhaja žena. Dvaindvajset let je bil zaposlen pri Večeru, prej tudi pri Delu in v Pomurskih mlekarnah. Leta službovanja ohranja v lepem spominu.

Franc Marič se je v mladosti udejstvoval tudi kot glasbenik. Igral je kontrabas.
fotografija Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta