(FOTO) Sašo Hribar, Robert Erjavec, Matthew Perry, Jasmin Stavros ... Kdo nas je zapustil v tem letu?

A.L.
31.12.2023 17:00

Leto 2023 so zaznamovale številne prezgodnje smrti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mnogi si ga bodo zapomnili tudi kod voditelja več komičnih oddaj na TV Slovenija. Za svoje delo je prejel številne nagrade.
Tit Košir

Med Slovenci je močno odmevala mnogo prezgodnja smrt radijskega voditelja in satirika Saša Hribarja. Njegov karierni vzpon se je začel v sredini osemdesetih let, ko je v nočnem programu Radia Slovenija začel oponašati izmišljenega sogovornika bioenergetika, prvo oddajo Radia Ga Ga pa je posnel leta 1990. Mnogi si ga bodo zapomnili tudi kot voditelja več komičnih oddaj na TV Slovenija. Za svoje delo je prejel številne nagrade.

Na isti dan kot Hribar je umrl tudi glasbenik Igor Soklič, član ansambla Zarja. "Danes sta odšla dva, ki se ju bom vedno rada spominjala. Igor Soklič, kitarist v ansamblu Zarja, z nalezljivim nasmehom in Sašo Hribar, s katerim sem bila skupaj z Jankom Ropretom leta 1996 nominirana za radijskega Viktorja popularnosti. Življenje je tako nepredvidljivo. Vsem domačim izrekam iskreno sožalje," je takrat zapisala radijska voditeljica Saša Pivk Avsec.

Še ena nepričakovana in prezgodnja smrt se je zgodila v začetku septembra, ko je umrl eden najbolj znanih vremenarjev pri nas Robert Erjavec. Dolga leta so ga gledalci lahko spremljali v programu komercialne televizije.

Dolga leta so ga gledalci lahko spremljali v programu komercialne televizije.
Pop Tv

Leto je zaznamovala tudi smrt Janeza Goriška, enega izmed dveh "bratov Gorišek", po katerih nosi ime planiška letalnica, ki sta jo brata konstruirala. Zasnovala sta tudi olimpijski skakalni center za olimpijske igre v Sarajevu, skakalec pa je bil tudi Gorišek sam.

V 54. letu je umrla slovenska pevka Damijana Godnič. Vest o njeni smrti je preko družbenih omrežij sporočila njena sestra Martina, ki je ob žalostni novici zapisala: "Damijana je v ponedeljek odšla med zvezde."

Sredi decembra je v javnost prišla novica, da je zaradi zastoja srca umrla resničnostna zvezdnica Esmeralda Rupnik. Stara je bila 60 let. Kot so ob njeni smrti poročali mediji, so jo zaradi bolečin v prsnem košu v začetku decembra prepeljali v bolnišnico in ji po besedah bližnjih namestili žilno opornico. Kljub temu je nedolgo za tem umrla. Slovenija jo je spoznala leta 2011, ko je sodelovala v šovu Ljubezen na seniku. 

Konec leta pa je v 71. letu umrl gledališki in filmski igralec Miloš Battelino. Član ansambla Drame SNG Maribor je bil od leta 1996 do upokojitve. Bil je dobitnik številnih nagrad, nastopil je tudi v filmih Splav meduze, Razseljena oseba, Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica, Trije prispevki k slovenski blaznosti, Do konca in naprej, Triangel, Carmen, Petelinji zajtrk.

Kaj pa v tujini?

V začetku decembra je umrl igralec Ryan O'Neal, star je bil 82 let. Zaslovel je z vlogo v drami Love Story, ki mu je prinesla tudi nominacijo za oskarja.

Shane MacGowan, pevec in frontman skupine The Pogues, je umrl 30. novembra v starosti 65 let. Njegova žena Victoria Mary Clarke je za New York Times potrdila, da je pevec umrl zaradi pljučnice.

31. julija je odjeknila novica o smrti 25-letnega igralca Agnusa Clouda. "Kot umetnik, prijatelj, brat in sin je bil Angus za vse nas poseben na toliko načinov ... Edina tolažba, ki jo imamo, je, da vemo, da je zdaj spet pri svojem očetu, ki je bil njegov najboljši prijatelj. Angus je odkrito spregovoril o svojem boju z duševnim zdravjem in upamo, da je njegova smrt lahko opomin drugim, da niso sami in da se ne bi smeli boriti sami v tišini," je po njegovi smrti sporočila njegova družina.

Konec julija je umrl Marko Babić, arhitekt, pisec uspešnic, marketinški strokovnjak in človek, ki je v zadnjih dveh letih pomagal številnim ljudem z diagnozo sarkoma. Star je bil 31 let. "Potuj, naš fant. Zlomljeni, a ponosni, da smo s tabo na tej poti. Bil je najboljši oče, partner, sin, brat in prijatelj. Radi te imamo za vedno," so člani družine zapisali na njegovem Instagram profilu.

Konec aprila je v starosti 79 let umrl Jerry Springer, ena najvplivnejših in kontroverznih osebnosti v zgodovini televizije. Predstavnik družine je takrat za tuje medije povedal, da so Jerryju diagnosticirali raka, njegovo stanje pa se je teden dni pred smrtjo poslabšalo.

Predstavnik družine je za tuje medije povedal, da so Jerryju diagnosticirali raka, njegovo stanje pa se je teden dni pred smrtjo poslabšalo.
Profimedia

Igralec Tom Sizemore je umrl v spanju v začetku marca v bolnišnici v Los Angelesu, kamor so ga sprejeli, potem ko so ga 18. februarja našli nezavestnega v njegovem domu, kjer se je zgrudil zaradi kapi. V preteklih letih je imel težave z zlorabo mamil.

V začetku februarja je v 88. letu starosti umrl španski oblikovalec Paco Rabanne. Umrl je v Portsallu v Franciji, novico pa je sporočila španska skupina Puig, ki ima v lasti modno in parfumersko hišo Paco Rabanne.

To leto se je poslovila tudi irska pevka Sinead O'Connor. Svetovna zvezda je postala leta 1990 z legendarno priredbo Princeove pesmi Nothing Compares 2 U. Ob tej pesmi je ustvarila še druge uspešnice, kot so This is the Day, Thank You For Hearing Me, This is a Rebel Song in številne druge. V svoji karieri je izdala 10 studijskih albumov.

To leto se je poslovila tudi irska pevka Sinead O'Connor. 
Profimedia

Sredi julija je v starosti 76 let umrla pevka in igralka Jane Birkin. Angleško-francosko zvezdnico, ki je navdihnila oblikovalsko torbico Hermès Birkin, je v njenem domu v Parizu našel negovalec.

V začetku januarja je umrla tudi Lisa Marie Presley, hči Elvisa Presleyja. V svojem domu je doživela srčni napad.

Jasmin Stavros je umrl 3. maja v starosti 68 let. Boril se je s težko boleznijo, kostnim rakom. Konec marca letos je bilo potrjeno, da Stavros boleha za kostnim rakom. Pevca so nemudoma hospitalizirali, zdravniki pa so sumili, da se mu je bolezen razširila na želodec.

Pevka Tina Turner je konec maja umrla v starosti 84 let.

Pevka Tina Turner je konec maja umrla v starosti 84 let.
Profimedia

Konec oktobra je mnoge šokirala novica o smrti Chandlerja iz Prijateljev, ki ga je zaigral Matthew Perry. Njegovo truplo so našli v domačem jacuzziju, nedavno pa so poročali, da je igralec umrl zaradi uživanja ketamina in utopitve.

Njegovo truplo so našli v domačem jacuzziju.
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta