Izmuzljivega raka dojk uspešno lovijo nove terapije

Rak dojk je v razvitem svetu in tudi v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah, zbolijo pa tudi moški.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Poznamo več tipov raka dojk, ki jih delimo glede na to, ali so na rakavi celici izraženi hormonski (estrogenski in/ali progesteronski) receptorji, ki spodbujajo razmnoževanje rakavih celic. Če je izraženost teh receptorjev visoka, pravimo, da je rak hormonsko odvisen. Kar tri četrtine rakov dojk, ki jih odkrijejo, je takšnih. Za hormonsko odvisnega raka je na voljo več učinkovitih zdravil. Na izbiro zdravljenja pa vpliva tudi izraženost receptorja HER2. Za HER2 je namreč že od odkritja na začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja znano, da je povezan z nastankom raka dojk. Kadar so receptorji HER2 čezmerno izraženi na rakavi celici dojke, lahko povzročijo nenadzorovano delitev celic. Če je HER2 v tumorju čezmerno izražen, pravimo, da je tumor HER2-pozitiven. Od odkritja tarčnih zdravil za zdravljenje HER2-pozitivnega raka dojk so tudi rezultati zdravljenja tega tipa raka obetavni. HER2-pozitivnih rakov je okoli 15 do 20 odstotkov.

Zgodi pa se tudi, da tumor nima nobene od omenjenih bioloških značilnosti. Če rakave celice ne izražajo niti estrogenskih in/ali progesteronskih niti HER2-receptorjev, govorimo o tako imenovanem trojno negativnem raku dojk. Po zadnjih podatkih Onkološkega inštituta Ljubljana je takih rakov okoli 15 do 20 odstotkov, torej so razmeroma redki. Prognoza pri tem zelo invazivnem raku, za katerim v povprečju zbolevajo nekoliko mlajše ženske, je precej slabša kot pri drugih podtipih raka dojk. 

Pristop k zdravljenju raka dojk je odvisen od podtipa raka dojk in obsega bolezni. Pri zgodnjem raku, ki je lokalno omejen na dojko, zdravljenje največkrat začnejo z operacijo in če je treba, nadaljujejo s sistemskim zdravljenjem. Pri napredovali obliki bolezni,  kjer se že tvorijo zasevki v pazdušnih bezgavkah, pa se zdravljenje takoj začne s sistemskim zdravljenjem z zdravili in po potrebi tudi s kirurškim posegom. 

Še pred nedavnim so bile neizpolnjene potrebe bolnic pri zdravljenju razsejanega trojno negativnega raka dojke izjemno velike. Ker tak tumor ne izraža hormonskih receptorjev, hormonsko zdravljenje ni učinkovito. Ker pa je hkrati tudi HER2-negativen, tudi nima tarče za zdravila, ki delujejo na ta receptor. V nekaterih primerih se pri trojno negativnem raku dojk sicer lahko uporabljajo nekatera tarčna zdravila ‒ na primer, kadar imajo bolnice zarodno mutacijo gena BRCA. Na splošno pa za ta tip raka dolgo ni bilo druge možnosti zdravljenja kot klasična kemoterapija s citostatiki, ki je še vedno prva izbira za zdravljenja trojno negativnega raka dojk.

Shutterstock

Na področju zdravljenja raka dojk, zlasti po razsoju, so v klinično rabo prišle številne nove skupine zdravil, ki delujejo tarčno glede na posebne biološke lastnosti tumorja. Med njimi je tudi novejša oblika protirakavih zdravil, tako imenovani konjugati protitelo-zdravilo. Sestavljeni so iz dveh delov. Prva sestavina, protirakava učinkovina, je še vedno citostatik, vendar je prek povezovalca vezan na drugo molekulo, določeno protitelo, ki tarčno deluje na rakave celice. To protitelo namreč prepozna določeno beljakovino na površini rakave celice, se pripne, citostatik pa takšno celico uniči. Tako se lahko uporabijo zelo učinkoviti citostatiki, ki pa bi bili sicer za sistemsko uporabo preveč toksični in jih morda bolniki sploh ne bi prenašali. S tarčno dostavo zdravila do rakavih celic s pomočjo protiteles pa se njihova varnost izboljša.

Konjugati protitelo-zdravilo so zdravila, ki so pri razsejanih rakih dojk prisotna že nekaj časa. Molekule »prenašalke«, ki v tarčno rakavo celico dovažajo citostatik, so sprva delovale na HER2, torej je moral tumor to prijemališče imeti. Novejše zdravilo, ki se souporablja na področju zdravljenja razsejanega trojno negativnega raka dojk, pa za delovanje citostatika na rakavo celico poišče drugačne tarče, ki jih ta tumor vsebuje. Ena od tarč so TROP2, prisotni tudi na površini večine celic trojno negativnega raka dojk. Konjugat protitelo-zdravilo, ki prepozna TROP2, pomeni novo orodje v terapiji tega podtipa raka ter izboljša preživetje bolnic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.