Recept, s katerim je težko zgrešiti

Miran Varga Miran Varga
22.06.2022 13:11

Trenutna avtomobilska moda je zelo naklonjena t. i. športnim terencem, vozilom SUV. Če jim dodamo še štirikolesni pogon na elektriko, potem bi morali kupci zanje stati v vrsti. In verjetno tudi bodo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Toyota bZ4X
Arhiv proizvajalca

Proizvajalcem avtomobilov postaja jasno, da bo prihodnost prometa – vsaj potniškega – elektrificirana. Tržni deleži vozil, ki jih poganjajo elektromotorji, vztrajno rastejo, in ko bodo enkrat presegli desetino trga, poti nazaj ne bo več. Zadnje desetletje so zaznamovali tudi športni terenci, avtomobili, ki so nekoliko bolj dvignjeni od tal ter zato preglednejši in udobnejši za vožnjo, čeprav na brezpotja le redko ali nikoli ne zaidejo, vsekakor pa lažje splezajo na kakšen pločnik (in z njega).

Kaj pa, če bi vozila SUV poganjala elektrika? Mar ne bi bil to popoln recept za uspeh? Zagotovo. Torej, kateri takšni štirikolesno gnani novinci nas bodo v kratkem razvajali?

Fisker Ocean

Že čez par mesecev bomo na cestah lahko občudovali električnega novinca Fisker Ocean. Ta ima kar nekaj adutov, s katerimi bo vabil stranke. Za doplačilo bo na voljo tudi s streho, ki bo pokrita s sončnimi paneli in se bo tako vsak dan sproti po malem polnil. V notranjosti ni mogoče prezreti kar 17-palčnega zaslona, katerega posebnost je, da ga lahko postavimo v navpičen ali vodoravni položaj. Poleg praktične (relativno škatlaste) oblike prepriča tudi z izbiro dvo- ali štirikolesnega pogona in relativno dostopno ceno (za e-vozilo). Ugodna poraba električne energije botruje tudi dolgemu dosegu – celo z manjšo baterijo se ta giblje okoli 400 kilometrov, medtem ko proizvajalec za zmogljivejši baterijski paket navaja celo doseg do 560 kilometrov.

Fisker Ocean
Arhiv proizvajalca

Genesis GV60

Vas mika pogonska tehnologija, ki jo najdete v modelih Hyundai Ioniq 5 in Kia EV6, a bi radi prestižnejše vozilo? Ni problema. Prav to bo dostavil Genesis GV60. Sodoben električni pogon bo na voljo še v tretji pločevinasti preobleki, ki bo bolj elegantna, z istim pridevnikom pa bi lahko opisali tudi notranjost. V najzmogljivejši različici se bo na vsa štiri kolesa preneslo do 429 konjskih moči (po zaslugi posebne funkcije celo 483 konjev za 10 sekund), vozilo pa do hitrosti 100 km/h izstrelilo v štirih sekundah. Na spisku tehnoloških inovacij sta nam v oko padli dve vsakdanje uporabni – za odklep vozila boste lahko uporabili tehnologijo prepoznave obraza, zagnali pa ga boste prek gumba, v katerega bo vgrajen tudi senzor prstnega odtisa.

Genesis GV60
Arhiv proizvajalca

Subaru Solterra

Solterra je prvo Subarujevo električno vozilo. Premore električni pogon z dvema motorjema, ki zagotavljata simetričen štirikolesni pogon. Kar 21 centimetrov odmika od tal bo vsekakor dovolj za avanturiste, ki se želijo ob koncu tedna podati po netlakovanih poteh. Skupna moč pogona znaša 215 konjev, na elektriko pa naj bi se lahko peljal do 360 kilometrov z enim polnjenjem. Subaru navaja, da je mogoče baterijo na hitrih polnilnicah napolniti do 80 odstotkov zmogljivosti v manj kot eni uri. Solterra bo na voljo z EyeSight, Subarujevim naborom aktivnih varnostnih funkcij, ki vključuje samodejno zaviranje v sili, opozorilo za vozila v mrtvem kotu, opozorilo o prometu za vozilom in funkcije pomoči pri menjavi voznega pasu ter prilagodljivi tempomat. Vključena bo tudi nova funkcija: pomoč pri varnem izstopu, ki ob izstopu iz avta potnike opozori na približevanje vozil.

Subaru Solterra
Arhiv proizvajalca

Toyota bZ4X

Električni SUV Toyota bZ4X je zasnovan na skupni platformi s Subarujevo Solterro, zato so tudi tehnične in vozne lastnosti podobne. Tako kot pri drugih električnih vozilih je velika baterija zmogljivosti 73 kWh vgrajena v dno vozila, zniža težišče in prispeva k boljšim voznim lastnostim ter okretnosti upravljanja – izjemen pa je tudi doseg, kar do 500 kilometrov, navaja proizvajalec. bZ4X bo prva Toyota, ki bo vsebovala nabor varnostnih pomagal Toyota Safety Sense 3.0. Nekoliko futuristična in robustna eleganca bo všeč ljubiteljem brezpotij, pri čemer bodo vozniki cenili vgrajeno »pamet«. Aplikacija MyT na pametnem telefonu jim namreč pomaga preveriti raven baterije, načrtovati polnjenje, preveriti podatke o potovanju ali celo daljinsko upravljati vozilo – od klimatske naprave do odklepanja in zaklepanja vrat.

Toyota bZ4X
Arhiv proizvajalca
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta