Vas uhajanje urina spravlja v zadrego? Naj vas inkontinenca ne omejuje!

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
14.09.2023 00:00

Ste vedeli, da ima kar 1 od 10 ljudi, starejših od 20 let, težave z nehotenim uhajanjem urina? Urinska inkontinenca je pogosta in z njo se soočajo tako ženske kot moški. A ni treba, da vam kroji življenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Zaradi hormonskih sprememb, nosečnosti in porodov so težave z oslabljenimi mišicami medeničnega dna in zadrževanjem urina pogosta težava žensk. Z njimi se med nosečnostjo sooča kar 40 % žensk, odstotek pa je še višji pri nosečnicah, starejših od 35 let in tistih s povečano telesno težo. Nekje med 45. in 55. letom starosti pa k inkontinenci prispeva še hormonsko neravnovesje, značilno za obdobje menopavze in po njej.

Najpogostejši obliki inkontinence pri ženskah sta:

  • Stresna inkontinenca

Če ste kdaj na spletu iskali odgovore na  vprašanje "zakaj mi uhaja urin med kašljanjem, smehom, skoki …", obstaja velika verjetnost, da imate težave s stresno inkontinenco.

O tej obliki inkontinence govorimo takrat, ko telesna aktivnost povzroči dodaten pritisk (stres) na mehur in posledično pride do uhajanja urina. Zato stresno inkontinenco poznamo tudi pod imenom vadbena/športna inkontinenca ali inkontinenca ob naporu.

Aktivnosti, ki povzročijo uhajanje, so lahko že kašljanje, kihanje, smeh ali pa tek, skakanje, dvigovanje težkih bremen, spolni odnosi, vstajanje iz sedečega položaja, sklanjanje … Pri tem lahko pride do občasnega uhajanja le nekaj kapljic urina ali pa do večjih težav, ko po začetku uhajanja urina tega ni več moč zaustaviti.

  • Urgentna inkontinenca

Druga najpogostejša je urgentna inkontinenca. Ženske z urgentno inkontinenco čutijo močno in nenadno potrebo po odhodu na stranišče. Nuja je tako močna, da urina ni mogoče zadržati. Urgentno inkontinenco pogosto imenujemo tudi prekomerno aktiven mehur, saj jo povzroča nehoteno krčenje mehurja.

Čez dan je nuja zelo pogosta in z uriniranjem, tudi ko mehur ni poln, ta postane še šibkejši. Mnogi se zaradi tega izogibajo tudi pitju tekočine, kar pa stanje še poslabša, saj je dovoljšna hidracija zelo pomembna za ohranjanje zdravega mehurja.

Kaj lahko storite?

Najprej se zavedajte, da niste sami s svojimi težavami. Poleg tega lahko za zdravljenje inkontinence naredite veliko. Do 70 %  ljudi, ki živijo z inkontinenco, lahko občutno ublaži simptome, nekateri pa jih celo popolnoma odpravijo.

Zato je pomembno, da:

  • se o vaših težavah informirate in posvetujete z osebnim zdravnikom ali farmacevtom;
  • redno in pravilno izvajate vadbo mišic medeničnega dna (ste vedeli, da se že deklicam, ki bodo predvidoma nekoč postale mamice, priporoča redno in pravilno izvajanje vadbe mišic medeničnega dna?);
  • se izogibate prekomernemu uživanju alkohola, gaziranih pijač, kave in čaja ter (pre)začinjene hrane;
  • uživate zadostno količino tekočine;
  • poskrbite za redno telesno aktivnost.
Arhiv Naročnika

Uživajte v aktivnostih, brez zadreg

Prav zadostno pitje tekočine in redna vadba, na primer pridružitev raznim skupinskim in drugim aktivnostim, sta med prvimi stvarmi, ki se jim zaradi strahu pred nezgodami začnemo izogibati.

Danes je na voljo veliko pripomočkov za inkontinenco, s katerimi lahko brez bojazni pred madeži na oblačilih ali neprijetnim vonjem po urinu, počnete, kar si želite. Pa naj bo to tek, joga, pilates, skupinska aerobika, kolesarjenje, vrtnarjenje ali druga opravila.

Za aktivnosti in vsakodnevne opravke brez skrbi sledite dvema korakoma:

1. Izberite kakovostne predloge oz. vložke, ki so:

  • visoko vpojni,
  • zračni in dermatološko testirani, 
  • učinkoviti pri preprečevanju neprijetnega vonja urina.

Prav takšne so predloge Abena Light, proizvedene na Danskem, ki so na voljo v kar sedmih različnih velikostih in osmih različnih vpojnostih, od ultra mini s 100 ml vpojnosti do maxi s 1000 ml vpojnosti.

Arhiv Naročnika

2. Poskrbite za ustrezno intimno nego

Uhajanje urina pa pogosto prinese tudi težave s kožo na intimnem predelu, kot so rdečine, poškodbe, vnetja. Zato je poleg uporabe kakovostnih pripomočkov za inkontinenco nujna tudi ustrezna intimna nega:

  • Ne izpirajte nožnice, saj s tem porušite njeno naravno obrambo in povečate tveganje za okužbe.
  • Poskrbite za redno higieno zunanjega spolovila, da odstranite nečistoče, kot so ostanki potu, vaginalnega izcedka, urina in/ali blata ter preprečite nastanek neprijetnega vonja.
  • Uporabljajte izključno namenske in preizkušene izdelkov za intimno nego, ki so primerni za občutljivo kožo, brez barvil in dišav ter  imajo ustrezno vrednost pH za ohranjanje zdravega ravnovesja vaginalne mikroflore.

Izdelki za intimno nego Abena imajo vse te lastnosti. Blago intimno milo je primerno za vsakodnevno uporabo, robčki za intimno nego pa so priročni za rabo na poti in ob menjavi pripomočka za inkontinenco.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.