(FOTO) Križarjenje po Karibih: Čudovita barva morja, sanjske plaže, seks turizem in koktajli iz ruma

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
30.08.2019 06:02

Vsak od nas je že slišal za Karibe, otočke s peščenimi plažami in turkiznim morjem, med katerimi križarke prevažajo eksotike željne potnike z vsega sveta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sanja Verovnik

Na plažah te pričakajo prijazni domačini s karibsko glasbo in dobrotami tamkajšnje kuhinje, v kateri prednjačita eksotično sadje in rum. Karibi so za mnoge sanjska destinacija, kamor je med evropsko zimo mogoče zbežati na toplo. Sicer je klima lahko tudi precej neprijazna, zadnja leta vse več hurikanov opustoši otoke predvsem v avgustu in septembru. A klima ni edini razlog za obisk. Otočje tvori več kot sedem tisoč otokov in privlačno je prav zaradi svoje raznolikosti.

Kuba le senca preteklosti

V devetih dneh smo obiskali le delček Karibov - Kubo, Jamajko, Dominikansko republiko, Kajmanske otoke ter otoke Turks in Caicos. Med njimi je najbolj bled vtis pustila prav država, od katere smo po tihem pričakovali največ - Kuba. Postaja le senca tistega, kar je bila nekoč ali kar smo lahko slišali od tistih, ki so jo obiskali pred desetimi in več leti.

Kot so Kubanci stare ameriške limuzine sami sestavili, jih znajo sami tudi popraviti; tudi sredi ceste, če je treba.
Sanja Verovnik
Revščina in umazanija vladata na ulicah nekoč mogočne Havane, kjer srednji sloj izginja.
Sanja Verovnik

Brezposelni, a srečni

Za Jamajko veljata dve skrajnosti. Na eni strani je več kot 70-odstotna brezposelnost v državi, na drugi pa zadovoljstvo domačinov z lagodnim življenjem na prelepem zelenem otoku, kjer ni skoraj nič prepovedano. Poleg reggae festivalov, ki so za tuje turiste prava meka zabave, še zlasti v prestolnici Kingston, se zadnja leta uveljavlja tudi seks turizem. Ta pa ni namenjen moškim, temveč ženskam. Prav nevarno je, če se tujka, še zlasti bele polti, sprehaja sama po ulicah, saj jo ves čas nagovarjajo visokorasli Jamajčani in ji ponujajo takšno ali drugačno intimno druženje. Tudi za potenco je, kot kaže, na otoku dobro poskrbljeno. Viagro uspešno nadomeščajo sadovi iz narave: kuhane mini zelene banane imajo namreč po pripovedovanju domačinov enak, če ne še boljši učinek kot modra tabletka.

Za Jamajko je zaradi obilnega dežja, predvsem zgodaj spomladi in jeseni, značilno bujno rastje, tropski gozd, ki sega vse do morja, prekine ga le peščeni pas.
Sanja Verovnik

Ameriški turisti in preveč alkohola

Severozahodno od Jamajke so Kajmanski otoki, znani predvsem po bankah, kajti ekonomski sistem te karibske države ne pozna obdavčitve. Njihove banke zato hranijo pravcato premoženje ljudi z različnih koncev sveta, zagotovo bi se med njimi našel tudi kakšen Slovenec. Sicer otoki, ki sodijo k čezmorskim ozemljem Velike Britanije, niso nič posebnega, če odštejemo bel pesek na plažah in turkizno morje. Precej zanimivi pa so za ameriške turiste, predvsem mlade, ki znajo že čez dan spiti kozarec alkohola ali dva preveč. Teh ne manjka niti na bližnjih 40 otokih s precej zapletenim imenom Turks in Caicos, znanih po flamingih. Le osem otokov je poseljenih. Imajo zelo sušno podnebje s polpuščavskim rastjem, kaktejami, grmičevjem in redkimi palmami. Posledično je tu zelo malo kopenskih živali, poleg flamingov prevladujejo osli, ki so jih nekdaj uporabljali za delo v solinah, zdaj pa se prosto pasejo po otokih, katerih prestolnica je mesto Cockburn Town. Geografske razmere za pridelavo hrane niso ugodne, zato se kmetijstvo ni razvilo in razen nekaj bananovcev in paradižnika ne pridelajo večjih količin vrtnin, vse potrebno uvažajo iz ZDA.

Rum v kokosovem in ananasovem sadežu - napitek, ki ga na Karibih enostavno morate pokusiti.
Sanja Verovnik

Dominikanska republika očara

Med najbolj očarljivimi državami, ki nam jih je uspelo obiskati na devetdnevnem križarjenju, je vsekakor Dominikanska republika. Z bujno naravo, sanjskimi plažami in rumom, ki se ga na slamico pije iz kokosove lupine ali ananasovega sadeža. Na splošno je rum najvažnejša sestavina karibskih koktajlov, med katerimi so na primer Bahama Mama, Grenada Zombie, Aruba Ariba in po celem svetu znana Pina Colada. V trimilijonski prestolnici Santo Domingo, ki jo je ustanovil Bartolomej Kolumb, ulični prodajalci na vsakem koraku ponujajo rum v barvitih stekleničkah. Barvito pa je tudi vse drugo - ulice, prodajalne, tudi oblačila domačinov. Mesto je kljub velikosti čisto, urejeno, prijetno, zgodovinsko, živahno, umetniško navdihnjeno, z modernimi zgradbami na eni strani in ohranjenim zgodovinskim delom na drugi. Skratka, pravcato nasprotje preostalim večjim mestom na Karibih. Za turiste pa pravo doživetje. Zmoti le podatek, da v Santu Domingu vsak dan zaradi nasilnega partnerja izgubi življenje vsaj ena predstavnica nežnejšega spola, nasilneži pa za to pogosto sploh niso kaznovani. To pa ne omaja zaupanja v srečen zakon: Dominikanska republika je namreč država, ki sodi na svetu v sam vrh po sklenjenih zakonskih zvezah. A se ne poročajo samo domačini: peščene plaže, na katerih rastejo palme, so pravi raj za turiste, ki sklenejo v Dominikanski republiki svojemu partnerju obljubiti večno zvestobo.

Trimilijonski Santo Domingo ponuja veliko zabave, kulture, kulinaričnih doživetij. V primerjavi z drugimi večjimi karibskimi prestolnicami je izredno urejen in čist.
Sanja Verovnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta