Nakupujte in plačujte, kot da smo leta 2023

Jože Polh
15.03.2023 20:08

Načini nakupovanja in plačevanja se nenehno spreminjajo zaradi novih plačilnih tehnologij, ki se pojavljajo vsako leto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv

Načini nakupovanja in plačevanja se nenehno spreminjajo zaradi novih plačilnih tehnologij, ki se pojavljajo vsako leto. Tradicionalni načini plačevanja (beri: gotovina) sicer ne bodo kmalu izginili, vendar se bodo morali odzvati na želje strank po večji prilagodljivosti in udobju. Preverili smo, kateri trendi bodo že letos zelo verjetno oblikovali sodobne načine plačevanja blaga in storitev.

Brezstična plačila in mobilne denarnice

Že letos naj bi kar 85 odstotkov posameznikov, starih od 16 do 64 let, vsaj kakšno plačilo opravlilo prek pametnih mobilnih telefonov. Še lani je bil ta delež vsega 25 %, torej je jasno, da so mobilna plačila velik »hit«. Po podatkih družbe Juniper Research je porast uporabe mobilnih plačil mogoče pripisati predvsem vse širši razpoložljivosti terminalov POS, ki podpirajo tehnologijo NFC in brezstično plačevanje.

Svojo vlogo pa bodo odigrale tudi mobilne denarnice. Mobilna denarnica je digitalna denarnica, ki shranjuje plačilne in druge podatke na uporabnikovem pametnem telefonu ali tabličnem računalniku, kar uporabniku omogoča izvajanje elektronskih transakcij (kot so plačevanje e-računov, nakupi in pošiljanje denarja) z mobilne naprave. Finančni podatki so shranjeni neposredno v varnem delu naprave (in ne v računalniškem oblaku finančne storitve), kar zagotavlja večjo varnost pred nepooblaščenim dostopom. Mobilne denarnice je v praksi mogoče uporabljati povsod, kjer imamo signal mobilnega telefona, pri tem pa seveda nudijo udobje takojšnjega plačila, ko je mobilna aplikacija ustrezna nastavljena. Najbolj priljubljene mobilne denarnice na svetu so Samsung Pay, Google Pay in Apple Pay, med slovenskimi pa prevladujejo mobilne denarnice domačih bank, kot so DH Denarnik, NLB Pay in mDENARNIC@ Nove KBM ter seveda mBills. Z njimi lahko brez težav opravimo nakupe v trgovinah, na bencinskih servisih itd., praktično povsod tam, kjer so podprte tudi brezstične plačilne kartice.

Kljub stalni rasti brezstičnih plačil se veliko ljudi še vedno ne zaveda možnosti plačevanja z mobilnimi telefoni. Prav t. i. priročnost pa je še vedno gonilna sila pri sprejemanju brezstičnih plačil.
Arhiv

Kupi zdaj, plačaj pozneje

Kupi zdaj in plačaj pozneje (v svetu poznana pod kratico BNPL) je možnost plačila, ki strankam omogoča, da nakup izdelka opravijo takoj in ga tudi tako prejmejo, plačajo pa po obrokih. Podjetja, ki podpirajo plačilni trend BNPL, običajno razdelijo plačilo na enake dele, pri čemer prvi obrok zapade v plačilo ob nakupu na blagajni. Priljubljenost BNPL po svetu strmo narašča, trenutno je na svetu že okoli 360 milijonov uporabnikov storitev BNPL, do leta 2027 pa naj bi se njihovo število še podvojilo na skupno okoli 900 milijonov. Storitve »kupi zdaj, plačaj pozneje« niso priljubljene le v Aziji in ZDA, kot bi pričakovali, temveč tudi v manj razvitih delih sveta, npr. v Afriki in Indiji. Obenem pa finančni strokovnjaki že svarijo pred njihovo pretirano uporabo in izkoriščanjem, saj posamezniki na ta način trošijo preko svojih finančnih zmožnosti, kar dolgoročno vodi v nove stiske in težave.

Čezmejna plačila v realnem času

Čezmejna plačila vključujejo transakcije med strankami, ki se nahajajo v različnih državah. Te se lahko odvijajo med posamezniki, bankami ali podjetji. Ker je svet vse bolj globaliziran, je potreba po učinkovitih in preglednih čezmejnih plačilih vse večja. Priljubljenost čezmejnih plačil v realnem času se je povečala tudi na račun vse večjega obsega elektronskega poslovanja in svetovne trgovine. Posledično je na trgu prisotno vse večje povpraševanje po hitrih in učinkovitih plačilnih metodah, tehnološki napredek pa prinaša ustrezne odgovore in omogoča večjo konkurenco med finančnimi institucijami.

Če se bo rast čezmejnih plačil v realnem času nadaljevala v skladu z napovedmi, bodo imela podjetja in potrošniki dostop do širšega nabora storitev t. i. fintech podjetij. To bo zagotovilo večjo prožnost in udobje na finančnem trgu. Najbolj obetavna inovacija se zato zdi storitev takojšnjega plačila SWIFT gpi (global payment innovation), saj združuje zmogljivosti finančnih omrežji za plačila v realnem času znotraj posameznih držav s sistemom za čezmejna plačila. Ta so lahko enako hitra in enostavna kot domača. Sodelujoče banke, ki uporabljajo storitev SWIFT, lahko čezmejna plačila izvajajo in prejemajo skoraj v realnem času in tudi zunaj običajnega delovnega časa.

Plačila v kriptovalutah

Kaj še prinaša finančna prihodnost? Bržkone tudi možnost plačevanja in prenosa sredstev v kriptovalutah. Na bistveno bolj praktičen način kot ta hip. Kaj sploh so kriptovalute? Gre za šifrirane digitalne valute, ki niso regulirane s strani centralne banke. Kot globalne valute pa omogočajo plačila brez geografskih in bančnih omejitev. Če naj se razširijo v splošni rabi, bodo potrebovale odskočno desko, nekakšno stičišče kripto- in klasičnih valut.

Nekatera podjetja že danes sprejemajo plačila v kriptovalutahv zameno za blago ali storitve. Najbolj priljubljeni kriptovaluti sta Bitcoin in Ethereum, a po svetu jih je na tisoče, »kandidatk« za kripto evre in dolarje pa je vsaj nekaj deset.

Danes lahko plačila v kriptovalutah lahko izvedemo prek različnih kanalov, kot so spletne in mobilne denarnice. Z dozorevanjem panoge kriptovalut gre pričakovati, da bodo globalni regulatorji zagotovili jasnejše smernice o tem, kako jih je treba obravnavati in uporabljati.

Se pa zdi, da prav razvoj kriptovalut razvoj kaže na hiter razvoj koncepta denarja. Medtem ko bo njegova vrednost morda ostala nespremenjena, pa se bodo v prihodnje zelo verjetno spremenili predmeti, ki jih je mogoče z njim kupiti, in načini uporabe. Prihodnost torej prinaša zanimive nove možnosti glede tega, kako bomo plačevali za stvari.

Tudi slovenske mobilne denarnice (in aplikacije) omogočajo brezstično plačevanje, enostavno plačevanje položnic (s fotografiranjem), sklepanje hitrih kreditov in še marsikaj drugega.
NLB
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.