Japonska hibridna moda

Miran Varga Miran Varga
24.10.2022 12:53

Popolna elektrifikacija prometa se ne zgodi čez noč. Zelo posrečena vmesna stopnica do elektromobilnosti so hibridna vozila, kjer svoj posel obvladajo japonski proizvajalci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv proizvajalca

Politiki so večji populisti kot pa praktiki. Papir vsekakor prenese marsikaj, tudi napovedi številnih evropskih držav, da bo nova vozila v naslednjem desetletju poganjala le še elektrika. Elektrifikacija potniškega, niti kateregakoli drugega prometa seveda ni mogoča čez noč. Se pa avtomobilska industrija nanjo pospešeno pripravlja. Kako torej izvesti prehod z vozil s pogonom na motorje z notranjim zgorevanjem fosilnih goriv na vozila, ki jih žene elektrika, ki poganja elektromotor?

Na kratko: s hibridi. Hibridna vozila so vozila, ki za pogon uporabljajo dva ali več različnih virov energije. To kombinacijo danes najpogosteje zastopata bencin in elektrika. Razvoj hibridnih tehnologij v svetu avtomobilskih pogonov je ustvaril kar pet vrst hibridov. Aktivni hibridni pogoni so tisti, ki jih ima v mislih večina ljudi, ko beseda nanese na hibridno vozilo. Predstavljajo kombinacijo motorja z notranjim izgorevanjem in elektromotorja, pri čemer sta na pogonsko gred lahko povezana vzporedno ali zaporedno. Vozilo, opremljeno s samopolnilnim hibridnim pogonom, se lahko na krajše razdalje in ob manjših obremenitvah spremeni v čistokrvno električno vozilo, dokler ima na voljo zalogo električne energije. Elektromotor ob zaviranju prevzame še vlogo alternatorja in s pretvorbo kinetične energije v električno polni baterijo.

Kdo obvlada proizvodnjo samopolnilnih hibridov? Japonski proizvajalci vozil – Honda in Toyota se vsaka na svoj način in obe zelo uspešno lotevata izziva, kako najmanj invazivno za uporabnika poskrbeti za vožnjo s čim nižjo porabo goriva.

Honda HR-V

Honda HR-V z letnico 2022 je med japonskimi vozili, posebej novodobnimi SUV-ji, vsekakor lepotica. Preproste in čiste linije ji dajejo drzen videz. Je karizmatična, saj združuje samozavestno držo »športno uporabnega vozila« in eleganco kupeja, s čimer v prometu in na parkirišču pritegne poglede.

Digitalizacija potniške kabine je odlično uspela.
Arhiv proizvajalca

Kako pa se pelje? Precej suvereno, podvozje je več kot kos 1,5-litrskemu bencinskemu in kar 96-kilovatnemu električnemu motorju, ki skrbita, da lahko po potrebi nova Honda HR-V hitro nabira hitrost. In ker se njune zmogljivosti na prednji kolesi prenašajo preko brezstopenjskega e-CVT menjalnika, so odločnejši pritiski na pedal plina pospremljeni tudi z nekaj višjim hrupom. Sicer pa velja, da je med vsakdanjo vožnjo novi HR-V izjemno prijeten avtomobil. Povišan položaj voznika postavlja pogled nad pokrov motorja in s tem zagotavlja odlično vidljivost v vse smeri. Pogled na številke, ki opisujejo zunanje mere, da vedeti, da je to zelo okreten avtomobil, ki v notranjosti razvaja z izjemno prostornostjo, prilagodljivostjo in občutno kakovostjo izdelave.

Največji adut Honde HR-V so vsekakor "magični sedeži" v zadnji vrsti.
Arhiv proizvajalca

Posebnost zadnje klopi so t. i. magični sedeži, ki se zložijo v pokončen položaj, za prednjima sedežema tako nastane velik prostor za prevoz kolesa, smuči, celo surfa ali dveh. Ob 434 dolžinskih centimetrih je jasno, da prtljažnik ni največji, je pa uporaben. Še največji minus v očeh potencialnih kupcev je ta, da inženirji niso predvideli možnosti vleke prikolice.

Arhiv proizvajalca

Toyota Corolla Cross

Prva Corolla v različici športnega terenca (SUV) ponuja novo doživetje najbolje prodajanega avtomobila na svetu. Po velikosti se namreč uvršča ravno med modno odštekanega urbanega terenca CH-R in po potrebi čistokrvnega terenca RAV4. Predstavljajte si torej avtomobil, ki je mešanica prostornega in visokega športnega terenca, a bistveno mehkejših linij, ki ga pod določenimi koti naredijo celo atraktivnega. Velika stekla ter veliko prostora za glavo in noge zagotavljajo enostaven dostop in udobje, medtem ko deljivi sedeži zagotavljajo dobrodošlo prilagodljivost pri vsakodnevnem – predvsem družinskem – življenju ali aktivnih pobegih v naravo.

Arhiv proizvajalca

Corolla Cross, ki je šele letošnjo jesen zapeljala v Evropo, je na nekaterih azijskih trgih naprodaj že dve leti, zato je dodobra preizkušen avtomobil. Razveseljuje kombinacija najsodobnejšega hibridnega sistema in naprednih varnostnih tehnologij. Opremljen z dvolitrskim atmosferskim bencinarjem in elektromotorjem razvije sistemsko moč kar 199 konj, a vseeno ni »izstrelek«. Vendarle gre za »čistokrvni hibrid«, ki daje učinkovitosti prednost pred dinamičnostjo. Slednjo namreč brezstopenjski menjalnik e-CVT pospremi z nekaj več motornega trušča – npr. ob odločnem vključevanju na avtocesto ali prehitevanju. Sicer pa je Corolla Cross zelo uglajeno in tiho vozilo. Podobno kot Honda HRV-V skrbi predvsem za nizko porabo goriva – obe vozili lahko brez večjih posebnosti vozimo s porabo 5 l/100 km (varčneži celo še manj) – in brezemisijsko vožnjo brez potrebe po priklopu na vtičnico, v mestnem prometu lahko kar do 90 odstotkov (v teoriji, v praksi pa vsaj polovico) razdalj premaga na v bateriji shranjeno elektriko. Za piko na i si lahko ta Toyotin model omislimo tudi s pogonom na vsa štiri kolesa in višjo oddaljenost od tal izkoristimo za kakšno avanturo tja, kamor nam večina ne bo mogla slediti.

Toyota Corolla Cross je eden redkih novodobnih križancev, ki ob hibridni zasnovi ponuja tudi štirikolesni pogon. Prtljažnik zato ne trpi pretirano.
Arhiv proizvajalca

Oba japonska »SUV-jčka« velja pohvaliti še za temeljito prenovo digitalnih merilnikov in info-zabavnega sistema, ki sta zdaj veliko bolj po okusu evropskega potrošnika. Velik plus je tudi serijska vgradnja številnih varnostnih sistemov in pomočnikov pri vožnji, ki jih je treba pri številnih drugih proizvajalcih obkljukati na seznamu doplačil.

Arhiv proizvajalca
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta