Z novim letom se poslavlja Lačni Franz

Jon Knez Jon Knez
27.05.2022 17:21

Mariborski rock bend Lačni Franz se poleti in jeseni odpravlja na turnejo. Z novim letom bo prenehal delovati, a Zoran Predin pravi, da bi se člani ob posebnih priložnostih lahko spet združili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
28. oktobra bo na Štuku v Mariboru poslovilni koncert.
Andrej Petelinšek

Zoran Predin je pred dnevi na facebooku objavil, da bo legendarna skupina Lačni Franz z novim letom postala zgodovina in da se odpravlja na poslovilno turnejo. "Prišel je čas, da se poslovimo na način, ki si ga naš brend in bend zaslužita. S serijo koncertov z naslovom Veliki finale se bomo letos jeseni poslovili od svoje publike. Vabimo sorodne duše vseh generacij, da si še zadnjič skupaj zapojemo pesmi, ki smo jih peli zadnjih 43 let," je zapisal v objavi. Turnejo bodo v Sloveniji začeli 1. julija na Bledu, v Mariboru, na Štuku, bodo zadnji koncert imeli 28. oktobra, 17. novembra pa še v ljubljanski Cvetličarni.

Poklicali smo Predina, ki se je ravno vračal s službene poti, iz Čačka v Srbiji. Povedal nam je, da ne gre za končni razpad skupine, temveč bodo samo nehali nastopati. "Fantje imajo druge, tako osebne kot poslovne obveznosti. S poslovilno turnejo bomo zaokrožili dosedanjo kariero Lačnega Franza in jo sklenili s prvim januarjem. Zdi se mi, da je to najboljši način, da se bend dostojno poslovi od svoje publike," nam je povedal.

Zoran Predin bo nadaljeval kantavtorsko kariero.
Sašo Bizjak

Potrdil je, da bodo 4. novembra nastopali v Mladinskem domu v Beogradu, konec oktobra še v Zagrebu, pa tudi v Splitu in na Reki: "Začenjamo pa s 1. julijem na Bledu, kjer otvarjamo Festival Bled. Po prvih odzivih je interes za naše koncerte velik. Tudi iz vseh večjih mest nekdanje Jugoslavije se oglašajo, da nas želijo v svojem mestu, tako da zdaj vse te stvari usklajujemo po urnikih."

Glede možnosti, da bi še kdaj zaigrali skupaj, je Predin povedal, da morda ob posebnih priložnostih. "Dokler smo še vsi živi in zdravi, se to seveda lahko zgodi, a načeloma ne. Po prvem januarju programa Lačnega Franza s to zasedbo ne bomo več izvajali," je napovedal in pustil odprta vrata glede možnosti ponovne združitve. Kot je še pojasnil, bo sam nadaljeval solo kariero kot kantavtor. "Jaz bom normalno kot kantavtor pel vse svoje pesmi še naprej. Morda tudi v drugi zasedbi ali v kakšnem drugem žanru. To ni noben problem. Pod imenom Lačni Franz pa več ne," je še dejal. Poleg že omenjenih koncertov imajo še odprte termine za morebitne koncerte, in sicer 29. in 30 septembra, 1. oktobra, 27. in 29. oktobra ter 19. novembra. Pozivajo organizatorje koncertov, da termine rezervirajo čim prej.

Zadnja postava skupine Lačni Franz
Osebni arhiv

Spomnimo: skupina Lačni Franz je bila ustanovljena junija 1979 v Mariboru, delovati je prenehala leta 1997, a je nato Predin zasedbo leta 2014 spet formiral z mlajšimi člani. V bogati karieri so izdali 13 studijskih albumov, dva albuma v živo in štiri kompilacije. So eden redkih, če ne celo edini mariborski rock bend, ki mu je uspel preboj v države nekdanje Jugoslavije, sploh na Hrvaško, kjer je Predin še danes priljubljen, morda celo bolj kot v Sloveniji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.