Obdani s stvarmi, ki jih imamo radi

Kaja Komar
19.04.2023 15:32

Dom in stvari v njem so nam v času pandemije začele pomenili veliko več.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Pandemija je spremenila naš odnos do sveta in do naših domov. Če smo se prej domov vračali šele proti večeru, po službi in vseh obveznostih ter doma preživeli le nekatere vikende, smo bili v 2020 prisiljeni ostati v domači pisarni. Dom in stvari v njem so nam začele pomenili veliko več. Vsi, ki so v tem času kupili novo nepremičnino, so jo opremili še toliko bolj skrbno. Drugi so svoja stanovanja (povsem) prenovili, se znebili stare šare ali se obdali s še več kosi pohištva, ki jim je všeč.

KonMari in veselo urejanje stanovanja

Shutterstock

Minilo je skoraj desetletje, odkar je Japonka Marie Kondo s svojo uspešnico Umetnost pospravljanja (The Life Changing Magic of Tidying Up) in minimalizmom navdušila cel svet, še posebej Zahod. Če je kopičenje predmetov predstavljalo status bogastva v kapitalizmu, si minimalizem prizadeva za ponoven razmislek o predmetu kot neki duhovni komponenti ali podaljšku našega življenja. Za vzhodnjake je urejanje stanovanja tudi spoznavanje samega sebe, enako velja za metodo Marie Kondo oziroma KonMari, ki želi korenito vplivati na naše navade in nam pomagati razumeti, kdo smo in kako želimo živeti.

Z metodo ne pospravite le doma, temveč spremenite tudi pogled na svoje imetje, sebe in življenje, pravi njena avtorica. V intervjuju za Forbes je povedala, da je v mladosti verjela, da je cilj pospravljanja, da se znebimo čim več stvari. Zaradi tega je bila v izjemnem stresu in celo omedlela. »Ko sem prišla k zavesti, sem ugotovila, da je pospravljanje tisto, kar želimo obdržati v svojem življenju in ne tisto, kar želimo odstraniti. To je tisto, kar je temelj moje metode: odločitev, da obdržimo tisto, kar vzbuja tokimeku, torej veselje,« razlaga 38-letna Japonka iz Tokia, ki danes živi v Kaliforniji. Kondojeva, ki ima na platformi Instagram več kot štiri milijone sledilcev, strogo loči termina čiščenje in pospravljenje. Zanjo je čiščenje soočenje z umazanijo, pospravljanje pa soočenje s samim seboj in svojo lastnino.

Tako je dom urejen v skladu z vrednotami in cilji posameznika. Urejanje doma ne poteka po prostorih, temveč po kategorijah v točno določenem vrstnem redu: oblačila, knjige, dokumenti, komono (drobnarije) in stvari, na katere smo čustveno navezani, kot so fotografije in spominki. S KonMari boste imeli tisto, kar potrebujete, točno tam, kjer to potrebujete. In seveda dosegli cilj, da vas stvari, ki vas obdajajo, tudi osrečujejo.

»Obožujem nered«

Shutterstock

Nad japonsko gurujko pospravljanja in urejanja doma so navdušeni tudi v Avstraliji. Na spletnem portalu ScienceAlert so metodo analizirali še z znanstvenega vidika. Raziskave namreč kažejo, da urejen dom vodi do večjega optimizma, občutka sreče in zdravega življenjskega sloga. Še več, zaradi bolj urejenega bivanjskega prostora naj bi bili ljudje bolj zbrani in razsodni. Saj, kot pišejo na SienceAlert, red v prostoru vodi do redu v glavi.

Tik pred pandemijo je Marie Kondo dobila svojo serijo na Neflixu (Pospravljanje z Marie Kondo), leta 2021 pa še nadaljevanje Iskrivo veselje z Marie Kondo. Američani obožujejo njene napotke in nasvete, ki jih Kondojeva podaja družinam, da jim pomaga urediti hiše. Čeprav je po rojstvu tretjega otroka sama priznala, da nima več tako zelo urejenega doma kot nekoč. Leta 2019 je njena izjava »obožujem nered« pristala na seznamu desetih najbolj priljubljenih memov v ameriški reviji Time, trgovine z rabljenimi izdelki pa še nikoli niso bile tako založene, saj so ljudje množično preurejali stanovanja in se znebili stvari, ki jih ne osrečujejo.

Nov trend – navlaka do obisti

Ker niso vsi takšni privrženci minimalizma in stroge urejenosti doma, se je hkrati začel vračati tudi povsem nasproten, maksimalističen trend. »Cluttercore« je estetika prostora, ki ga krasijo številni osebni predmeti in okraski, pogosto v eklektičnem slogu in postavljeni tako, da namerno delujejo kontrastno. Vendar, kot pišejo na britanskem BBC, ne gre za klasičen nered v prostoru, temveč je to navlaka v slogu. Sobe so polne stvari, ki so lastniku pomembne in predstavljajo njegove interese, niso tam zgolj zato, da zapolnijo prostor. Ne gre torej za povsem klasičen maksimalističen trend, saj se namerno uporabljajo kontrastne barve, vzorci, teksture, tudi različni slogi.

Shutterstock

Z več kot 83 milijoni ogledov na TikTok-u in 30.000 oznakami na Instagramu je #cluttercore najnovejši trend v oblikovanju. Popularizirala ga je generacija Z, ki si je namesto praznjenja želela polniti prostor s stvarmi, ki jih osrečujejo – tudi če to pomeni, da je soba videti nekoliko natrpana. Po desetletjih, ko so nam govorili, naj uredimo svoje stvari doma, je tukaj končno trend, ki izziva strogost in v ospredje postavlja maksimalizem.

Zdaj so domovi lahko polni knjig, spominkov, umetnin, unikatnih izdelkov z bolšjih sejmov, podedovanih kosov porcelana … Tudi britanski časopis The Guardian se je lotil preučevanja trenda, za katerega je zapisal, da bi lahko navdih dobil kar v seriji o britanski kraljevi družini Krona (The Crown). Jennifer Howard, avtorica knjige Clutter: An Untidy History (Navlaka: Neurejena zgodovina), pravi, da si ljudje ne želimo strogosti, temveč udobja in občutka varnosti. »Tako urejeno stanovanje lahko deluje kot pravi kokon, kot čustvena odeja, v kateri se počutimo varne.« Pri tem pa je treba opomniti, da zanjo nered ali navlaka ne pomenita nepospravljenega stanovanja, temveč eksplozijo živahnih barv, tekstur, vzorcev, potiskov, tudi kiča – a nikoli umazanije. »To je fantastični ustvarjalni kaos, v katerem vladata radost in užitek. In v tem neredu ima vsak kos svoje mesto,« razlaga Howardova.

Vsakdo je lahko kurator

Galerija The Apartment v Kopenhagnu, ki jo je uredila Tina Seidenfaden Busck, ponuja podoben vizualni joie-de-vivre. Busckova, ki je bila v nedavnem članku v Financial Timesu razglašena za eno pionirk »neusklajenega, sentimentalnega videza«, je sicer nekdanja uslužbenka v dražbeni hiši Sotheby's. Njeno stanovanje je zasnovano tako, da je videti kot zasebni dom, čeprav ima odprta vrata, se nenehno spreminja in v njem lahko kupite vse, kar vidite: od umetnin do pohištva. Nič se ne ujema, vendar je vse videti točno tako, kot mora biti. In kot tak te slog tako prevzame, da ga moraš imeti tudi doma.

Novi slog spreminja vsakega posameznika v pravega kuratorja. Za razmišljanje o tem, kam položiti kateri predmet in kako  se ta ujema z drugim predmetom, moraš biti precej ustvarjalen. »Slog ljudi spreminja v ustvarjalne, jih tako odvrača od tesnobe, ki so nam jo vcepili pandemija in druge eksistencialne grožnje, kot je denimo globalno segrevanje našega planeta,« je prepričana Howardova. Po njeno nam slog prinaša optimizem in vedrost, nov pogled v prihodnost, ki ni več tako temačna. To je estetika, ki je osredotočena na individualnost, zato so tu spominki s potovanj, predmeti iz otroštva, zbirateljske figurice in drobnarije, ki so mogoče za druge šara, a imajo v očeh lastnika posebno vrednost.

Arhiv

Stvari niso urejene v strogem vrstnem redu, a tudi nametane niso, temveč kurirane po željah lastnika. Dom tako postane galerija, v kateri je razstavljena estetika lastnika stanovanja ali hiše. Kako ustvariti slog urejenega nereda? V ameriški reviji Better Homes and Gardens omenjajo pet pravil. Predmeti v prostoru morajo vzbujati čustva. Drugo pravilo je, da mora biti kaos organiziran, torej morate med vsemi stvarmi ustvariti nek red, jim najti neko določeno mesto. Pazite na količino stvari, opozarjajo, saj ima tudi polica svoj začetek in konec. Četrto pravilo je zelo pomembno: v natrpanem prostoru mora biti še vedno kotiček, kjer si oči odpočijejo. In nenazadnje, začeti je treba z majhnim, posebno če urejate nov, prazen dom. Najprej v tem slogu uredite manjšo sobo in le če vam bo všeč, če se boste v njej dobro počutili, nadaljujte še z drugimi prostori.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.