Prizadevamo si, da bi imelo več ljudi s pljučnim rakom možnost ozdravitve

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
29.11.2023 00:00

»Mislil sem, da ga ni več. Mislil sem, da sem srečnež.«

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Na žalost pa se prav to velikokrat zgodi. Pri približno polovici bolnikov z zgodnjimi stadiji nedrobnoceličnega raka pljuč (NDRP) se, kljub operaciji in dopolnilni kemoterapiji, rak vrne. Visoko tveganje za ponovitev je pogosto podcenjeno.

»Življenje s strahom pred ponovitvijo bolezni je lahko velika psihosocialna obremenitev za ljudi, ki okrevajo po operaciji pljučnega raka,« pravi Mark Brooke, izvršni direktor Fundacije za raka pljuč Avstralije (Lung Foundation of Australia).

Arhiv Naročnika

 

Bolniki živijo z neverjetnim psihosocialnim bremenom, povezanim s ponovitvijo bolezni. »Slikostrah« (angl. Scanxiety) je izraz, ki ga bolniki pogosto uporabljajo za opis strahu in bojazni pred vrnitvijo na kontrolno slikanje (CT ali PET-CT). Strah je res velik.

Mark Brooke, izvršni direktor Fundacije za raka pljuč Avstralije

 

 

Hitro ukrepanje je ključ do uspeha

Rak pljuč je kompleksna in agresivna oblika raka. Diagnosticiranje in zdravljenje v zgodnjih fazah lahko občutno zmanjšata tveganje za ponovitev bolezni in bolnikom ponudita možnost za ozdravitev. Še pred nedavnim je bilo zdravljenje zgodnjih stadijev raka pljuč omejeno na kemoterapijo, ki ima razmeroma majhno korist pri preprečevanju ponovitve bolezni.

Arhiv Naročnika

 

Naše poslanstvo je, da možnost ozdravitve omogočimo čim več bolnikom. Preprosto povedano, začne se z zgodnjim odkrivanjem in zdravljenjem raka, preden se razširi. Zgodnje odkrivanje NDRP lahko občutno spremeni usodo bolnikov in poveča možnosti ozdravitve.

Charlie Fuchs, dr. med., mag. farm., globalni vodja razvoja zdravil za onkologijo in hematologijo pri podjetju Roche in Genentech

 

Šestim od desetih bolnikov z NDRP stadija II sporočijo, da se je njihov rak vrnil v petih letih po operaciji, kljub zdravljenju z dopolnilno kemoterapijo. Delež ponovitev bolezni pri bolnikih z NDRP stadija III je še večji. Pri sedmih od desetih bolnikov se bolezen ponovi.

Kljub prizadevanjem torakalnih kirurgov, da bi izvedli najboljšo možno operacijo, lahko nekatere rakave celice ostanejo v telesu in pozneje zrastejo v nove tumorje. Uporaba kemoterapije po operaciji lahko pomaga zmanjšati tveganje za ponovitev bolezni, vendar je korist preživetja skromna.

Arhiv Naročnika

 

Čedalje jasneje je, da samo kirurški poseg ne omogoča ozdravitve za večino bolnikov z rakom pljuč, z zgodnjim ali lokalno napredovalim stadijem bolezni. Veseli nas, da zdaj lahko občutno izboljšamo bolnikovo možnost dolgoročnega preživetja s kombiniranjem operacije z drugimi terapijami.

Jessica Donington, dr. med., profesorica kirurgije in vodja splošne torakalne kirurgije, Univerza v Chicagu, Illinois, ZDA

 

Odločeni smo, da bomo izboljšali možnosti ozdravitve pri raku pljuč

Poslanstvo in zaveza podjetja Roche sta iskanje novih možnosti zdravljenja in odkrivanja raka pljuč v zgodnjih stadijih bolezni, ko je ozdravitev še možna. Z razvojem imunoterapije, ki se že lahko uporablja kot dopolnilno zdravljenje pri zgodnjih stadijih NDRP, in z nadaljnjimi raziskavami v zgodnjih stadijih bolezni verjamemo, da je upanje na ozdravitev pri raku pljuč bolj utemeljeno in trdnejše kot kadarkoli.

Viri, uporabljeni v članku, in dodatne informacije so na voljo pri: Roche farmacevtska družba, d. o. o., Stegne 13G, 1000 Ljubljana.

M-SI-00001050 (v1.0)

Datum priprave informacije: november 2023

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.