Otožna upornica Sinéad O'Connor je našla svoj mir

Denis Bende Živčec
28.07.2023 19:16

Njeno življenje je bilo večno neurje, polno starih bolečih ran. Zdaj se je ikonična dublinska pevka poslovila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leta 2018 se je spreobrnila v islam in postala Shuhada Sadaqat, a na odru je vselej bila neponovljiva Sinéad O'Connor.
Epa

Že dolgo ni bila srečna in vprašanje, ki je bolj na mestu, je - ali je sploh kdaj bila? Toliko žalosti se je okoli nje v zadnjih letih napletlo, da je bilo le še vprašanje časa, kdaj se bo zgodila tragedija. Vzrok smrti še ni znan, a slutnje odmevajo. V starosti 56 let je v sredo umrla irska pevka Sinéad O'Connor, najbolj znana po pesmi Nothing Compares 2 U. Da je umrla, je sporočila njena družina, ki zdaj prosi za zasebnost. Njene posmrtne ostanke si je vmes ogledal še mrliški oglednik, ki je povedal le, da bo več znanega po obdukciji. Policisti so jo našli mrtvo na njenem domačem naslovu, v stanovanju znotraj londonske soseske SE24. Milijoni so že davno izpuhteli, živela je skromno, v asketsko opremljenem stanovanju z malo pohištva, zaradi nepospravljenosti ga ni rada kazala na družbenih omrežjih. Tudi v najtežjih dneh je ob njej bila kitara, na kateri je skladala nove pesmi.

Najbolj znana je bila po pesmi Nothing Compares 2 U iz leta 1990. Napisal jo je Prince in velja za eno največjih radijskih uspešnic vseh časov. Bila je znana tudi po jasnem izražanju svojih političnih in družbenih stališč. Posnela je deset samostojnih studijskih albumov. Rodila se je 8. decembra 1966 na obrobju Dublina kot Sinéad Marie Bernadette O'Connor. Bila je tretji od petih otrok staršev, ki sta se kasneje ločila.

Profimedia

Sredi 80. let prejšnjega stoletja je veljala za enega največjih talentov glasbene industrije. Kot najstnico jo je odkril bobnar priljubljene irske skupine In Tua Nua, za katero je prispevala besedilo za uspešnico Take My Hand. Nekaj časa je tudi pela in igrala kitaro na ulicah. S prvencem The Lion and the Cobra leta 1987 je očarala kritike, ki so ji priznavali ekspresiven glas in kompleksnost skladb. Plošča je dosegla pol milijona prodanih izvodov in dobila platinast naziv. Album I Do Not Want What I Haven't Got iz leta 1990 je revija NME razglasila za drugi najboljši album leta. S te plošče prihaja tudi njen najbolj znani singl - pesem Nothing Compares 2 U. Skupaj naj bi bila po svetu prodala več kot 6,2 milijona albumov.

Pobrita glava oziroma zelo kratko pristriženi lasje so bili njeno stališče. Nikoli ni pozabila, kako je mama, za katero je nekoč rekla, da jo je zlorabila na vse načine, na katere lahko človek zlorabi človeka, v otroštvu sestri dolgih gostih rdečih las govorila, da je odvratna. "Edina dobra stvar na moji mami je, da je mrtva," je dejala. Sama se je ostrigla, ker ni želela biti lepa hči. "Nevarno je bilo biti lepa, ker so me zlorabljali, kamorkoli sem prišla. Nisem hotela biti posiljena ali drugače zlorabljena, nisem se želela oblačiti kot dekle, nisem želela biti lepa," se je spominjala.

Epa

Zaradi izčrpanosti je sredi leta 2015 končala turnejo. Nato so njene objave na družabnih medijih postajale čudne, grozila je s tožbami proti nekdanjim sodelavcem, omenjala telesne in duševne težave, pa težave z družino in otroki. Javnost je šokirala, ko je v televizijski oddaji Saturday Night Live leta 1992 raztrgala fotografijo papeža Janeza Pavla II. zaradi pedofilije v Katoliški cerkvi.

Posvetila se je v duhovnico, izražala svoja stališča glede organizirane vere, ženskih pravic, vojne in zlorab otrok, presenetila je tudi leta 2018, ko je razkrila, da se je spreobrnila v islam. Postala je Magda Davitt, nato Shuhada Davitt in nato še Shuhada Sadaqat, a nastopala z rojstnim imenom. "Strašno mi je žal, a kar bom povedala, je tako rasistično, da nisem mislila, da bi moja duša lahko to čutila. Resnično nočem več preživljati časa z belci (če se nemuslimani tako imenujejo). Niti za trenutek, iz kateregakoli razloga. Gnusijo se mi," je tvitnila. Leta 2017 je javnost prestrašila z videoposnetkom iz hotelske sobe v New Jerseyju, kjer je sporočila, da se bori s samomorilnimi mislimi. Trpela je z bipolarno motnjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta