Nagrade in novi projekti Ane Roš

Kaja Komar
14.12.2022 12:37

»Kuhanje je kot ljubezen: treba se mu je v celoti predati, ali pa sploh ne," je nekoč dejala Julia Child, ki je dolga leta veljala za najboljšo, predvsem pa najbolj priljubljeno kuharico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ana Roš
Hiša Franko

Danes na vrhu lestvic najboljših kraljujeta Kolumbijka Leonor Espinosa in Slovenka Ana Roš.

Letošnje leto je za chefinjo prelomno. Svoje znanje je pripeljala v prestolnico, odprla pekarno in butično trgovino, naslednje leto se bo pridružil še bistro. Njeni meniji bodo v novem kompleksu Petram Resort & Residences v Savudriji, čez tri leta pa tudi v novem petzvezdičnem hotelu v Trstu.

Ponosna na vsako nagrado

Najbolj znano slovensko chefinjo, ki se lahko pohvali s kar dvema Michelinovima zvezdicama, so na letošnjem izboru najboljših kuharjev Best Chef Awards v Madridu uvrstili med najboljših deset. Kot najvišje uvrščena ženska je prejela še posebno nagrado za njen prvinski odnos do sestavin in okolja, v katerem ustvarja. Prejšnji mesec je na akademskem mednarodnem kongresu v Barceloni prejela še nagrado sferic, ki jo podeljujejo vizionarjem na področju kulinarike. In tako se je Roševa ponovno znašla v družbi velikih chefov, kot so Dabiz Muñoz, Rene Redzepi, Joan Roca in Massimo Bottura. 

Pekarna Ana za Natašo

Gurmani chefinjo poznamo že od 2002, ko je prevzela vajeti v kuhinji Hiše Franko, ostali pa po izdelkih, ki so za trgovinsko verigo nastali po njenih receptih. Ko se je v začetku oktobra na Slovenski cesti v Ljubljani, le nekaj korakov od glavne pošte, odprla butična Pekarna Ana, so se pred njo vile dolge vrste. Za pekarno je bila glavni krivec pravzaprav pekovka Nataša Đurić, ki je hotela zapustiti Hišo Franko. Mojstrica peke z drožmi je tako postala vodja pekarne, slaščičar Anže Kranjec pa njena desna roka. Majhna ekipa vsak dan ustvari ogromno omamno dišečih mojstrovin, tu so rogljiči, čokoladni žepki, jabolčni »cruffini« (hibrid med mafinom in rogljičem, po okusu pa zmes vsega najboljšega: mafinov, rogljičev, jabolčnega zavitka in cimetovih rolic), cimetove rolice z marelicami in orehi, kardamomove rolice s slivami in limonino glazuro … Pa seveda takšne in drugačne vrste kruha, ki jih gnetejo pred kupci.

Butična trgovina
Hiša Franko

Benedetti Life x Ana Roš – modni dodatki za dom

Kruh iz Pekarne Ana lahko kupite tudi v butični trgovini na ljubljanski pokriti tržnici, kjer prodajajo vseh šestdeset izdelkov, ki so nastali v sodelovanju Roševe s trgovsko verigo. Za modne navdušence, ki sledijo trajnostnim načelom, je tu kolekcija dodatkov za dom Benedetti Life x Ana Roš – tiskani ekološki cvetlični prtiček, ekološki prt, komplet prtičkov, dežnik, majica, vodoodporen plašč za vsak dan ... Motiv potiska so cvetlice in živali, ki sta jih chefinja in modna oblikovalka Matea Benedetti opazili na travnikih okoli Kobarida in bližnjih gozdovih.

Izjemni okusi v Knafljevem prehodu

Ko se je v ljubljanski Veleblagovnici Nama odprl oddelek, kjer ponujajo pripravljene jedi chefinje, se je Roševa pošalila: »Gradim si svojo sosesko. Čez cesto je moja pekarna, malo naprej, v Knafljevem prehodu, se bo naslednje leto odprl še bistro, kjer bom spet sama sebi soseda.« Bistro v prvemu nadstropju Hotela As bo namenjen za t. i. all day dining oziroma bo nudil obede od zajtrka do večerje. »Vse projekte povezuje moja filozofija. To je filozofija lokalnega, sezonskega, trajnostnega in sledljivega,« nam zaupa Roševa. »To bodo prostori, v katere bo lahko vstopil kdorkoli, študent ali minister, poslovnež na sestanku ali dve prijateljici, ki si želita klepeta ob okusnih jedeh. Uporabili bomo tehnike, ki prihajajo z različnih delov sveta, kot to počnemo v Hiši Franko, da ustvarimo nek poseben trenutek. Na meniju bodo krasne omake, pečena in presna zelenjava, ribe, meso, največ jedi bo za na sredino mize, da bo veliko interakcije z rokami, razmišljanja o hrani, predvsem pa izjemni okusi.«

»Young dining« s pogledom na Piranski zaliv

Naslednje leto bodo po receptih Ane Roš kuhali v novo zgrajenem letovišču Petram Resort & Residences v Savudriji. Bodo jedi namenjene zahtevnim gostom? »Kaj je zahteven gost? Zahtevnost se ne meri v denarju, ampak v senzibilnosti do hrane. To je nekdo, ki zna brati med vrsticami, kaj se pravzaprav skuha. Jedi bodo iz istrske zelenjave, sadja, rib in divjačine, torej sestavin, po katerih je Istra znana. Hrana ne bo namenjena petičnežem, ampak vsakomur,« pojasnjuje chefinja. »Bo počitniško obarvana, ker menim, da ko vstopiš v hotel s čudovitim pogledom na Piranski zaliv, Trst in Dolomite, ne moreš razmišljati kot mestni človek, ampak želiš obedovati na bolj svež, lahkoten način. Imam svoj izraz za restavracijo – to ne bo fine dining, ampak young dining. To bo lokal s prijetnim vzdušjem, tudi glasbo, morda dj-jem, in seveda z odlično hrano in pijačo.«

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.