Interneta in iger

Miran Varga Miran Varga
14.12.2022 12:38

Ko igre oživijo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odyssey Ark
Arhiv proizvajalca

Samsungovi inženirji so znova ukrivili zaslon. A ta je nekaj posebnega. Hibrid med televizorjem in računalniškim monitorjem, poimenovan Odyssey Ark, predstavlja nov mejnik na področju igranja iger. Njegova diagonala je daleč od tistih, s katerimi se hvalijo ukrivljeni monitorji, saj meri kar 55 palcev (138 cm), krivina pa znaša 1000R. Za tiste, ki jim te številke ne povedo veliko, pa tale opis: zaslon se zaradi izjemne ukrivljenosti »ovije« okoli uporabnikovega vidnega polja in zapolni njegov periferni vid. Izkušnjo še bolj poudari način, poimenovan Cockpit Mode, ki uporabnika v ustreznih igrah lahko skorajda preslika v kabino dirkalnika. Čeprav je prvenstveno namenjen igričarjem, Odyssey Ark, ki uporablja tehnologijo Samsung Quantum Matrix z diodami Quantum Mini LED, postreže z izjemno kontrastno in barvno realistično sliko, torej mu bodo prikimali tudi filmofili, ki se bodo »slinili« nad vsebinami v ločljivosti 4K. Za piko na i ga lahko uporabite tudi kot pisarniški monitor, njegov podstavek omogoča celo vrtenje/zasuk zaslona v pokončni položaj – s čimer postane spremljanje vsebin na spletnih straneh ali dokumentih povsem prijetno opravilo.

www.samsung.si

Cena: 2.999€

Brezžično razkošje

V času, ko se po domovih (in pisarnah) kopičijo pametne naprave, ki za svoje delovanje potrebujejo internetno povezljivost, je vloga »škatle«, ki zagotavlja povezave – sploh brezžične – toliko večja. Že res, da se veliko ljudi preprosto zadovolji ali pa sprijazni z brezžičnimi zmogljivostmi in omejitvami, ki jih prinaša operaterjeva »škatla«, toda obstajajo tudi uporabniki, ki ne želijo prisegati na tovrstne kompromise. To so predvsem igričarji, saj igranje iger prek spleta zahteva visoko odzivnost – slaba povezava lahko odloči zmagovalca ali poraženca. In kateri je najbolj zmogljiv brezžični usmerjevalnik pod soncem? Eden izmed kandidatov za ta naziv je vsekakor zastavonoša med usmerjevalniki podjetja ASUS, igričarski model ROG Rapture GT-AXE16000. Pri njem so si inženirji resnično dali duška in vgradili vse najboljše, kar so imeli pri roki. Je tudi prvi usmerjevalnik, ki podpira kar štiri frekvenčne pasove (večina usmerjevalnikov le enega ali dva), nanj pa se lahko poveže do nekaj sto naprav, ki jih z brezžičnim signalom zalaga kar osem prav nič sramežljivih anten. Usmerjevalnik že podpira najnovejši standard WiFi 6E ter 6 GHz frekvenčni pas, kjer lahko napravam, ki govorijo ta jezik, podatke dostavlja s hitrostmi do kar 4.804 Mbps! Nič manj impresiven ni žični del naprave, če ga sploh potrebujete – opremljen je namreč s kar 10-gigabitnimi priključki in pripravljen na hitrosti, ki jim bomo verjetno priča šele ob koncu desetletja.

www.asus.si

Cena: 649€

ROG Rapture GT-AXE16000
Arhiv proizvajalca
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.