Preprečevanje raka želodca z iskanjem in zdravljenjem okužbe s Helicobacter pylori

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
29.11.2023 00:00

Rak želodca je velik svetovni javnozdravstveni izziv. Ima slabo prognozo, saj ga po navadi odkrijemo pozno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

 V Evropi se stopnja petletnega preživetja giblje med 19 in 30 odstotki. Preprečevanje razvoja bolezni je tako najboljša metoda za zmanjševanje umrljivosti zaradi raka želodca.

Rak želodca je peta najpogosteje diagnosticirana vrsta raka in četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka na svetu. Leta 2020 je bilo po vsem svetu odkritih več kot milijon novih primerov raka želodca in zabeleženih 800 tisoč smrti. V Evropi obstajajo precejšnje geografske razlike v incidenci raka želodca, ki je v 89 odstotkih posledica okužbe s Helicobacter pylori (H. pylori), pri čemer imajo regije vzhodne in južne Evrope največje breme te bolezni.

Že leta 1994 je Mednarodna agencija za raziskovanje raka Svetovne zdravstvene organizacije (IARC, Lyon) okužbo s H. pylori razglasila za nedvomnega povzročitelja raka. Okužba je odgovorna za nastanek 89 odstotkov primerov raka želodca, brez raka na prehodu požiralnika v želodec. Z njo je okužena skoraj polovica svetovnega prebivalstva. V želodčni sluznici povzroča vnetje (gastritis), ki lahko povzroči tudi razjede na želodcu in dvanajstniku, dispepsijo, slabokrvnost, nekatere oblike idiopatske trombocitopenične purpure in limfom želodca MALT.

Kakšni so znaki okužbe s H. pylori?

Približno 80 odstotkov vseh okuženih je brez simptomov. Pri preostalih so klinični znaki lahko razjede želodca ali dvanajstnika, bolečina v zgornjem delu trebuha po jedi (bolečina v žlički), tiščanje v zgornjem delu trebuha (tiščanje v žlički) ali zgodnja sitost. Če odkrijete katerega od simptomov ali znakov okužbe, se obrnite na svojega osebnega zdravnika.

Pomen preventivnih pregledov

S preventivnimi zdravstvenimi pregledi odkrivamo začetna, očem skrita obolenja ali že prisotne kronične bolezni, ki potekajo brez že vidnih simptomov. S preventivnimi pregledi ugotavljamo tudi dejavnike tveganja, ki bi lahko povzročili razvoj številnih kroničnih in drugih nevarnih bolezni. Pravočasno odkrivanje tveganj za razvoj oziroma poslabšanje že navzočih bolezni omogoča ustrezno ukrepanje in zdravljenje ter preprečuje nadaljnji razvoj bolezni.

Shutterstock

Kakšne koristi prinaša zdravljenje okužbe s H. pylori?

Zdravljenje občutno zmanjša tveganje za razvoj raka želodca, saj v skoraj 90 odstotkih prepreči njegov nastanek. Z zdravljenjem okužbe zmanjšamo možnost za nastanek: ulkusa (razjede) na želodcu in dvanajstniku, gastritisa (vnetje želodčne sluznice), dispepsije (občutek polnosti, napihnjenost, pekoča bolečina, spahovanje, slabost), anemije zaradi pomanjkanja železa, limfoma MALT, pomanjkanja vitamina B12, avtoimunske bolezni idiopatska trombocitopenična purpura.

Zmanjšajte tveganje za razvoj raka želodca – odkrijte in zdravite bakterijo Helicobacter Pylori

Glede na absolutno breme raka želodca in vztrajne razlike med območji je velika razširjenosti okužbe s H. pylori logična tarča za nujno ukrepanje za preprečevanje raka želodca. Uvedba organiziranega populacijskega presejanja prebivalcev na okužbo, s strategijo »testiraj in zdravi«, je podprta z najnovejšimi priporočili stroke in dokumenti evropske komisije o preprečevanju raka.

Pod vodstvom Nacionalnega inštituta za javno zdravje trenutno poteka projekt EUROHELICAN. Njegov namen je izboljšanje in krepitev zdravja v Evropski uniji z uresničevanjem ciljev evropskega načrta za boj proti raku s poudarkom na preprečevanju raka želodca, ki ga povzroča okužba z bakterijo H. pylori.

V sklopu projekta poteka raziskava, ki jo izvaja Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor. Osebe, ki imajo tam izbranega osebnega zdravnika in so stare od 30 do 34 let, so k sodelovanju v raziskavi povabile referenčne sestre posameznih ambulant. Najprej bomo preiskovance testirali na prisotnost protiteles proti H. pylori. V primeru pozitivnega testa bomo opravili potrditveni dihalni test urea. Pozitivni bolniki bodo zdravljeni po priporočilih stroke z antibiotiki.

S sodelovanjem v raziskavi in zdravljenjem okužbe občutno zmanjšamo tveganje za razvoj raka želodca in preprečimo druge resne zdravstvene težave, povezane z okužbo.

Splošni cilj projekta EUROHELICAN pa je torej ocena izvedljivosti populacijske strategije presejanja in zdravljenja okužb s H. pylori za preprečevanje raka želodca v Evropi. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.