Mafija v ozadju je naredila svoje: Na Frišno/Fresh slavila Emkej in Neisha

Denis Živčec Denis Živčec
16.10.2022 07:36

Razpletla se je druga epizoda verjetno najbolj nenavadnega slovenskega glasbenega festivala, na katerem novim uspešnicam nadenejo retro plašček, dogajanju pa ves čas za vrat diha prvi mož slovenskega podzemlja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljujezen in Lajf je tvoj. Emkej je osvojil nagrado za najboljšo novo skladbo, Neisha pa najboljšo izvedbo. 
Sašo Bizjak

Kratko in sladko. Trajalo je le dobro uro, a pustilo močan vtis. Skorajda fatalni. Nenazadnje gre za edini slovenski glasbeni festival z vplivnim mafijskim zaledjem. S skladbo Kriminalc, v kateri je Jure Ivanušič, do obisti vživet v vlogo mafijskega šefa z imenom Da Capo Forte, med drugim odpel "Nisem jaz kriminalc, le v kriminalnih časih živim," se je v polni Veliki dvorani SNG Maribor začela druga edicija dneva nove slovenske glasbe, Frišno/Fresh. Letos se je, kljub mafijskemu dihanju za vrat, dihalo lažje. Prvi festival so lani pripravili v primežu strogih koronskih ukrepov, letos je organizacija bila manj zapletena. Deset skladb, ki so v zadnjem letu pustile močan vtis so izbrali, jim nadeli bigbandovsko preobleko, ter tako predstavili v novi zvočni podobi, ki je retro in sveža hkrati.

Za kaj gre v resnici, je hitro pojasnil Da Capo Forte: "Za tiste, ki ste pred enim letom neopravičeno izostali, naj povem, da smo lani izbrali najboljši bend, ki je potem smel brezplačno nastopat na moji poroki v vili Bled. Tam je bilo vzdušje tako inspirativno, da se je devet mesecev kasneje rodil Da Capo Junior! Hvala, hvala... Letos pa sem sodelujočim naročil deset pesmi za njegov krst, na katerem bo smel nastopiti letošnji zmagovalec, zastonj seveda, ki je zrel za velike podvige! To bo namreč velik krst s tem velikim orkestrom." Nasploh je tekom večera natresel veliko modrosti. Recimo: "Kazen za bigamijo sta dve tašči. Zato imam jaz eno. Sem pripravil rojstnodnevno zabavo za taščo. Ko sem vprašal ženo, koliko svečk naj dam na torto, mi je rekla: 'Moja mama se približuje petdesetim.' Zanimalo me je: 's katere smeri?'  No, potem sem pa le ugotovil, da svečke stanejo več kot torta.". In njegova dnevnopolitična misel: "Ne vem kaj imajo ljudje proti Borutu Pahorju! Saj ni nič naredil!"

Maribor - festival Frišno - Dan nove slovenske glasbe - Neisha in Emkej
Saso Bizjak

Kljub obešenjaškemu humorju pa je glavna zvezda večera bila glasba, niti ne tekmovanje. Frišno/Fresh postaja znan po tem, da je tekmovanje na njem povsem postranska reč. Da Capo ob koncu raztrga ovojnico in imeni zmagovalcev razglasi kar iz glave. Gre bolj za izkušnjo, doživetje in uživanje v glasbi, kot pa tekmovanje. A dva sta vendarle zmagala. Drugi zmagovalec projekta Frišno/Fresh je postal mariborski reper Emkej s skladbo Ljujezen, za katero je glasovalo največ radijskih poslušalcev. Nagrado strokovne komisije za najboljšo izvedbo pesmi je prejela Neisha za skladbo Lajf je tvoj.

Emkej, ki v uspešnici o ljubezni govori na nekoiko drugačen način, pravi, da je to njegov najlepši in najgrši komad hkrati. Meni, da je ljubezen kombinacija ljubezni in jeze, pojem, ki ponazarja pravo mero in da moramo včasih doživeti slabe stvari, da bi cenili dobre. Vesela nagrade je bila tudi Neisha. Skladba Lajf je tvoj je, kot pravi sama, nastala na drugačen način kot ostale. Razmeroma preprosta glasbena spremljava daje prednost sporočilnosti besedila. Rada pride v Maribor, tokrat si bo obisk, poleg festivala, zapomnila tudi po tem, da se v domače Brežice vrača s kar šestimi umetniškimi slikami Rajka Ferka, nad katerimi se je navdušila v njegovem ateljeju. 

Sašo Bizjak

Skladbe festivala so tudi letos izbrali glasbeni uredniki Radia Maribor, Radia Si in Televizije Maribor. Nagrado za najboljšo novo skladbo so v dneh pred festivalom izglasovali radijski poslušalci, nagrado za najboljšo izvedbo pa je podelila žirija. Big bandu je dirigiral Tadej Tomšič. Nastalo je nekaj presežkov. Kako vrhunsko v retro bigbandovski različici zvenita Argentina skupine Fed Horses ali Sledim karizmatičnega Žana Hauptmana! In kako dober pevec je vzhajajoči Jaša Šaban.

Maribor - festival Frišno - Dan nove slovenske glasbe - MK
Saso Bizjak

"Ne iščemo novih sklad, skladbe že imamo in morda se zaradi tega glasbeniki radi odzovejo na festival, ker gre za izbranih deset sklad po skrbnem ušesu glasbenih urednikov najboljše skladbe zadnjega leta. Menim, da je to za komponista, skladatelja, umetnika, pevca velika stvar in če jo lahko predstaviš z največjim bendom v Sloveniji, kar zagotovo je Big bend RTV Slovenija, je to ena čast in to je unikum festivala," je povedal urednik glasbenega uredništva Radia Maribor Gregor Stermecki. Festival je neposredno prenašala TV Maribor, kmalu naj bi si posnetek bilo mogoče ogledati tudi na prvem ali drugem kanalu TV Slovenija. Lani so na Frišno slavili Joker Out in Alo! Stari. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta