Andrea Pompilio: ‘čudežni deček’ italijanske mode

Kaja Komar
04.04.2022 11:47

Italijanski modni oblikovalec Andrea Pompilio s svojimi nekonvencionalnimi kolekcijami že od nekdaj velja za modnega enfant terrible, zato so ga k sodelovanju povabile že številne moške znamke, ki so želele svojo zakoreninjeno klasiko osvežiti in prilagoditi sodobnemu moškemu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrea Pompilio
Arhiv Oblikovalca

Avtorica: Kaja Komar, foto: Harmont & Blaine, Aleš Čakš

Letos je v sodelovanju z italijansko modno znamko Harmont & Blaine iz Neaplja pripravil novo kolekcijo z jasnim sporočilom – spet smo svobodni (libertà riconquistata).

Za modo sta ga navdušila dedka

Ženska kolekcija pomlad-poletje 2022
Arhiv Oblikovalca

Pompilio se je rodil leta 1973 v manjšem obmorskem mestu Pesaro, blizu Riminija. Odraščal je v kreativni družini; oče je bil arhitekt, mati slikarka. Čeprav je bila babica lastnica več modnih butikov v Pesaru, naj bi ga za modo navdušila dedka. Eden je bil najbolj modno oblečen gospod v Pesaru, drugi, vojaški poveljnik, pa ga je vsak dan očaral, oblečen v brezhibni uniformi z zlatimi gumbi. Vojaški slog lahko še danes prepoznamo v nekaterih njegovih kreacijah. Ko je bil Pompilio star osem let in je bil na obisku v butiku svoje babice, ga je ta vprašala, kaj bi rad postal. Čeprav še otrok, je kot iz topa ustrelil: »Modni oblikovalec bom.« In tako je tudi bilo.

Po končanem študiju mode na Umetniškem inštitutu v Pesaru in magisteriju iz modnega oblikovanja na Inštitutu Marangoni je začel sodelovati z največjimi imeni v modi. Učil se je pri Calvinu Kleinu v New Yorku, Pradi v Milanu in Yvesu Saint Laurentu v Parizu. Leta 2010 je ustanovil svojo znamko Andrea Pompilio - AP in predstavil prvo kolekcijo jesen-zima 2010/11. Navdušil je strokovno javnost, bil povabljen na pomembni sejem mode v Firencah – Pitti Imagini Uomo in zmagal na tekmovanju modnih upov Who’s on Next, ki ga vsako leto organizira Vogue Italia. Leta 2013 je z japonskim proizvajalcem športnih copat Onitsuka Tiger ustvaril posebno kolekcijo superg Onitsuka Tiger x Andrea Pompilio.

Kriv za revolucijo v Canaliju

Moška kolekcija pomlad-poletje 2022
Arhiv Oblikovalca

Istega leta se je prvič predstavil na tednu moške mode v Milanu, leto pozneje pa kot povabljeni oblikovalec pripravil prvo kolekcijo za znamko Canali. Modni poznavalci pravijo, da je v dvoletnem sodelovanju in z le nekaj kolekcijami spremenil DNK znamke. Canali je namreč blagovna znamka, prepoznana po svojih klasičnih krojih izjemne elegance, z veliko pozornosti do detajlov. A družinsko podjetje se je odločilo za Pompilia in ga povabilo k sodelovanju, ker so znamko želeli približati tudi mlajšim moškim, starim okoli 30 let. Prepričani so bili, da bo s svojo nekonvencionalnostjo, inovativnostjo, predvsem pa bolj sodobnimi kroji, materiali in barvami prepričal tudi mlade. Sodelovanje je bilo dobro sprejeto tako med kupci kot tudi modnimi poznavalci.

A Pompilio ni revolucionar le v modnih kosih, bil je med prvimi italijanskimi oblikovalci, ki je svoja oblačila namesto na modni pisti predstavil v studiu, kamor je povabil izbrane novinarje, urednike, kupce in jim v živo povedal vse, kar jih je zanimalo o oblekah. Kose so temeljito pogledali, se jih dotaknili, fotografirali, se pogovorili o vsakemu detajlu in dogovorili za naslednje sodelovanje oziroma nakup. Razlog za tako odločitev je bila, kot pravi oblikovalec, želja po večji intimnosti. »Moda postaja preveč instantna, vse gre tako hitro in to mi ni več všeč. Več mesecev garamo za šest minut na modni reviji. In vsi smo tako pod stresom, da se takrat z nikomer ne moreš v miru pogovoriti,« je Pompilio povedal za Vogue leta 2016. Prepričan je, da na modnih revijah ljudje nimajo pravega stika z oblačili, ne vidijo, kakšen je material in kako so sešita, niti ne dobijo pravega vtisa o kolekciji.

K prestižnemu jazbečarju

Slog italijanskega oblikovalca je težko označiti, tudi sam zase pravi, da želi v svojem ustvarjanju ostati karseda svoboden. Pravi, da je njegov ustvarjalni svet kot »talilni lonec« različnih vplivov, od arhitekture, zgodovine moške mode, pa vse do barvitih filmov hongkonškega režiserja Wong Kar Waija. Lani je začel sodelovati z italijansko modno znamko Harmont & Blaine iz Neaplja, ki izstopa po drzni uporabi živahnih barv in svojemu logotipu – jazbečarju, ki odraža filozofijo in vrednote podjetja. Jazbečar je inteligenten pes, ki ima izredno izostren vonj, zato je odličen lovski pes. Tudi v družinskem podjetju Harmont & Blaine verjamejo, da je pogosto najbolje slediti svojemu »nosu« v lovu za novimi idejami. In tako so »zavohali« tudi Andrea Pompilia, ki je za pomlad-poletje 2022 oblikoval kapsulno kolekcijo, s katero želi predramiti zaspani pokoronski modni svet in nas spomniti, da smo (spet) svobodni. Nenavadne kombinacije črt in radostnih barv subtilno poudarjajo stilsko vizijo modnega oblikovalca. Kosi so drzni, nepredvidljivi, inovativni, a modni in nosljivi, še posebej, če jih prilagodite svoji garderobi. Barve so močne, a umirjene, v različnih rumenih, rjavih, zelenih in modrih odtenkih. Pompilio je klasične linije določil na novo, oblačila so prevelika ali pa razrezana, vnovič sestavljena in sešita nazaj v povsem unikaten kos. Tudi pri materialih preseneča z nepričakovano kombinacijo mehke in grobe tkanine. Oblačilom poslovne mode pa je dodal športne kose za mlajšo generacijo, da bi poudaril rdečo nit kolekcije – svobodo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta