København za vsak okus

Manja Kovačič
14.12.2022 12:36

Ljubitelji pravljic, monarhije ali anarhije, rokokoja ali modernega danskega dizajna, »zelenega« načina življenja in piva, v danski prestolnici bodo prav vsi prišli na svoj račun.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Wonderful Copenhagen

København je mesto, ki postreže s pravo mešanico klasične romantike in sodobne (pre)drznosti.

Danci so med prvimi na svetu po turističnih potovanjih v tujino (glede na delež prebivalstva), a tudi njihova država je izjemno zanimiva turistična destinacija. Okoljsko ozaveščeni Københavnčani po svoji prestolnici najraje manevrirajo s kolesi in čeprav ima mesto urejeno prometno omrežje, si ga je tudi kot turist najlažje ogledati kar s kolesom. In to ne glede na letni čas. Danci kolesarijo vse dni v letu, v dežju in snegu, na kolo sedejo celo navkljub občasnim svarilom, da je kolesarjenje odsvetovano zaradi premočnega vetra. Pri ogledu mesta s kolesom velja poznati nekaj pravil – Danci vas bodo grdo gledali, če ne boste z rokami nakazali smeri ob zavijanju oziroma z dvignjeno dlanjo naznanili, da se boste zaustavili.

Romantični Tivoli

Leta 1843 ustanovljeni vrtovi Tivoli so vedno polni veselih otrok, zasanjanih parov in turistov z vseh vetrov. Pogosto sta ga obiskala pravljičar Hans Christian Andersen in slavni Walt Disney, ki je tukaj dobil navdih za svoj Disney World. Tivoli je pravzaprav zabaviščni park, ki se ponaša z eksotično arhitekturo, zgodovinskimi stavbami in bujnimi vrtovi. Najstarejša in najbolj priljubljena vožnja v Tivoliju je leseni tobogan iz leta 1914, eden sedmih toboganov na svetu, ki imajo na vsakem vlaku zavirača. Kdo ali kaj je zavirač? To je človek, ki zaustavi vlak smrti.

Wonderful Copenhagen

V prazničnem času je v Tivoliju božični sejem z več kot 60 stojnicami, ki se šibijo pod težo božičnih okraskov, prigrizkov, sladkarij ali toplih napitkov. Za pravljično vzdušje pa poskrbi 70.000 božičnih kroglic, več kot tisoč božičnih drevesc in nešteto bleščečih lučk.

Mestno smučišče

Na jugovzhodu mesta je nedavno zrasel hrib, t. i. CopenHill, in na njem smučišče. K inovacijam usmerjeni in okoljsko naravnani Danci so obrat za pridelavo energije iz odpadkov spremenili v futuristično smučarsko letovišče s pogledom na morje. Označili so ga za odličen primer hedonistične trajnosti – okolju prijazna rešitev, ki poskrbi za zabavo in rekreacijo. Poleg smučanja – tako poleti kot pozimi – ponuja še pohodništvo in plezanje po najvišji plezalni steni na svetu, visoki 85 metrov. Po smučanju pa se lahko sprostite v après ski baru. Poletni večeri so namenjeni različnim glasbenim dogodkom.

In tudi če niste adrenalinsko razpoloženi, se zaradi čudovitih razgledov na mesto in morje vzpon splača.

Wonderful Copenhagen

Mesto v mestu – Christiania

København v sebi skriva še eno posebnost. »Svobodno mesto« (Fristaden) Christiania je bilo sprva označeno za družbeni eksperiment, danes pa ima okoli tisoč prebivalcev in čisto poseben status. Osnovni princip je zavračanje zasebnega lastništva in tržne ekonomije, prednost pa daje kolektivnim pravicam. Nastanek mesta sega v začetek sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je v Københavnu primanjkovalo cenovno dostopnih stanovanj in mnogi mladi Danci so – pod vtisom grozovitih posnetkov vojne v Vietnamu – sanjali o utopičnem življenju brez konfliktov. Našli so pot do stare vojašnice v središču mesta, ki jo je obdajalo bujno zelenje, jezero in kanali pa so jo ločevali od preostalega dela mesta. Rodila se je samoupravna in samozadostna skupnost naseljencev, ki je postala sinonim za hipijevsko gibanje, kolektivizem in anarhijo.

Wonderful Copenhagen

Mestece je barvito, stavbe so okrašene, pobarvane in polne grafitov. Tu najdemo tudi templje različnih verstev, lokale, koncertna prizorišča in t. i. Pusher street, kjer je konoplja še vedno v uporabi in prodaji, čeprav je v državi prepovedana. Hiše ob jezeru so zgradili prebivalci sami, gre za t. i. »arhitekturo brez arhitektov«, s poudarkom na trajnosti in ekologiji. Kdo živi tukaj? V nasprotju s prepričanjem mnogih, svojih hišk v Christianiji niso zgradili le hipiji in preprodajalci marihuane, ampak tudi univerzitetni profesorji, direktorji, filozofi in priznani umetniki. To uporniško mesto je vsekakor vredno obiska, a fotoaparat raje pustite doma, saj je fotografiranje na mnogih mestih prepovedano.

Wonderful Copenhagen
Wonderful Copenhagen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.