Tajeva buška: S slikanico do razbijanja stereotipov

Katarina Zore
17.04.2024 12:19

Ob letošnjem svetovnem dnevu hemofilije je pod okriljem založbe Morfem plus izšla neobičajna slikanica ‒ Tajeva buška.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Gre za resnično zgodbo o fantku s hemofilijo, ki preprosto in razumljivo predstavi to redko bolezen najmlajšim in ne nazadnje tudi odraslim bralcem. Avtorica Aksinija Kermauner, ki je Tajeva babica, se je odločila, da zgodbo napiše, ker se je v njihovo družino rodil otrok s hemofilijo, o kateri niso vedeli prav veliko. Zato želi s knjigo ozaveščati javnost, da bi lažje razumela, kaj ta bolezen pomeni in kako se z njo spopadati.

Hemofilija je dedna motnja strjevanja krvi. To pomeni, da oseba s hemofilijo težje ustavi krvavitev, saj ji primanjkuje določenega strjevalnega faktorja v krvi. Hemofilija se navadno prenaša s starša na otroka, približno tretjino primerov pa povzroči spontana mutacija. Za njo praviloma zbolijo le moški.

Hemofiliki morajo biti previdni pri vsakodnevnih dejavnostih, da preprečijo poškodbe, ki bi lahko povzročile krvavitve.

V slikanici Tajeva buška boste spoznali radovednega in živahnega fantka, ki s pomočjo zdravil in ljubeče družine živi kar se da običajno življenje. Taj rad raziskuje, pleza, skače in se igra. In kot vsi radoživi otroci se ob tem tudi kdaj udari, pade ali kako drugače poškoduje.

Kajti take poškodbe povzročajo krvavitve v sklepe in mišice ter so ob neukrepanju zanj lahko usodne.

Spremno besedo je napisala pediatrinja hematologinja dr. Barbara Faganel Kotnik, ki je slikanico tudi strokovno pregledala.

Slikanico je s čudovitimi ilustracijami opremila Maja Lubi. Skupaj z avtorico sta ustvarili zgodbo, ki ne le poučuje, ampak tudi razbija stereotipe o hemofiliji ter otrokom in odraslim omogoča, da bolje razumejo in sprejmejo različnosti med seboj. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.