(FOTO) Danes je mednarodno uspešen model: To Afričanko so v šoli nadlegovali zaradi videza in invalidnosti

D.Ži
08.11.2022 11:51

Zizipho Soldat se šolskih let ne spominja rada. Sošolci do njenega zdravstvenega stanja niso kazali prav nobenega razumevanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Južnoafričanka Zizipho Soldat se je rodila s sindromom fokomelije, redko boleznijo, ki povzroča ekstremne deformacije okončin. 27-letnica namreč nima ene roke, njena leva noga pa je precej krajša od desne.

Profimedia

Zaradi tega je imela pogosto težave z vrstniki, ki so se iz nje norčevali.

Zizipho je danes uspešen model in vplivnica.

"Ko sem bila mlajša, sem vedno vedela, da sem drugačna. Ko sem šla v šolo in začela govoriti angleško, sem raziskovala in izvedela več o svojem stanju. Prihajam iz revne družine in ni bilo denarja za terapije, ki bi jih potrebovala," je povedala za Daily Star.

"Včasih sem sanjala o tem, da bi živela v drugačnem svetu. Potrebovala sem celo večnost, da sem našla prijatelje. Vsak večer sem jokala. V šoli sem bila zelo ranljiva. Zame je bilo kot v zaporu. Počutila sem se osamljeno. Bila sem tako močno ustrahovana, fizično in čustveno, da se enostavno nisem mogla braniti. Zloraba je bila nenehna in otroci so čutili, da imajo pravico povedati, kar si mislijo o meni," je dejala.

Mislila je, da v svetu manekenstva ne more uspeti, a se je to medtem močno spremenilo.

"Prijateljica me je nagovorila, da sem začela objavljati fotografije na družbenih omrežjih, kot to počnejo invalidni ameriški vplivneži," je povedala. Danes ima pogodbo z dvema manekenskima agencijama, eno v Afriki in drugo v Ameriki. Sodeluje s številnimi blagovnimi znamkami.

"Na začetku sem bila zelo negotova, a fotografije, na katerih pokažem celo telo, vedno dobijo največ všečkov. To me je spodbudilo in danes se počutim kot čisto druga oseba, polna sem samozavesti," pravi.

"Na začetku ni bilo lahko, a je vredno stopiti iz cone udobja in poskusiti početi tisto, kar te veseli," je dodala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta