Partljič v javnem pismu Kanglerju: Pa saj nisi pozabil, Franc!

30.10.2018 16:23

"Zagotavljam ti, da me je vsaka 'opustitev' kazenskega pregona zoper tebe samo razveselila. Za nekorektno in prezgodnje sklepanje in morda tudi izrečeno misel o tvoji neprimernosti zaradi ovadb se ti torej iskreno opravičujem. To pa je tudi edina stvar, za katero se ti opravičujem."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tone Partljič

Torej, Franc, opravičujem se. Ne tega, da sem se udeležil vstaj proti tebi, saj sem menil, da tvoje vodenje in vedenje (in premnogega nevedenja) že škodijo mestu. Morda pa sem kdaj tudi rekel (vendar ne javno), da župan, ki ima na svojem kontu na sodiščih le nekaj manj kot dvajset ovadb, ne more biti mariborski župan.
Nekaj teh ovadb je sicer še v procesu, a v večini si bil oproščen suma. Dvomim, da mi boš verjel, a zagotavljam ti, da me je vsaka 'opustitev' kazenskega pregona zoper tebe samo razveselila. Za nekorektno in prezgodnje sklepanje in morda tudi izrečeno misel o tvoji neprimernosti zaradi ovadb – se ti torej iskreno opravičujem. To pa je tudi edina stvar, za katero se ti in bralcem opravičujem. In se s tem seveda ne opredeljujem ne za tebe in tudi za nikogar drugega. Opravičujem se torej še za to, če bi morda ti ali bralci menili, da sem zaradi opravičila postal kak tvoj politični simpatizer. To pa bi bilo napačno sklepanje. Resnica je nasprotna, četudi najbrž veš, da nisem kak tvoj sovražnik.

Utemeljitev:

Tudi sam pa se moram spraševati, kaj je s kriminalističnim ovajanjem, dokazovanjem in sojenjem v našem pravosodju, ki bi ne smelo biti ne desno in ne levo. Seveda ne le v tvojem primeru. (S tem, da imam vtis, da je kljub nasprotnim glasnim trditvam in tudi kakšnemu nasprotnemu "primeru" naše sodstvo vseeno precej desno, o čemer me nekako prepričujeta vsaj nekdanja vrhovna tožilca Jože Drobnič in Brezigarjeva, ki sta vendar desničarja in sta gotovo zapustila sledove v pravosodju. Kako ovaja, preiskuje in kako sodi ali opušča in zastara?

Vesel sem, da nisi kazensko odgovoren za obtožbe, to pa seveda ne pomeni, da si v moralno in človeško »čist«.

Kajti ne glede na opustitve ovadb je seveda res, da si podelil občinsko stanovanje po simpatiji in lagal, da je dobitnica članica dobrodelnih organizacij, da si sporno zaposloval tudi gospo iz svoje stranke, ki je diplomirala in izpolnila pogoje isti dan, ko je bila sprejeta; spomnim se tvojega prvega šoferja, ki naju je s podžupanom peljal v Nemčijo, ki je delo opravil neprofesionalno, saj je ob vrnitvi prosil podžupana Verliča, naj on vozi namesto njega, ker je preutrujen. Kot argument, kako da je zaposlen kot šofer na občini, pa je navedel tvoj izbor in vodenje mladinske sekcije SLS v Dupleku.

Pa saj imaš sam težave z diplomo na Dobi, ki so jo razveljavili; v javnih nastopih si tako mučil tebi tako sveto slovenščino, da so zbrali celo zbirko kanglerizmov, kot argument nevednosti v javnih nastopih ali za Maribor vseeno preveč obarvano z dupleško govorico, od koder anekdotično izhaja tudi legendarni »gotof si«, s katerim si sam odpravljal svoje nasprotnike, in izpoved, da si s »srcom« za Maribor. V univerzitetnem mestu je to moteče.

Tudi o pozitivnih dejanjih, ki si jih storil (priznam, da tudi na področju kulture!), govoriš na skrajno samovšečen in avtoritaren način. Tudi na zadnjem gostovanju v Odmevih skupaj s sedanjim si kar naprej ponavljal: »Mariborčani dobro vejo, kaj sem jaz naredo…!«

Ves čas »jas jas jas sem to naredo«, kot da si bil občina samo ti in kot da si dajal svoj denar, ki si ga očitno zaslužil s svojo kmetijo … Pa saj nisi pozabil, da so te ti Mariborčani, ki, kot praviš, tako dobro poznajo »tvoje velike zasluge«, pognali z občine.

Bivši in vstajniški župan: Franc Kangler in Andrej Fištravec sta med osemnajstimi mariborskimi županskimi kandidati letos. Fotografija je s prvega Večerovega predvolilnega soočenja kandidatov pred dnevi.    
Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta