(VIDEO) Medtem ko se svet ukvarja s koronavirusom, v Evropi obstaja otok z desetimi ljudmi in drugačnim načinom življenja

A.L.
15.09.2021 14:11
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Medtem ko se večina sveta ukvarja s covidom-19 in ukrepi proti širjenju okužb, obstajajo kotički, kjer tovrstnih skrbi skorajda ne poznajo. In ne, zato ni treba na drug konec sveta. Rajski kotiček se nahaja sredi Evrope in je del Ferskih otokov. Gre za skupino otokov v Severnem Atlantskem oceanu, med Škotsko na jugu, Islandijo na severozahodu in Norveško na vzhodu, uradno pa so ozemlje Danske. 

Stóra Dímun je najmanjši naseljen otok na Ferskih otokih. Poleg redkih turistov, ki ga tu in tam obiščejo, tam živi deset ljudi, med njimi Eva úr Dímun in Jógvan Jón skupaj z otroki. Družina Eve úr Dímun že osem generacij živi na osamljenem otočku. 

Kratek izsek njihovega življenja je ujet tudi v posnetek, ki je doslej nabral že nekaj manj kot dva milijona ogledov. "Če si izbereš takšen način življenja, mora biti zato, ker si to želiš," pripoveduje Eva in doda, da gre za zelo specifičen način življenja. 

Četudi so geografsko precej oddaljeni od preostalega sveta, se tam nikakor ne počutijo osamljene. Otroci se šolajo od doma, družina veliko časa preživi v naravi. Po opravke se lahko odpravijo s helikopterjem, ki na otoku pristane trikrat tedensko. "Živeti nekoliko drugače kot večina pomaga ugotoviti, kaj je v življenju res pomembno."

Četudi ima Evina družina internet in sodobne naprave, poskušajo na njih preživeti čim manj časa. "Ko sedimo za mizo, ne želim videti telefonov. Želim si, da čutijo, kaj pomeni samo biti. Da si zares prisoten in v stiku z drugimi ljudmi," pripoveduje Eva úr Dímun in zaključi, da se kljub na videz nenavadnemu življenju počuti bogato.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta