Kri britanske kraljice Viktorije in igralca Richarda Burtona

Kaja Komar
24.03.2023 09:37

»Če nas zbodeš z iglo, a ne krvavimo? Če nas zastrupiš, a ne umremo?« je v intervjuju leta 1964 valižanski igralec Richard Burton recitiral Shylocka iz Shakespearove komedije Beneški trgovec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Richard Burton in Elizabeth Taylor
Shutterstock

V intervjuju je povedal, da se že celo življenje bori z blago obliko hemofilije in da sta z ženo, še eno filmsko ikono Elizabeth Taylor, ustanovila Sklad Richarda Burtona za hemofilijo, da bi pomagala pri iskanju zdravila za neozdravljivo dedno bolezen.

Krvavičniki že od 2. stoletja

V 70. letih prejšnjega stoletja so hemofilijo zdravili le bolnišnično s transfuzijo, šele kasneje so prišli koncentrati faktorjev strjevanja krvi in druga zdravila. A podedovano motnjo v strjevanju krvi so poznali že v 2. stoletju. V Mišni, prvemu delu Talmuda, je zapisano, da so jo poznali rabini, judovski misleci, poleg tega je veljalo, da fantka ni bilo treba obrezati, če sta njegova starejša brata že umrla zaradi hude krvavitve pri postopku. V 10. stoletju je arabski zdravnik Abulcasis oziroma Abu Al Qasim Al Zahrawi prvi znanstveno opisal družine, v katerih so moški umrli zaradi krvavitve po poškodbi, ki je niso mogli ustaviti.

Najbolj odmeven je bil strokovni članek iz leta 1803, ki ga je objavil John Conrad Otto, zdravnik iz Philadelphie. V članku je zapisal, da hemoragična motnja strjevanja krvi prizadene predvsem moške in se pojavlja v nekaterih družinah. Bolezen je izsledil vse do ženske prednice, ki je leta 1720 živela v New Hampshiru. S člankom pa je v medicinsko literaturo vpeljal ljudski izraz »bleeder« (krvavičnik).

Sicer pa je bil izraz hemofilija prvič zapisan leta 1828 v doktorski disertaciji študenta Friedricha Hopffa, ki je besedo prevzel od svojega mentorja dr. Johanna Lukasa Schonleina v Wiirzburgu. Prvotno ime hemorafilija je nato zamenjala skrajšana oblika - hemofilija.

Skoraj sto let kasneje, leta 1926, je finski zdravnik Erik von Willebrand v članku opisal tako imenovano »psevdohemofilijo«, motnjo strjevanja krvi, ki prizadene moške in ženske. Kasneje so jo poimenovali von Willebrandova bolezen (VWD) in šele čez trideset let so švedski ugotovili, da VWD povzročajo nizke ravni ali pomanjkljiv t.i. von Willebrandov faktor.

Arthur J. Patek in Richard P. Stetson sta leta 1936 v bostonskemu laboratoriju dokazala, da gre za napako v strjevanju v plazmi v povezavi določenimi globulini (okrogle beljakovinske molekule v krvi). Desetletje kasneje pa je dr. Alfredo Pavlovsky, zdravnik v Buenos Airesu v Argentini, v svojem laboratoriju ločil dve vrsti hemofilije – A in B. Pri hemofiliji A, ki je skoraj petkrat pogostejša, ima bolnik odsotno ali znižano aktivnost strjevalnega faktorja VIII, pri hemofiliji B pa faktorja IX.

Od sveže krvi svoje družine do genske terapije

Ker v začetku 20. stoletja še niso znali shranjevati krvi, so hemofiliki s transfuzijo običajno prejeli svežo kri drugega družinskega člana. Pričakovana življenjska doba hemofilika je bila takrat le okoli 13 let. Šele v poznih 50. letih prejšnjega stoletja se je za transfuzijo začela uporabljati sveže zamrznjena plazma. A ker je vsaka vrečka plazme vsebovala zelo malo potrebnega faktorja strjevanja krvi, so morali bolniki prejeti ogromne količine in zato zelo dolgo časa ostajati v bolnišnici. Mnogi otroci so imeli hude krvavitve v sklepih, krvavitev v lobanjski votlini pa je bila usodna. Tudi takrat pričakovana življenjska doba osebe s hudo hemofilijo ni bila visoka, dočakali so največ 20 let, zato se je tudi bolezen uvrščala na področje pediatrične hematologije. 

Največji preboj v zdravljenju je bil leta 1964, ko je dr. Judith Graham Pool, raziskovalka na univerzi Stanford, odkrila krioprecipitat, koncentriran pripravek za zdravljenje hemofilikov, ki je imel veliko večjo količino faktorja VIII v manjšem volumnu. V 70. letih prejšnjega stoletja se je vendarle začelo ambulantno zdravljenje oseb s hemofilijo, nadzorovano samozdravljenje na domu pa dobrih deset let kasneje. Takrat so že bili na voljo liofilizirani koncentrati v prahu, ki so vsebovali faktor VIII in IX. Koncentrati faktorjev so precej spremenili zdravljenje hemofilije, saj so jih lahko bolniki shranili doma in si s tem omogočili pravočasno samozdravljenje. Konec 20. stoletja so prišli še prvi izdelki z rekombinantnimi faktorji, ki niso bili narejeni iz plazme. Začela se je uveljavljati profilaksa, režim preventivnega zdravljenja, ki jo otroci s hemofilijo prejemali dva do trikrat na teden. Zaradi redne profilakse ima danes večina teh otrok manj bolečin in ortopedskih poškodb, povezanih s spontanimi krvavitvami, so veliko bolj aktivni in živijo karseda normalno otroštvo.

A znanost ne počiva in z novimi oblikami zdravljenja hemofilije si prizadeva izboljšati kakovost življenja oseb. V uporabi so že rekombinantni faktorji s podaljšanim razpolovnim časom delovanja in monoklonska protitelesa, ki jih ni več treba aplicirati v žilo, pač pa v podkožje na vsakih nekaj tednov. Številne raziskave potekajo na področju genskega zdravljenja, saj bi lahko z enkratno infuzijo rekombinantnega adenovirusnega vektorja, ki vsebuje gen za manjkajoči faktor, dosegli dolgotrajnejše povečevanje ravni faktorjev do normalne koncentracije.

Shutterstock
Kraljica Viktorija v prvih letih vladanja
Shutterstock
Rasputin, ljubljenec ruske cesarice, obkrožen z oboževalkami1911. Njegova sposobnost, da je lajšal težave carjeviča Alekseja zaradi hemofilije, mu je omogočila, da je postal vplivna oseba na ruskem dvoru.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.