Se sprašujete, zakaj BiH, Črne gore in Makedonije ni na letošnji Evroviziji? Tukaj je odgovor, ki vas bo presenetil

A.L.
12.05.2023 09:27

Pred časom je vodja oddelka za mednarodne zadeve BHRT in zadnja vodja delegacije BiH Lejla A. Babović pojasnila razloge za odsotnost države na Pesmi Evrovizije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V finale so se letos uvrstile vse države nekdanje Jugoslavije, ki so nastopile na Evroviziji, medtem ko Bosne in Hercegovine, Črne gore in Severne Makedonije tokrat na odru nismo videli. Tuji mediji poročajo, da so Bosno in Hercegovino zaradi dolgov državne televizije do EBU izločili iz tekmovanja.

Pred časom je vodja oddelka za mednarodne zadeve pri javni radioteleviziji BHRT in zadnja vodja delegacije BiH Lejla A. Babović pojasnila razloge za odsotnost države na Pesmi Evrovizije. "V zadnjih letih so bili javni servisi pod sankcijami Evropske radiodifuzne zveze (EBU)," je pojasnila za Dnevni avaz.

Dolgovi do EBU znašajo šest milijonov švicarskih frankov

"Drugi dejavnik je, da pri tovrstnem financiranju javnih služb nimamo možnosti dodeliti sredstev za sodelovanje na Pesmi Evrovizije. Ob minimalnem številu udeležencev in vsem drugem na minimumu znašajo stroški skoraj pol milijona mark. To je trenutno za nas ogromno denarja. Ni zakonsko urejenega načina pobiranja RTV-takse, ki bi bil zadosten vir sredstev za financiranje vseh funkcij javnega servisa, med drugim tudi Pesmi Evrovizije. Celo EBU nam je bil pod določenimi pogoji pripravljen prižgati zeleno luč, če bi bili nekateri dolgovi poplačani, a to je zdaj pri nas tako iluzorno," je dodala Babović.

Bosanski mediji so pred tem pisali, da dolgovi do EBU znašajo šest milijonov švicarskih frankov, zato naj bi evropska organizacija tožila BHRT.

Ker so zaradi energetske krize stroški vedno večji, se je Severna Makedonija odločila, da bo preskočila Evrovizijo. Enako odločitev sta sprejeli tudi Črna gora in Bolgarija, a naj bi pri njima vlogo igralo tudi pomanjkanje zanimanja za tekmovanje, pa je oktobra lani poročal MMC.

Spomnimo tudi na incident iz leta 2015, ko so diskvalificirali glasove, ki sta jih Makedonija in Črna gora namenili nastopajočim v finalu. Ugotovili so, da so v obeh državah točke razporedili zgolj na podlagh glasov, prejetih od gledalcev s pomočjo glasovanja prek SMS sporočil. To je v nasprotju s pravili glasovanja, ki zahtevajo, da 50 odstotkov ocene pri točkovanju predstavljajo glasovi gledalcev, drugih 50 odstotkov pa strokovna žirija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta