Zoran Predin ob 40-letnici glasbenega ustvarjanja: Slovenski domačin v Zagrebu

Aleš Kocjan
08.03.2019 18:38

Z ovacijami so hrvaški obiskovalci pospremili zaključek velikega koncerta Zorana Predina v čudoviti Dvorani Vatroslava Lisinskega v središču Zagreba.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z Anjo Rupel ...
Mateja Mirt

Ni mala stvar za slovenskega ustvarjalca na Hrvaškem razprodati dvorano, ki sprejme približno 2000 ljudi. A izjemno razpoloženje na veličastnem koncertu ob 40-letnici glasbenega ustvarjanja Zorana Predina v Zagrebu sploh ni bilo posebno presenečenje. Predin pri sosedih ni le "rado viden gost", temveč je skozi leta povezanosti s hrvaškim glavnim mestom tam postal domačin. "Zoran za nas ni nekdo iz tujine. Doživljamo ga kot našega," mi je razlagala Splitčanka Vanda, gospa srednjih let, s katero sva imela pred Dvorano Vatroslava Lisinskega isto težavo - nisva znala uporabiti parkomata, da bi poravnala parkirnino.
Četrtkov koncert so obiskale zelo različne generacije z različnih koncev Hrvaške. Vanda me je še pred začetkom zvlekla h kolegicam, pisani zagrebško-reški druščini, v bližnji kafič. Gordana iz okolice Zagreba si je zlomila nogo, a kljub temu ni hotela zamuditi koncerta, za katerega je zmanjkalo vstopnic. "Upam, da se mi Zoran podpiše na gips," se je šalila. Med koncertom je Predin pihal na dušo publiki, da je Zagreb zibelka njegove kariere, Zagrebčani pa botri njegovega uspeha. Gordana je brez dvoma ena od teh botric. "Oboževala sem Lačnega Franza. Poslušala sem jih od začetka, zaznamovali so mojo mladost. Kot se je razvijal Zoran Predin v zrelejših fazah ustvarjanja, sem skozi leta to spremljala in sedaj se najdemo tudi v novih glasbenih žanrih," je kar vrelo iz nje. Ines z Reke in Jasenka iz Istre sta dodali, da sta se z obiskom koncerta prišli "zahvalit Predinu za vsa mladostna leta odraščanja z njegovo glasbo". "Danes na Reki žagajo v rokerskem klubu, kamor smo kot mladina zahajali, kultni Parafi. Vse moje kolegice so šle na ta koncert, jaz pa sem izbrala Predina," je še povedala Ines.

Zoran Predin je predsinočnjim spravil Zagrebčane na noge. 
Mateja Mirt
Zoran Predin v dvorani Vatroslava Lisinskega.
Mateja Mirt
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta