(INTERVJU) Nande Korpnik: Maribor je speči velikan

Z mentorjem, ki je s skupino študentk zasnoval 14. avtorsko klop Spomin v mariborski Zgodbi o klopeh in ljudeh, o priložnostih in vrednostih Maribora, megalomanstvu, vizionarstvu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nande Korpnik: "Glede na dosedanjo zgodovino Maribora je samo vprašanje časa, kdaj se bo speči velikan spet zbudil."
Andrej Petelinsek

Zgodbe o klopeh in ljudeh v Mariboru si tako dinamično sledijo, da so medtem, ko smo se z avtoricami 14. klopi Spomin ob nekdanji mariborski kaznilnici in njihovim mentorjem, arhitektom Nandetom Korpnikom, pogovarjali o projektu, odkrili že petnajsto, na desnem nabrežju Drave, akademske kiparke Vesne Čobal Sedmak.
Klop Spomin je zgodba o trpljenju zapornikov, hkrati pa sporoča upanje mladih v drugačno, prijaznejšo prihodnost. Gre za prvo klop, ki so jo zasnovale študentke, in sicer Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo (FGPA) Univerze v Mariboru. Njihov mentor Nande Korpnik je priznani celjski arhitekt, čigar Paviljon za prezentacijo arheologije v Celju je pravkar prejel prestižno nagrado Evropske unije za kulturno dediščino Europa Nostra. Celjan na delu v Mariboru ima do mesta distanco, hkrati pa je z njim ustvarjalno tesno povezan.
Kako ste vstopili v mariborsko Zgodbo o klopeh in ljudeh? Mnogi so do projekta kritični, češ da je premalo premišljen, da delajo umetniki zastonj, da ni poskrbljeno za vzdrževanje ...
"Preveč smo kritični, zmeraj pričakujemo vrhunsko kvaliteto, a tovrstno razmišljanje je napačno. Vsaka civilna iniciativa, ki je iskrena v svojem početju, veliko prispeva k bogatenju mestne kulture. Klop je urbani predmet, ki ima že sam po sebi močno prispodobo; ima uporabno vrednost in hitro lahko postane del našega emotivnega sveta. In v Mariboru imate društvo, ki se s tem ukvarja načrtno. Presežno!
Ko sem videl vse te klopi po Mariboru, od umetniških skulptur do bolj utilitarnih, povednih, tehnično ambicioznih ..., sem z veseljem sprejel vabilo Metke Sitar s fakultete, da organiziram projekt z našimi študenti. Zgodilo se je v okviru predmeta Studio Projekt. Namesto predavanja sem jim predstavil koncept urbane akcije, naredili smo več skupin in izvedli interni natečaj. Po petih urah trdega dela in veliko znoja, saj je šlo ne nazadnje za tekmovanje, so bile predstavitve. Naloge so bile zelo različne in na visoki ravni. Moral sem izbrati samo eno in ta, ki je bila najbolje ocenjena, je imela zelo jasno zgodbo. Bila je smotrno zasnovana in izvedljiva. Prepoznal sem jo kot kompleksno rešitev, ki bi znala uspešno dopolniti zbirko mariborskih klopi. Zbrane so bile Maja Žalik, Tjaša Pauko, Lucija Cvejan in Sara Milič. FGPA je tudi delno sponzorirala izvedbo."

Na 14. klopi Spomin (od leve) podžupanja MOM Helena Kujundžić Lukaček, Tjaša Pauko, Maja Žalik, Nande Korpnik, Sara Milič, Lucija Cvejan in Metka Sitar, predstojnica katedre za ahitekturo
ZOKIL
Nande Korpnik: "Prav je, da postajajo župani bolj samozavestni in hočejo svoj kraj vpisati na zemljevid sodobne arhitekture."
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta