Izbrali smo za vas: najboljših 5 za vikend pobeg

Počitnice
11.10.2019 06:03

Mesta, kamor se lahko tudi jeseni odpravite na kratek izlet, pozabite na vsakdanjo rutino in se prepustite kulturi, zabavi, kulinariki in vrvenju množice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Benetke so najlepše zgodaj zjutraj.
Shutterstock

Benetke: Najlepše so zaspane

Benetke so idealne za vikend pobeg, so pa seveda preplavljene s turisti - praktično v vsakem letnem času, sezona se umiri le pozimi, ko pa mesto morda ne ponuja najbolj prijaznih razmer za sprehajanje. Če je le možno, recimo, če potujete z avtodomom, ki jim je Italija nasploh naklonjena, se je dobro organizirati tako, da v mesto prispete pred deveto uro zjutraj. Morda vam uspe pred Mostom vzdihljajev narediti sebek, ne da bi vas povozila množica turistov. Čeprav dokaj zapleten, je zelo koristen tudi sistem javnega prevoza. Vodni avtobusi na nejevoljo gondoljerjev vozijo praktično povsod, je pa za bolj obiskane točke, kot je denimo otok Murano, obvezno čakanje. Skratka, Benetke so najbolj očarljive, še preden se prebudijo. (Andreja Kutin Lednik)

Dunaj ponuja za vsako generacijo nekaj.
Shutterstock

Dunaj: Trebuh lahko vzamete s sabo

Avstrijska prestolnica je resda najbolj znana po “lepi modri” Donavi, vendar skozi središče mesta teče tudi rečica Wien, ob kateri leži najbolj znana dunajska tržnica Naschmarkt. Tam se najdejo jedi z vsega sveta tudi po zelo dostopnih cenah, pojeste jih lahko pri mizi ali vzamete s seboj. Seveda pa tudi vrhunskih restavracij v mestu ne manjka. Okrepčani se lahko nato podate na raziskovanje ponudbe za vse generacije: od zabaviščnega Pratra preko muzejev, galerij, palač in cerkva do modnih trgovin vseh cenovnih razredov in slogov. Če ste v dobri kondiciji, lahko zvečer prisluhnete operi ali muzikalu ali si ogledate gledališko predstavo. Vstopnice za stojišča začnejo prodajati pri- bližno uro pred predstavo, v zadnje pol ure pa lahko poceni kupite neprodane vstopnice. Najbolj mirno je v mestu v nedeljo popoldne, javni prevoz pa vsak dan deluje tudi ponoči. (Barbara Gavez Volčjak)

Budimpešta: Urejeno mesto s pozitivno atmosfero

Madžarska prestolnica presune s svojo lepoto in radoživim utripom v več pogledih - s prepletom kulturnih, sakralnih, zgodovinskih znamenitosti, z mostovi čez Donavo, po kateri se vije nenehno živahen ladijski pretok, z ulicami in trgi z očarljivimi prehodi med sodobnim in tradicionalnim. Vse bolj jo odkrivajo turisti, ki se navdušujejo tudi nad raznoliko ponudbo - velikanskimi trgovskimi centri na eni in klasičnimi sejmi na ulicah na drugi strani. Gostilnice ob Donavi so oblegane. Zdi se, da je povpraševanje po tradicionalni madžarski hrani v ospredju, hkrati pa je ponudba hrane široka - in tako Budimpešta tudi v tem pogledu odraža nekakšno svetovljanskost. Je čisto, urejeno mesto s pozitivno atmosfero, a ne sterilno. V parkih se mirno odpočiješ na travi, ritem glasbe na prostem lahko ujameš na več korakih, gostoljubnega dogajanja je na pretek. Je dostopno, odprto do tujih turistov, česar mu morda glede na aktualni politični ustroj ob zagovarjanju in uveljavljanju zaprte meje in ostrega nadzora nad migranti ne bi kar samodejno pripisali. (Petra Lesjak Tušek)

Budimpešta je spoj tradicionalnega in sodobnega.

Beograd: Zabava na Savi

Za veliko mladih Slovencev Beograd ne pomeni prestolnice nekdanje skupne države, temveč sinonim za sproščeno zabavo, ki je cenovno dostopna in razmeroma blizu. Dve nočitvi v trisobnem stanovanju v središču mesta, v bližini hotela Moskva, lahko dobite po zelo ugodni ceni. Po dobrih petih urah vožnje pa boste ob glasbi v živo že jedli sočne čevapčiče na Skadarliji, boemski četrti in zbirališču vseh, ki v Beogradu znajo uživati življenje. Po obveznem pohajkovanju po glavni beograjski promenadi, Knez Mihajlovi, in ogledu trdnjave Kalemegdan, s katere se razprostira čudovit razgled na mesto in sotočje Donave in Save, je čas za nočni izhod. Beograjski splavi so v poletnih in zgodnjih jesenskih mesecih živi vsak dan v tednu, za zabave željne pa so v milijonskem mestu ponoči na voljo klubi za različne okuse – od srbskih narodnjakov do prizorišč z elektronsko glasbo. Kdor se poleg zabave zanima tudi za kulturno ponudbo mesta, si lahko ogleda muzej prve svetovne vojne v bližini srbskega parlamenta, obišče cerkev svetega Marka in muzej Nikole Tesle. V Beogradu je nujen tudi postanek v največji pravoslavni cerkvi na Balkanu, veličastni cerkvi svetega Save. Športni navdušenci se lahko nogometnim legendam s prostora nekdanje skupne države poklonijo na stadionih JNA in Marakana, nostalgiki pa obiščejo Dedinje ali Hišo cvetja. Nočne zabave seveda ne smejo miniti brez izdatne podpore tradicionalne srbske kuhinje, le vegetarijanci bodo tukaj potegnili kratko. (Miha Dajčman)

Beograd je sinonim za zabavo.
Shutterstock

Carigrad: Utrip neskončnega mesta

Carigrad, neskončno mesto. Kljub temu je mogoče to velemesto spoznati, začutiti njegov utrip tudi v nekaj dnevih. V središču mesta so glavne znamenitosti (Veliki bazar, Modra mošeja, palača Topkapi, nekdanja mošeja Hagia Sofia, most Galata, od koder vozijo turistične ladje) dosegljive peš. Čez most Galata do istoimenskega stolpa, s katerega se ponuja lep razgled na mesto, se lahko popeljete tudi s podzemno vzpenjačo, naprej pa s starinskim tramvajem do Taksima. Kdor zmore, naj gre peš, kajti iz izložb prodajalnic, gostilnic se ponujajo številne mamljive stvari. Vredno je zaviti tudi v stranske ulice, ki skrivajo prijetne kotičke, ter se nato povzpeti na katero od gostilniških teras in se prepustiti kulinaričnim užitkom. Tudi nočno življenje ponuja za vsak okus nekaj. Od lokalov z glasbo v živo do diskotek s karaokami. Če ste vse našteto obredli v enem dnevu, dan za tem gotovo terja regeneracijo, ki si jo lahko privoščite v kateri od turških savn, hamamu. (Branka Bezjak)

Carigrad povezuje dve celini.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta