(FOTO) Evropska destinacija odličnosti: obiščejo jih tudi Španci in Američani

Damijan Toplak Damijan Toplak
15.11.2019 06:04

Kozjansko in Obsotelje s Podčetrtkom je od letos osmo slovensko območje, ki se lahko pohvali z nazivom evropska destinacija odličnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kozjansko je tudi biosferni rezervat.
Jošt Gantar/www.slovenia.info

Prav na primeru Podčetrtka vidimo, kaj prinese sodelovanje širše lokalne skupnosti. Občine Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje so združile moči in imajo skupno turistično organizacijo, imenovano Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje GIZ. To je po svoje razumljivo, saj imajo vse tri občine le 7800 prebivalcev, a so vseeno letos prejele naziv evropska destinacija odličnosti - EDEN 2019, in to na temo turizma dobrega počutja. V finalu izbora so prehitele Dolenjsko. EDEN je največja evropska platforma za promocijo trajnostnega in odgovornega turizma in tudi pri Slovenski turistični organizaciji (STO) stavijo na destinacije in produkte, ki so usmerjeni v trajnostni razvoj. Tako je destinacija Podčetrtek, tesno povezana s Termami Olimia, postala osma v Sloveniji z nazivom EDEN. Že prej so se s tem nazivom okitili Koper, Brda, Laško, Idrija, Kolpa, Solčavsko in dolina Soče. V Evropi je od leta 2007, odkar podeljujejo ta naziv vsaki dve leti, že 140 takšnih destinacij.

Podčetrtek iz zraka
Boris Klavžar/www.slovenia.info

Turistična taksa za razgledni stolp

V lokalni turistični organizaciji v Podčetrtku predstavljajo tudi Kozjansko z njegovo klasično ponudbo, kot so kozjanska jabolka, pa grad Podsreda, v najmanjši obmejni občini Bistrica ob Sotli z le nekaj več kot 1300 prebivalci pa kot novost predstavljajo hostel Gabronka, kjer so cene prenočitev med 12 in 18 evri na osebo. V okolici Podčetrtka med tako imenovano klasično ponudbo spadajo še domačija Amon, jelenja farma Jelenov greben, čokoladnica Olimje ter lekarna in samostan v Olimju. Ne gre pozabiti niti na Kočo pri čarovnici oziroma na deželo pravljic in domišljije. Letos so v ponudbo vključili še 40 metrov visok razgledni stolp, poimenovan Stolp zdravja in veselja na Rudnici. Zanj so plačali četrt milijona evrov, kar so v celoti financirali iz pobrane turistične takse, obisk stolpa pa je brezplačen.

Tipična kozjanska jed je kruhova potica.
Tomo Jeseničnik/www.slovenia.info
Grad Podsreda je lepo obnovljen.
Iztok Medja/www.slovenia.info

Prespite lahko tudi na gradu

Skriti biser regije je lepo obnovljeni grad Podsreda, ki ga za zdaj letno obišče okrog deset tisoč gostov. Prihajajo zlasti organizirane skupine in tisti, ki prenočujejo v bližnjih Termah Olimia. Lastnica gradu je Občina Kozje, upravlja pa ga Kozjanski park. Grad je nastal v 12. stoletju kot utrdba in kasneje služil kot obrambni stolp. Danes je v njem stalna razstava del še živečega, 92-letnega slovenskega slikarja Franceta Slane, občasno pa so v njem še druge razstave, trenutno razstava Hermana Lisjaka o grajskih kaščah. Velik del razstavnih površin je posvečen za to območje značilnemu rastju in živalstvu, s kozjanskimi jabolki in metuljem, poimenovanim sviščev mravljiščar. Ta lahko preživi le, če mravlje odložijo jajčeca na navzkrižnolistni svišč. Ko pa se iz gosenice razvije metulj, mora mravljam hitro ubežati, saj v nasprotnem on postane njihov plen. Območje je pod zaščito Nature 2000 in v njem najdemo še druge zanimive rastline in živali, tudi kar 44 vrst orhidej pa divje oziroma samotarske čebele, ki sicer ne nosijo medu, zato pa oprašijo 120-krat več cvetov kot navadne čebele. Na gradu Podsreda se trudijo tudi z organizacijo različnih kulturnih dogodkov in grajsko kulinariko, značilno za območje Kozjanskega in Obsotelja. Uredili so šest grajskih apartmajev s 30 posteljami, kjer bo mogoče prenočiti. Organizirajo poroke in druge svečane dogodke. V turistično ponudbo skušajo privabiti lokalne sirarje, vinarje, čebelarje.

V gradu Podsreda je prostor za razstave in dogodke.
Damijan Toplak
Novi hostel Gabronka v Bistrici ob Sotli že vabi goste.
Damijan Toplak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta